Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Da li postoji veza između meseca rođenja i bolesti koje čoveka muče tokom života

Priredio/la: J. M.
9:00 - 01. 08. 2021.

Obrazac koji povezuje mesec rođenja i bolesti od kojih će osoba patiti tokom života otkrili su naučnici sa Univerziteta Kolumbija, posle analize medicinskih podataka 1,7 miliona ljudi…

U istraživanju su ključni faktor bili uslovi u kojima je ispitanik živeo u prvih šest meseci života Foto: Shutterstock

Veza bolesti koje čoveka muče tokom života i meseca u kom je rođen, ne objašnjava se genetikom, već uslovima u kojima je osoba živela u najranjivijem periodu života (prvih 6 meseci ) kao i uslovima života majke tokom trudnoće (uključujući i to kada je tokom godine nosila bebu).

Opsežno istraživanje o ovoj vezi, sproveo je naučnik Nicholas Tatonetti, a njegov tim je istraživao izuzetno veliku datoteku od preko 1.7 miliona pacijenata Medicinskog centra Kolumbija u periodu od 2000. do 2014. godine, a sve u cilju pronalaženja sličnosti među oboljenjima pacijenata koji su rođeni u određenom mesecu u godini.

U svoj rad su uključili i ranija istraživanja studenata koji su pokušavali da dovedu u vezu mesec rođenja i različite vrste srčanih oboljenja. Tatonetti je, na primer, otkrio da je od 1688 slučajeva – 55 imalo veze sa mesecom rođenja.

Ipak, ova „prognoza“ iako je naučno zasnovana, ne može se uzimati kao potpuno merodavna, baš zbog uslova života ispitanika, što je jedan od ključnih faktora, ali može da vam posluži da eventulano obratite pažnu na neke simptome.

Tabela koju su naučnici sa Kolumbije sastavili izgleda ovako:

Januar: hipertenzija i kardiomiopatija

Februar: respiratorni problemi

Mart: bolest mitralne valvule i aritmija

April: angina

Maj: karidovaksularne bolesti i respiratorni problemi

Jun: infarkt miokarda

Jul: hipertenzija i bolesti urinarnog trakta

Avgust: astma

Septembar: gastrointestinalni problemi

Oktobar: prehlade, virusne infekcije 

Novembar: ishemijska bolest srca, aritmija

Decembar: trauma

Autori ove studije napravili su algoritam velike produktivnosti pod nazivom SeaVAS koji otkriva povezanost obolevanja toko života, sa mesecom rođenja.
SeaVAS potvrđuje mnoge poznate veze između meseca rođenja i bolesti, uključujući: reproduktivne performanse, hipraktivnost (ADHD), astmu, kolitis, očna oboljenja, infekcija uha i respiratorni sincicijalni virus.

Otkrili smo 16 asocijacija sa mesecom rođenja koje nikada ranije nisu eksplicitno proučavane. Devet ovih asocijacija bilo je povezano sa kardiovaskularnim stanjima jačajući vezu između srčanih oboljenja, ranog razvoja i vitamina D. Mesec rođenja, odnosno rano životno doba može da igra ulogu u povećanju rizika od doživotnih bolesti – zaključak je istraživača.

TEME:
LaraCroft
22:10, 01. 08. 2021. Odgovori

Šta reći..Moja rođena sestra,moj stariji sin,moj deda,moja najbolja drugarica i ja,svi smo rođeni u Avgustu i niko od nas nema astmu.

Angelina lacarski kolarov
19:41, 03. 08. 2021. Odgovori

Ja sam rodjena u avgustu i IMAM ASMU

DRAGANA
22:46, 04. 08. 2021. Odgovori

TAČNO, JA SAM RODJENA U AVGUSTU I IMAM ASTMU, MOJ SUPRUG U JULU I IMA PROBLEME UFINARNOG TRAKTA I KRVNIH SUDOVA.

Marina
1:00, 08. 08. 2021. Odgovori

Sta reci, rodjena u decembru , imam hipertenziju, dijabetis, artrozu,
Ma sve mi pogodili.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend