Naslovna / Korona

Dr Srđa Janković: Sve o vakcinama i koja je najbolja

Priredio/la: E-Klinika|13:36 - 08. 12. 2020.

Ja ne bih birao vakcine na osnovu zemlje porekla. Za mene je merodavna naučna metodologija, ovo ipak nije pesma Evrovizije da damo nekoj zemlji 12 poena, kaže imunolog

Dr Srđa Janković, imunolog Foto: Printscreen TV Prva

U Velikoj Britaniji je danas otpočela masovna vakcinacija stanovništva, a do kraja godine bi oko dva miliona Britanaca trebalo da primi vakcinu Bajontek-Fajzer protiv korona-virusa. Ipak, postoji još mnogo nepoznanica u vezi sa vakcinama protiv covid 19.  Koliko će trajati imunitet, da li će vakcina kada stigne u Srbiju, biti obavezna i koja je najbolja od svih do sada odobrenih, objasnio je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković, u jutarnjem programu TV Prve.

Imunitet će trajati neko vreme

− Studije traju neko vreme, ne možemo da testiramo dok traje studija koliko imunitet traje. Možemo da vidimo kojom brzinom on kopni, ako kopni. Kod ovih vakcina o kojima govorimo, za sada se ne smanjuje imunitet tokom trajanja studije. Kada kažem kopni, to znači da li se zaštitna antitela gube u onom periodu koji možemo da izmerimo za sada, a da li će se gubiti u budućnosti ostaje da vidimo. Ne mora da bude doživotni imunitet, ono što vidimo iz studija, izgleda da će trajati neko vreme, a to dobro izgleda. Ali od svake registrovane vakcine očekujemo minimalno trajanje imuniteta, barem nekoliko meseci i tokom trajanja ove pandemije. Da li će to biti doživotno, to će pokazati studije. Ono što je mnogo važnije je da je vakcina bezbedna i da deluje, tj. da štiti od kovida – rekao je dr Srđa Janković o vakcinama koje su se već našle na tržištu. O tome po čemu se razlikuju vakcine – Pfizer  od Sputnik V, na primer, poznati imunolog kaže:

− Postoje razlike u građi vakcina, prvo su RNK vakcine, Fajzer/Biontek i Moderna, a oksfordska i ruska su vektorske. I jedna i druga kombinacija zasniva se na tome da imamo virusnu ribonukleinsku kiselinu, pa da se sintetiše protein na osnovu toga, i sam protein koji onda prepozna i gradi antitela. Da pojednostavim, to je lična karta virusa bez virusa, to je otisak prsta virusa, nešto po čemu se virus prepozna, a ne može da nas napadne – objasnio je član Kriznog štaba Srđa Janković.

Ako bude više vakcina, moći će da se bira

A dilemu da li će vakcina biti obavezna kada stigne u Srbiju i da li će naši građani moći da biraju koju će da prime, dr Srđa Janklvoić ovako je objadsnio:

− Svaku vakcinu koja ima dokaze da je delotvorna i bezbedna, naša agencija će registrovati. Ako bude više vakcina, moći će da se bira. Suština je, naravno, da vakcinu što pre stavimo na raspolaganje, pre svega prioritetnim grupama. Koja će to vakcina biti, zavisi od toga koja će najpre dobiti dokaze da ‘radi’. Ja ne bih to birao po zemlji porekla. Mnogo se priča o vakcinama na osnovu zemlje porekla. Za mene je merodavna naučna metodologija, ovo ipak nije pesma Evrovizije da damo nekoj zemlji 12 poena − poručio je dr Srđa Janković.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Popovic Dragan
17:17, 16. 01. 2021.
Odgovori

Pretpostavljam, na osnovu poverenja u Ruse da nam oni nebi podvalili nesto sto ne leci, zato bih se opredelio, ako bih se uopste vakcinisao, za Ruski SPUTNJIK V.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo