Naslovna / Ishrana

Nar je „dragulj jeseni“ koji čuva srce i snižava krvni pritisak

Priredio/la: I. V.|11:00 - 12. 09. 2021.

Nar sadrži antioksidanate koji mogu da pomognu u smanjenju upala i, kao rezultat toga, pokazalo se da dobro deluje na zdravlje arterija i srca

nar- zdravlje srca- čuva arterije-snižava pritisak Foto: Shutterstock

Nar, za neke ljude, može biti pomalo „zastrašujući. Sečenje ploda zahteva određenu preciznost te se mnogi pitaju da li je uopšte vredno truda da se oslobode sve one male rubincrvene bobice. Poreklom iz Irana i Indije, „dragulji jeseni“, kako se nar zove, zapravo se smatra bobicom.  Raste na Mediteranu, Bliskom istoku, južnoj Aziji i delovima Arizone i Kalifornije. A od davnina je simbol za obilje, plodnost i sreću.

Koji deo ploda se jede, a koji ne

Nar je bogat dijetetskim vlaknima i antioksidansima. Profesorka nutricionističkih nauka na University Park Penni Kris-Etherton u u Pensilvaniji Penny Kris-Etherton objašnjava da crvena boja ploda potiče od biljnih pigmenata nazvanih polifenoli, koji se nalaze u mnogim biljnim namirnicama koje deluju kao antioksidansi u telu i pomažu u borbi protiv upala i starenja. Kad otvorite nar, naićićete na mnoštvo crvenih, okruglih šiljatih bobica slatkog, ali i kiselkastog ukusa. Unutar svake bobice nalazi se malo seme. I rubincrvene bobice i semenke u njima mogu se jesti, ali ne i kora i bela opna oko bobica, savetuje profesorka Kris-Etherton.

Preporučena ishrana za zdravo srce

Pola šolje nara ima 72 kalorije, 16 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Nar takođe sadrži mnogo folne kiseline, kalijuma i vitamina K. Veruje se da poboljšava zdravlje srca, a profesorka Kris-Etherton ističe da sadržaj antioksidanata u naru može da pomogne u smanjenju upala i, kao rezultat toga, dobro deluje na zdravlje arterija. Međutim, još nije poznato kako nar utiče na srčana oboljenja te su neophodna dalje proučavanja.

Studija iz 2017, objavljena u Farmakološkim istraživanjima osam kliničkih ispitivanja, pokazala je da sok od nara snižava sistolni i dijastolni krvni pritisak. Efekat je ostao, čak i pri konzumiranju soka od nara u različitim količinama. Autori su zaključili da bi „moglo biti pametno uključiti ovaj voćni sok u ishranu preporučenu za zdravo srce“.

Treba paziti na reakciju nara sa drugim lekovima

Ipak, treba imati na umu nekoliko mera predostrožnosti, pre nego što preterate sa količinom pojedenog nara. S obzirom na to da može da snizi krvni pritisak, profesor Kris-Etherton upozorava da prvo proverite kod lekara da li uzimate lekove za krvni pritisak. Jer, lekovi i nar u „duetu“ mogu previše smanjiti krvni pritisak.

Takođe, nar bi mogao da uspori brzinu kojom jetra razgrađuje neke vrste lekova, na primer, za snižavanje holesterola, poput statina. Nar takođe može stupiti u interakciju sa varfarinom koji razređuje krv, smanjujući efekat razređivanja krvi i povećavajući mogućnost zgrušavanja. Da biste bili sigurni, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom pre nego što počnete redovno da konzumirate nar ili sok ovog ploda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo