Naslovna / Ishrana

Najzdravija ulja za kuvanje na visokim temperaturama i za pripremu salata

Priredio/la: I. V.|13:00 - 10. 08. 2021.

Hladno-ceđena ulja, poput kikirikija ili oraha, treba što više koristiti u ishranu jer većina njih čuva naše srce

kikiriki ulje- ishrana- ulja za kulinarstvo Ako odlučite da kuvate sa uljem od kikirikija, pronađite rafiniranu hladno-ceđenu verziju Foto: Shutterstock

Prirodna ulja dobra su za sve vrste kuvanja i pripremu hladnih obroka. Možete ih koristiti za prženje, pohovanje, pečenje na roštilju ili u rerni, a neka su najbolja samo kao dodatak svežim salatama. Osim što sprečavaju da se hrana zalepi za dno posude u kojoj pripremate hranu, mnogo važnija uloga ulja je što može da bude dobra, zdrava zamena za puter ili čvrste masti u receptima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje svakako nosi titulu najboljeg i najzdravijeg. Najzdravija vrsta je ekstra devičansko maslinovo ulje. Možete ga koristiti za gotovo sve vrste kuvanja, a da ga ne pokvarite. Ipak, ne preporučuje se za prženje i pečenje na veoma visokim temperaturama, već je najbolje kao dodatak kuvanim jelima, pastama, potažima od povrća, kao dresing za salatu…. Maslinovo ulje može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i u borbi protiv upala. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja poboljšavajući zdravlje krvnih sudova i sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe, veoma je bogato antioksidantima, koji sprečavaju oštećenja ćelija.

Ulje avokada

Ulje avokada je dobro je i za pripremu hladne hrane (salata, u umacima ili smutijima), kao i za korišćenje na visokim temperaturama (na roštilju, za pečenje). Sadrži veliku količinu oleinske kiseline, masne kiseline koja ima mnoge  zdravstvene prednosti. A kada ga jedete sa povrćem, to može povećati količinu antioksidanata koje unosite u organizam. Može otkloniti upalu i smiriti simptome artritisa, a može sprečiti razvijanje bolesti desni.

Laneno ulje

Iako je tačka zagrevanja (temperatura na kojoj počinje da gori i da se puši) preniska za kuvanje, laneno ulje je pametan izbor za salate, umake i smutije. Pomaže u povećanju omega-3. Alfa-linolenska kiselina (ALA) u lanenom ulju je dobra ako imate srčane bolesti, a može čak i sniziti krvni pritisak.

Bademovo ulje

Bogato je monozasićenim mastima i vitaminom E. Rafinisano bademovo ulje ima visoku tačku zagrevanja, pa je dobro za pripremu hrane na visokoj temperaturi, poput pečenja i prženja. Nerafinisano bademovo ulje ima orašast ukus i najbolje je kao preliv za salatu ili preliv za testenine.

Ulje oraha

Ulje oraha ne treba koristiti za jela koja se pripremaju na visokim temperaturama, ali orašast miris orahovog ulja čini ga ukusnim i dobrim izborom za prelivanje povrća ili u prelivu ili sosu od sirćeta. Ima mnogo alfa-linolenske kiseline (ALA) koja pomaže našem srcu i koži.

Ulje kikirikija

Ako odlučite da kuvate sa uljem od kikirikija, pronađite rafiniranu hladno-ceđenu verziju. Hladno-ceđeno ulje zadržava više hranljivih materija, poput vitamina E i antioksidansa koji štite naše srce. Kikirikijevo ulje takođe ima veoma visoku tačku zagrevanja, zato je popularan izbor za kuvanje na visokim temperaturama.

Mali saveti

Prirodna jestiva ulja mogu se lako pokvariti, pa ukoliko ostetite da je promenilo miris – užeglo, nemojte ga koristiti. Takođe, ulje nemojte ponovo koristiti za pripremu drugog, novog ulja. Jednom iskorišćeno ulje nije dobro za pripremu novog obroka. Ulja sa visokim tačkama zagrevanja najbolja su za prženje i pečenje, za kuvanje su dobra ona sa srednjim tačkama, a za prelive salata i za umake koristite ulja sa niskim tačkama zagrevanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pera Detlić
20:45, 11. 08. 2021.
Odgovori

Rafinirana hladno cedjena verzija? Hajd ne lupetajte.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo