Naslovna / Deca

Britanski soj više napada decu: Kako ga razlikovati od drugih virusa

Piše: B. Lazić
13:00 - 14. 03. 2021.

Britanski soj je kontaminozniji, ali na sreću, nema porasta broja dece sa teškom kliničkom slikom, kaže za eKliniku prof. dr Vladislav Vukomanović

prof. dr Vladislav Vukomanović, dečiji kardiolog. prof. dr Vladislav Vukomanović, dečiji kardiolog. Foto: YT tv Happy iShutterstock

Britanski soj korona virusa, od kojeg strahuje ceo svet, jer je prema poslednjim istraživanjima najsmrtonosniji, prisutan je i u Srbiji, a po rečima stručnjaka on se mnogo brže širi i krivac je što ima mnogo više obolele dece. Profesor dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenika direktora Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ za eKliniku potvrđuje da je ovaj soj je kontaminozniji, da se brže prenosi sa deteta na dete i da zato i mi imamo veći broj zaraženih mališana, ali da na sreću nema porasta najmlađih sa teškom kliničkom slikom. Simptomi ovog soja, običnog korona virusa i gripa, međutim, ne razlikuju se. 

Simptomi kod dece zaražene britanskim sojem covid 19

Broj pacijenata koji dolaze u pedijatrijsku prijemnu službu Instituta za majku i dete  je povećan, prema njegovim rečima.  Simptomi se preklapaju i slični su bilo da je u pitanju britanski soj korona virusa nazvan B.1.1.7 uzročnika covid 19 ili grip, rekao je za naš portal prof. dr  Vukomanović.

Povišena telesna temperatura, glavobolja, curenje nosa, zapušen nos, kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima, ponekad praćeni dijarejom i povraćanjem su simptomi zbog kojih se roditelji dece obraćaju pedijatrima. Pregledom deteta se utvrdi da li postoji sumnja na korona virus. Tada se uradi brzi antigenski test i PCR ako je potrebno – objašnjava prof. dr  Vukomanović.

On dodaje da je najverovatnije da su deca zaražena novim britanskim sojem koji je zastupljen i na našim prostorima.

– Taj soj je, inače, kontaminozniji, brže se prenosi sa deteta na dete, i zato je veći broj zaražene dece. Dobro je da se nije pokazalo da on čini kliničku sliku obolelog težom. Obično su to ili asiptomski slučajevi, ili deca sa veoma blagom simptomatologijom – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, izlečenje dece je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetom, odnosno pridruženim oboljenjima sa osnovnom bolešću ili težim neurološkim ili drugim oboljenjima.

Najteža klinička slika je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece gde upala zahvata većinu organa i organskih sistema od srca, pluća, bubrega, mozga, pankreasa, jetre.  Ta deca se uglavnom leče u odeljenju intezivne nege. Nemamo porast broja takvih bolesnika, i to se indirektno slaže sa onim što je dosadašnje iskustvo inostranih centara, da jeste britanski soj prenosiviji, kontaminozniji, zarazniji, ali da ne pravi neku težu sliku bolesti – objašnjava prof. dr Vukomanović.

Prenos sa majke na bebu

On otkriva i da su kod njih na Institutu, iz Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ prebačene dve bebe od svega 13 i 15 dana. 

Na sreću, oba novorđenčeta su sad opšteg dobrog zdravstvenog stanja, a jedno je primilo i male doze kiseonika. Smeštene su kod nas zajedno sa majkama. Oba dva slučaja otkrivena su tako što je utvrđeno da su majke bile covid SARS-CoV2 pozitivne na PCR testu. Urađen je brz antigenski test kojim je dijagnostikovano da su oba deteta, takođe, pozitivna na covid 19 – objasnio je sagovornik našeg portala i rekao da nema mesta panici.

Najpre se, da podsetimo, smatralo da je nemoguće prenošenje virusa covid 19 sa trudnice na bebu, ali se kroz studije kineskih naučnika i kroz iskustva u praksi pokazalo da je ova vrsta transmisije, ipak, moguća, ali, na sreću, veoma retko.

– Treba naglasiti da je transmisija virusa sa majke na bebu tokom trudnoće ili tokom porođaja, odnosno vertikalna transmisija moguća, što se dešava možda u dva do tri procenta da majka prenese bebi virus – rekao je dr Vukomanović.

Virusi, bakterije, paraziti imaju sposobnost vertikalne transmisije majke prema plodu. Može se desiti transplacentnim prenosom, putem krvi, ascendentno, širenjem iz donjeg genitalnog trakta kroz intaktne ili rupturirane plodove ovojke, koje oblažu unutrašnju stranu posteljice i tokom porođaja, brojnih pregleda i akušerskih operacija.

 

Prof. dr Vladislav Vukomanović, dečiji kardiolog

Prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ Foto:Printscreen tv N1

 

Šta kažu naučnici o uticaju britanskog soja na decu: Oprez

Podaci naučne zajednice u Britaniji, kažu da je mutiran takozvani britanski soj zarazniji oko 60 odsto od prethodnih. Članovi savetodavne grupe britanske vlade NERVTAG ustanovili su da deca jesu podložnija zaražavanju mutiranim korona virusom.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tada je objasnila da su mutacije olakšale prodor virusa u ljudske ćelije, pa su samim tim i deca podložnija virusu, kao i odrasli. Dodala je i da se zbog toga može očekivati veći  broj zaražene dece, kao i da neće izazivati teže oblike bolesti ni kod dece, ni kod odraslih.

Najnovija britanska studija, objavljena u stručnoj publikaciji British Medical Journal, pokazala je, nažalost, da britanski soj ima „znatno veći“ mortalitet.

Veoma zarazna i lakše prenosiva mutacija SARS-CoV-2 koja se raširila svetom, poznatija kao britanski soj ili B 1.1.7, otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je od prethodnih vrsta između 30 i 100 odsto, objavljeno je u ovoj studiji.

Obolelo dete voditi prvo na pregled kod ordinirajućeg pedijatra

Ukoliko postoji sumnja da je dete obolelo od korona virusa ne sme se dozvoliti da ta deca budu u kontaktu sa ostalim članovima porodice, osim sa onima sa kojima su se zatekli. Osim pomenutih simptoma, temperatura koja zahteva pažnju je ona preko 38,5 stepeni Celzijusovih.

– Međutim, ako je dete dobrog opšteg stanja, ako kada mu se spusti temperatura posle davanja paraceta, hoće da pije, jede, nema veliki broj pražnjenja ili ne povraća toliko da ne može da toleriše nikakav unos hrane, može da se sačeka odlazak kod lekara do ujutru. To su blaži oblici. Može biti prehlada ili neka forma gripa.

Prof. dr Vukomanović savetuje roditelje da nikako nevode decu direktno u kliničku ustanovu. Potrebno je da ih odvedu na pregled kod ordinirajućeg pedijatra u dom zdravlja koji će postaviti dijagnozu. U najvećem broju slučajeva, više od 90 odsto, deci je kod odgovarajućeg lekara data odgovarajuća terapija. Deca su ozdravila bez odlaska na druga mesta gde bi mogla da budu u dodiru sa obolelima.

– Mi i zahtevamo da se dođe sa testom koji nije stariji od 24 sata, kako bi izbegli gužvu. I roditelji koji se primaju u pratnji deteta zbog drugih bolesti, moraju imati negativan test kako bi svi ovde bili bezbedni.

Savetovao bih roditelje da se oni pridržavaju preporuka, nošenje maske, držanje distance i pre svega da se vakcinišu. Štiteći se od tog virusa kojima mogu biti zaražena njihova deca, zaštitiće i svoje dete i sebe, ali i bake i deke, brata, sestru… Potvrđeno je da su deca uglavnom najznačajniji prenosioci infekcije – kaže naš sagovornik.

Beba spava sa medom

Dve bebe od 13 i 15 dana hospitalizovane od covid 19 u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“
Foto:Shutterstock

Naučnici širom sveta istražuju da li se koronavirus širi kod dece, a nova studija dece hospitalizovane sa covid 9 pokazuje smrtnost od 2 odsto.

Dr Liji Thomas, specijalista za akušerstvo i ginekologiju je nakon novih saznanja rekla da su novorođenčad i deca takođe izložena određenim komplikacijama nakon infekcije, ali sa daleko manjom kliničkom slikom – objavio je portal News Medical.

Studija na osnovu kojih su dobijena ova saznanja analizirala je kliničke osobine i sociodemografske karakteristike i ishode u 211 uzastopnih pedijatrijskih prijema sa covid 19. Većina ih je bila u Kanadi ili Kostariki, a ostatak u Iranu. Period prijema za uključivanje u studiju bio je od 1. februara do 16. novembra prošle godine.

Primećeno je da je trenutna pandemija korona virusa izazvana teškim akutnim respiratornim sindromom manje ozbiljna kod novorođenčadi i dece. Utvrđeno je da su male šanse za postojanje hroničnih medicinskih stanja u ovoj starosnoj grupi.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo