Naslovna / Ishrana

Gazirana mineralna voda može da bude dobra zamena za slatka pića

Priredio/la: D.T.|11:00 - 10. 07. 2021.

Prirodno gazirane mineralne vode sadrže mineralne soli, nastaju pod uticajem retkih geoloških procesa i viška ugljen dioksida, a ovaj gas omogućava joj da apsorbuje velike količine minerala

gazirana voda - gazirani napici- zamena Gas omogućava vodi da apsorbuje velike količine minerala Foto: Shutterstock

Gazirana mineralna voda odlična je alternativa u vrelim danima preslatkim, i uglavnom nezdravim gaziranim napicima i sokovima. Upotreba gaziranih mineralnih voda dobar je način da smanjite upotrebu gaziranih pića koja se nikako ne preporučuju gojaznim osobama, dijabetičarima ili osobama koje imaju problem sa karijesom.

Nemojte dugo da pijete istu vodu

Stručnjaci upozoravaju da flaširana voda ima rok trajanja, stoga obratite pažnju na datum proizvodnje. I pored dobrih svojstava nekih mineralnih voda, stručnjaci savetuju da obratite pažnju na etiketu i da, ako pijete svakodnevno ove vode, nikada ne koristite tokom dužeg perioda jednu istu vrstu. Pored toga što je bitno da ih menjate, imajte na umu da sve popularnije kisele vode, sa raznim ukusima, sadrže nekada mnogo aditiva i veštačkih aroma. Američka Uprava za hranu i lekove FDA tvrdi, da su ovi ukusi veštački i da se u vodu dodaje aspartam, acesulfam-K, neotam, saharin, sukraloza i stevija. Preporuka je i da se, uvek kupuje voda u staklenoj ambalaži.

Sve vode se mogu gazirati

Gazirati se može bilo koja vrsta vode, pa na tržištu, osim prirodno gazirane mineralne vode, kod koje ugljen-dioksid potiče sa izvorišta, postoje prirodne izvorski gazirane, a i stono gazirane vode. Prirodno gazirane mineralne vode se često nazivaju „kisele“. Sadrže mineralne soli i druge sastojke koji im daju specifičan ukus, kao i terapeutska svojstva, a nastaju pod uticajem retkih geoloških procesa i viška ugljen dioksida koji se razgrađuje pod pritiskom. Ovaj gas omogućava vodi da apsorbuje velike količine minerala. Danas se gazirane vode najčešće dobijaju dodavanjem ugljen-dioksida u procesu obrade i flaširanja.

U gaziranim sokovima više od 30 aditiva

Prema nekim istraživanjima, sva gazirana pića sadrže ugljenu, fosfornu ili limunsku kiselinu, koje narušavaju acidobaznu ravnotežu, kao i toksične veštačke zaslađivače aspartam, acesulfam K i sukralozu. U gaziranim napicima ima više od 30 različitih aditiva, od boja, konzervansa i zaslađivača, pa sve do pojačivača ukusa, zato je kisela mineralna voda odlična alternativa ako ne možete da zamislite vreli letnji dan bez gaziranog pića. Smatra se da je neophodno uneti barem 8 čaša vode u toku dana, ili od jedan i po do dva litra vode. Ova količina je u korelaciji sa telesnom težinom, spoljašnjom temperaturom, nivoom fizičke aktivnosti.

Kako se proverava kvalitet u Srbiji?

Kisela mineralna voda, nekada je odličan način da poboljšate svoje zdravstvene navike i da počnete da pijete više vode. Prirodna mineralna voda u Srbiji može da se stavlja u promet samo u originalnom pakovanju sa deklaracijom na kojoj je istaknut, između opštih karakteristika, i sadržaj minerala na jedan litar vode, naziv izvora i ime ovlašćene institucije koja je sprovela ispitivanje. Institut za zaštitu zdravlja Srbije je ovlašćena institucija koja obavlja ocenu i proveru zdravstvene ispravnosti i kvaliteta prirodnih mineralnih voda većine proizvođača u Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo