Naslovna / Deca

Prvi zubić nikako da nikne. Kada treba da se zabrinete?

Piše: V. Marić Brajković|20:00 - 20. 10. 2020.

Vašem detetu će postepeno nicati zubići dok ih u vilici ne bude ukupno 20. Ali ritam i redosled nicanja mlečnih zuba može prilično da odstupa od pravila

A da bi zubići ostali beli i zdravi dok niču jedan za drugim, važna je pravilna i uobročena ishrana, kao i adekvatna higijena Foto: Shutterstock

Zašto mojoj bebi nije izašao prvi zub, njegovi vršnjaci već imaju zube? Kada će taj prvi zubić? Sigurno je da mnogo roditelja postavlja ovo pitanje i brine – jer još nema „bele koke da vire ispod strehe“.
Ali, često je to nepotreban briga. Do kada se pojavljuju prvi zubići, a kada je vreme za brigu, za e- Kliniku govori prof. dr Dejan Marković sa Klinike za Dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Prvi mlečni zubi koji se pojavljuju u ustima bebe su sekutići. Javljaju su najčešće nakon petog meseca života. Nicanje svih mlečnih zuba završava se najčešće oko kraja druge godine života, mada su moguća individualna odstupanja.  Kašnjenje u nicanju mlečnih zuba od nekoliko meseci često nepotrebno brine roditelje. Toleriše se početak nicanja i do devetog meseca, a tek nakon toga uz pomoć rendgen snimka i pregleda treba potražiti razlog za ovakvo stanje – objašnjava prof. dr Dejan Marković.  

Zubić vila ohrabruje decu

A kako zubići počinju da ispadaju oko šeste godine života, u priču se uključuje „Zubić vila“. Ona nagrađuje dete za svaki izvađeni zubić. 

– Čuvanje zubića za „Zubić vilu“ u specijalnim kutijicama noviji je običaj vezan za urbanu kulturu, a sa ciljem da se deca ohrabre i nagrade za dobro ponašanje prilikom vađenja zuba. Zdravi zubi najčešće dočekaju svoju fiziološku smenu i njihovo vađenje ne predstavlja povod za stvaranje otpora ka stomatološkim tretmanima – dodaje dr Marković. 

Takođe zubi se,  kako navodi, mogu i ranije pojaviti u ustima, ali to nikako ne govori ni o njihovom kvalitetu niti o dugovečnosti. Ponekad se beba i rodi sa nekim zubićem, koji se zove „predmlečni zub“. Pošto najčešće otežava dojenje, mora da bude izvađen. 

Pranje četkicom od prvog zubića

A da bi zubići ostali beli i zdravi dok niču jedan za drugim, važna je pravilna i uobročena ishrana, kao i adekvatna higijena. Sa pranjem zuba u cilju stvaranja pozitivnih navika treba započeti čim nikne prvi zub. 

− Pranje zubića treba izvoditi veoma malom i mekanom četkicom i treba ga povezati sa nekim drugim svakodnevnim ritualom kao što je, na primer, kupanje. Dete ne treba da pere zube samo, jer to nije igra koju treba da zavoli već odgovoran posao. Upotrebu paste treba započeti nakon druge-treće godine, kada dete nauči da ispljune ostatke paste za zube. Do tada su dovoljni samo mekana četkica i voda – savetuje prof. dr Dejan Marković. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo