Naslovna / Zdravlje

Da li se sifilis prenosi poljupcem i zašto se ponekad pojavljuje na rukama

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 27. 01. 2023.

„Ko poznaje sifilis, zna medicinu“ – izreka je čuvenog doktora Vilijama Oslera (William Osler), oca moderne medicine, koja dovoljno govori o kompleksnosti ove zarazne bolesti

sifilis Svako ko je imao nezaštićeni odnos sa zaraženom osobom može da dobije i potpuno asimptomatski sifilis Foto: Shutterstock

Sifilis je polno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum. Kroz istoriju je nosila razna imena, ali se izraz sifilis odomaćio kao uobičajeni i opšteprihvaćeni termin širom sveta. Sifilis je do pronalaska pelicina bio neizlečiva i po život opasna  bolest, a danas se, uz neophodno što ranije otkriće, dobro tretira antibiotskom terapijom.

Sifilis: šta ga karekteriše i koji su simptomi

Od sifilisa najčešće obolevaju osobe između 25. i 45. godine života. Period kada se traži lekarska pomoć u slučaju infekcije zavisi od više faktora. Postoje primarni, sekundarni ili tercijarni stadijum sifilisa i svi imaju različite manifestacije:

  • primarni stadijum (mali ulkusi ili ranice, meki čirevi)
  • sekundarni stadijum (osip na koži, uvećanje limfnih čvorova, malaksalost, umor, blago povišena temperatura, gubitak telesne težine)
  • tercijarni stadijum (kardiološke ili oftamološke promene, vidljive lezije na koži, neurološki problemi).

Osoba može imati i potpuno asimptomatski oblik sifilisa, i tada govorimo o latentnom stadijumu, koji može biti potvrđen jedino posebnim laboratorijskim analizama. Da bi se postavila dijagnoza silfilisa, potrebna je detaljna anamneza uz kliničku sliku, sa ciljanom laboratorijskom dijagnostikom. Za procenu kliničke slike najmerodavniji je dermatovenerolog.

Gde se javljaju promene kod muškaraca a gde kod žena kada se zarazi sifilisom

Žene koje su zaražene sifilisom obično imaju promene na spoljnim regijama oko genitalija. Međutim, one mogu biti i teško primetne jer su bezbolne. Mogu se pojaviti i samoj unutrašnjosti vagine, kao i na grliću materice. Kod muškaraca se promene javljaju na genitalijama i okolnom području (muški polni organ, deo kože ispod prepucijuma). I kod „jačeg pola“ ranice su uglavnom bezbolne i nisu uvek primetne lako.

Takođe, ako se inficiramo, promene mogu da se jave na usnama, jeziku, anusu, krajnicima, koži različitih delova tela (ruke).

Kako se prenosi sifilis

Ova polno prenosiva bakterijska infekcija širi se sa osobe na osobu, direktnim kontaktom sa inficiranim tečnostima vlažnih lezija kože i sluzokože, telesnim tečnostima i sekretima koji se mešaju i razmenjuju tokom intimnog odnosa. Ljubljenje, kao i slučajni kontakt nije često zabeležen kao prenošenja infekcije. Takođe, infekcija putem prenosa sa zaraženim, odnosno kontaminiranim predmetima jeste moguća u teoriji, ali je u praksi retka.

Medicinski radnici ili osobe drugih zanimanja koje se bave negovanjem zaraženih osoba mogu da se inficiraju ako nisu zaštitile ruke pri kontaktu, a zaražene lezije se onda mogu pojaviti upravo na rukama. Zaražena majka može da prenese sifilis na bebu, odnosno novrođenče, putem placente, ili na porođaju.

Od životnih navika (seksualne navike i ponašanje, higijenski rituali, stanje imunskog sistema) umnogome zavisi i prenošenje, kao i do kog stadijuma će ići bolest.

Da li će svako ko ima nezaštićeni odnos sa zaraženom osobom dobiti sifilis

Osoba je zarazna za okolinu sve dok su prisutne promena na koži i sluzokožama. Takođe, moguće je da se pojave i takozvani mukokutani recidivi. Važno je znati da oni mogu da se pojavljuju čak u četvorogodišnjem periodu od zaražavanja, a bez ispoljavanja simptoma.

Ako porodilja ima sekundarni sifilis, šansa za prenošenje na bebu je od 60-100 odsto, a najčešće se prenosi na fetus tokom rane infekcije majke. Ukoliko se koristi pravovremena penicilinska terapija, zaraznost se u najvećem broju slučajeva eliminiše u roku od 24-48 časova.

Da li će se neko zaraziti sifilisom nije moguće sa sigurnošću reći, ali je šansa da do razvoja ibolesti kod bilo koje osobe koja je imala nezaštićeni seksualni odnos sa zaraženim partnerom, oko 50 odsto. Sa druge strane, većina studija pokazuje su pokazale da se razvijanje infekcije ne može izbeći, posebno u slučajevima slabijeg imunskog sistema.

Komplikacije nelečenog sifilisa i kako se zaštiti

Kod nelečenog sifilisa može da dođe do ozbiljnih komplikacija po zdravlje. Kod žena, nelečena rana faza sifilisa rezultira lošim ishodom trudnoće u 40 odsto slučajeva (spontani pobačaj, mrtvorođena beba, perinatalna smrt). Stopa nelečenog mortaliteta kod sifilisa je od 8 do 14 odsto. Rano otkrivanje i antibiotska terapija daju dobre rezultate u lečenju.

Za sifilis važi isto što i za druge polno prenosive infekcije: najbolji metod zaštite je odnos sa prezervativom. Zaražene osobe treba da izbegavaju intimne odnose dok laboratorijske analize ne potvrde da je bolest izlečena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo