Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Dr Fahim Janus: korona se ne prenosi putem hrane, ali je zato OVA stvar jako opasna

Piše: Dr Fahim Junos
15:58 - 14. 11. 2020.

Šef klinike za infektivne bolesti Univerziteta Mariland u Americi Dr Fahim Janus napisao je članak koji je postao hit na internetu. Prenosimo vam njegove savete o prevenciji od korone.

Oprez nije i ne treba da bude paranoja Foto: Youtube
Živećemo sa Covid 19 još mesecima. To ne treba poricati, ali nije dobro ni paničiti. Ne otežavajte sebi život bez potrebe.

Ne možete uništiti virus Covid 19 tako što ćete piti dosta tečnosti.

Pranje ruku i držanje rastojanja od 1,8 metara je najbolji način da se zaštite od virusa. Ako kod kuće nemate pacijenta sa Covid-om 19, nema potrebe za dezinfekcijom površina po kući.

Ako primate neki paket, mala je šansa da ćete preko njega da se inficirate. Po primanju paketa operite ruke, kao što biste inače uradili. Covid 19 se ne prenosi hranom.  Ne postoje potvrđeni slučajevi prenošenja Covid 19 putem hrane naručene dostavom.

Sauna ne može da ubije virus Covid 19. Čulo mirisa možete da izgubite i zbog mnogih alergija i virusnih infekcija. Ovo nije specifično samo za Covid 19.

Kad uđete u kuću, ne moramo se odmah presvlačiti i tuširati. Vođenje računa o čistoći predstavlja vrlinu, ali ne i paranoja. Virus Covid 19 ne zdaržava se u vazduhu kada ste napolju. Možete da šetate po baštama (držeći udaljenost) i u parkovima.

Covid 19 ne razdvaja rasu ili religiju, prenosi se na sve ljude podjednako. Dovoljno je da se koristi običan sapun protiv Covid 19, ne mora nužno antibakterijski. Virus ionako nije bakterija.

Ne morate da brinete o poručenoj hrani. Ali ako želite, možete je malo zagrejati u mikrotalasnoj pećnici. Šansa da Covid 19 donesete kući na cipelama i da se razbolite je podjednaka kao da vas udari grom dva puta u danu. 20 godina se borim protiv virusa, kapljične infekcije se tako ne šire.

Ne možete da se zaštitite od virusa konzumiranjem nekakvog sirćeta ili đumbira. Nošenje rukavica nije dobra ideja, virus može lako da se nakupi na rukavici. Ukoliko posle dodirnete lice tom rukavicom inficiraćete se. Umesto toga, najbolje je ipak da perete ruke.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend