Naslovna / Ishrana

Ono što jedemo utiče na zdravlje vagine. Ovih 6 namirnica joj najviše prijaju

14:00 - 14. 05. 2021.

Kad nam nedostaje gvožđa u organizmu – jedemo više spanaća. Isto tako reaguje i ženski polni organ kojem neke namirnice mnogo više prijaju od drugih

vagina-zdravlje-namirnice Ono što jedemo utiče i na zdravlje naše vagine Foto: Shutterstock

Možda nećete verovati, ali ono što jedemo utiče i na zdravlje naše vagine. Osim što je pravilnim izborom namirnica održavamo u najboljoj formi, na taj način možemo da ublažimo menstrualne grčeve, smanjimo mogućnost infekcija i ublažimo suvoću rodnice, jer direktno utičemo na vaginalnu pH vrednost, odnosno njenu kiselost. A sve – od vežbanja, preko stresa, do seksa, može promeniti pH naše materice. Naime, kad se pH materice promeni, ona postaje podložnija za razvoj bakterija i drugih organizama, što dovodi do infekcije kvascima, a posebno do bakterijske vaginoze, koja se manifestuje kao infekcija neprijatnog mirisa, praćena svrabom. E, ovo su namirnice koje naša vagina voli.

Jogurt održava pH vrednost

Kao što vam je sigurno poznato, jogurt je probiotik, što znači da sadrži žive kulture bakterija. Oni koji sadrže bakteriju nazvanu Lactobacillus acidophilus mogu pomoći održati pH vagine u kiselom rasponu, smanjujući rizik od gljivica i drugih vrsta infekcija, pa ga je preporučljivo redovito konzumirati. Osim toga, jogurt je bogat kalcijumom pa će od njega koristi imati i naše kosti i zube.

Koncentrovani sok od brusnice

Već ste čuli da biste trebali piti čaj ili sok od brusnice kako biste sprečili ili olakšali infekciju urinarnog sistema. Ali, gutljaj ovog razređenog i zaslađenog napitka često je manje učinkovit nego što većina ljudi misli. Umesto toga, pijte koncentrovani sok od brusnice kako biste uživali u svim blagodatima ovog bobičastog voća. Uz koncentrovani sok veća je verojatnost da ćete „isprati“ bakterije, i pre nego što se razmnože i počnu da stvaraju probleme. I čiste tablete od brusnice deluju bolje od slatkih, razređenih pića.

Voda se uvek preporučuje

Ako ste dobro hidrirani, podstičete cirkulaciju u telu, koža vam izgleda svežije, ten je zdraviji, a od toga će koristi imati i vaša vagina. Naime, i ginekolozi preporučuju ženama koje pate od suvoće vagine da dnevno popiju 6 do 8 čaša vode od 2 dcl. Baš kao što se dehidracija može manifestovati na koži lica ili ruku, koje postaje suva i ispucala, tako se zbog manjka vode u organizmu suvoća može pokazati na koži vulve, koja je tada suva ili svrbi. Češkanje genitalija uzrokovanih suvoćom može učiniti organ osetljivijim na infekciju. Takođe, unos  dovoljno vode jednostavan je način da se spreče urinarne infekcije.

Đumbir ima protivupalna svojstva

Studija predstavljena u Journal of Alternative and Complementary Medicine pokazala je da je đumbir jednako efektan kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih s menstruacijom. U studiji su žene bile podeljene u dve grupe – prva je uzimala 250 mg praha đumbira u obliku kapsula, a druga 400 mg ibuprofena. Primenljivale su to  četiri puta dnevno toekom prva tri dana menstruacije.

Ibuprofen, naime, spada u lekove protiv bolova ili tzv. protivupalne lekove. S druge, pak, strane, đumbir je poznat po protivupalnim svojstvima, pa će na smirivanje grčeva delovati na sličan način. Iako je studija bila usredotočena na kapsule đumbira, stručnjaci ističu kako jednake benefite ima i svež koren đumbira.

Soja smanjuje valunge

Proizvodi od soje poput tofu sira sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen. Iako to nije naučno dokazano, neki stručnjaci sugerišu da biljni estrogen može da ima sličan učinak kao i estrogen koji žena prirodno proizvodi, ublažavajući pritom suvoću rodnice uzrokovanu hormonalnim promenama. Ipak, tu informaciju uzmite s rezervom jer su mišljenja podeljena. Neka su istraživanja, naime, otkrila da je soja pomogla smanjiti valunge, suvoću rodnice i druge simptome menopauze, dok druga nisu pronašla nikakvu korist. Verovatno biste, kažu oni skeptični, morali da jedete poprilično soje kako biste postigli bilo kakav pravi estrogeni učinak. Pritom i upozoravaju kako previše soje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za neke žene. To je zato što određene bolesti, poput nekih karcinoma dojke, mogu biti podstaknute estrogenom.

Avokado ili „drvo testisa“ zadužen je za „podmazivanje“

Od vremena kad su ga Asteci nazvali „drvetom testisa“, avokado ima neveroatne zdravstvene prednosti, osim što doručak čini ukusnijim. Avokado je naime, bogat kalijumom, antioksidansima, vlaknima i zdravim mononezasićenim mastima koje pomažu u povećanju razine hormona povezanih s vaginalnim „podmazivanjem“. Ovo tropsko voće koje nazivaju i jednom od superhrana sadrži i vitamin B6, za koji je dokazano da ublažava simptome PMS poput nadutosti i umora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Daca
9:02, 29. 05. 2021.
Odgovori

Sta je kalij ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo