Naslovna / Korona

Kako da ležite ako imate upalu pluća, da biste lakše disali

Priredio/la: J. M.|15:39 - 22. 12. 2020.

Dr Radošević savetuje kako da olakšamo lečenje upale pluća kod kuće: da li je bolje ležati na stomaku, na leđima, na boku…

Kako lečiti upalu pluća kod kuće Foto: Shutterstock

Veliki broj pacijenata koji boluju od covid 19 dobiju i upalu pluća. To je ono čega se mnogi plaše, ali ne mora da znači da će nas svaka upala pluća odvesti do bolničkog kreveta. Veliki je broj onih koji se i kod kuće, uz terapiju i savete lekara uspešno oporave.

Ipak, mnogi su u dilemi kako da leže tokom lečenja upale pluća kod kuće, jer su nam sa svih strana stizali saveti da je najbolje ne ležati mnogo, već sedeti, a onda i to da je najbolje ležati na leđima kako bi pritisak na pluća bio što je moguće manji… Šta je najbolje?

− Opšti savet je da pacijent sam proceni šta mu najviše prija, u kom položaju najbolje može da diše. Preporuka lekara je da je najbolje ležati na boku. Tako se poboljšava ventilacija pluća. Ukoliko je obostarna upala, menjati strane, malo na levom, malo na desnom boku. Ukoliko je jednostrana upala – naravno više ležati na onoj strani gde upale nema – kaže Dr Irina Radošević, lekar opšte prakse i dodaje:

− Kada se osećate bolje, kada ne osećate veliku malaksalost, onda sedite u krevetu naslonjeni na udobne jastuke. Kad god možete, malo se uspravite. To je takođe savet za sve sa upalom pluća, bilo izazvane korona virusom, ili sa upalom pluća koju je izazvala bakterijska ili neka druga virusna infekcija.

Kada je reč o ležanju na leđima, doktorka Radošević pojašnjava:

– Kod respiratornog distresa, odnosno teške insuficijencije, kada je pacijent na respiratoru, tada se postavlja da leži na leđima. Zato smo i videli scene iz bolnica u kojima pacijenti leže na leđima. To je praksa u svim kovid bolnicama. Ali, na kućnom lečenju pacijenti nisu u tako teškom stanju, pa zato nema ni potrebe za tako striktnim pravilima. Zato, ponavljam – sami procenite kako vam je u kom položaju najlakše da dišete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo