Naslovna / Korona

Naučnici objasnili zašto covid 19 jače i brže uništava pluća od obične pneumonije

Priredio/la: J. M.|8:00 - 19. 01. 2021.

Naučnici rade na pronalaženju lekova koji bi smanjili težinu upale pluća kada ih napadne korona, i tako sveli covid 19 na nivo jake prehlade. Jer korona virus i covid 19 neće nestati, čak iako se većina populacije vakciniše, kažu istraživači

Nučnici rade na leku koji bi covid 19 učinio običnom prehladom Foto: Shutterstock

Bakterije ili virusi poput virusa gripa koji uzrokuju upalu pluća mogu se proširiti velikim delovima pluća u roku od nekoliko sati.  U najsavremenijim bolnicama, u odeljenjima intenzivne nege, ove bakterije ili virusi se obično kontrolišu ili antibioticima ili samim imuno sistemom pacijenta, u prvih nekoliko dana bolesti. Ali u studiji objavljenoj u časopisu „Nature“ 11. januara, istraživača iz „Northwestern Medicine“ istraživačkog centra, pokazuju da je covid 19 pneumonija potpuno drugačija.

Kao mali šumski požari koji se ne mogu zaustaviti

Umesto da brzo inficira velike regije pluća, virus koji uzrokuje covid 19 zauzima više malih područja pluća. Zatim otme imune ćelije pluća i koristi ih za širenje. Ovo traje tokom više dana ili čak nedelja, i izgleda kao višestruki mali požari koji se šire šumom i koji se ne mogu zaustaviti, pa se na kraju pretvore u ogromna požar!
Kako se infekcija polako kreće kroz pluća, ona ostavlja oštećenja za sobom i kontinuirano podstiče povišenu temperaturu, nizak krvni pritisak i oštećenje bubrega, mozga, srca i drugih organa kod pacijenata sa covid-19.

Ova nova studija je prva studija u kojoj su naučnici sistematski analizirali imune ćelije iz pluća bolesnika sa pneumonijom covid 19 i upoređivali ih sa ćelijama pacijenata sa pneumonijom drugih virusa ili bakterija, prenosi scitechdaily.com.

Ispitivanje leka za lečenje novootkrivenih uticaja covid 19 na pluća

Kao rezultat detaljne analize, istraživači su otkrili da je najvažnije uticati na imunske ćelije makrofage i T ćelije. Studija sugeriše da makrofagi – ćelije obično zadužene za zaštitu pluća – mogu biti zaražene SARS-CoV-2 i mogu doprineti širenju infekcije kroz pluća. Istraživački centar „Northwestern Medicine“ testiraće eksperimentalni lek za lečenje kod pacijenata sa covid 19 upalom pluća u kliničkom ispitivanju početkom 2021. Lek koji se testira stišava inflamatorni odgovor ovih imunih ćelija, omogućavajući tako započinjanje procesa oporavka oštećenih pluća.

Cilj je da covid 19 jednog dana bude kao prehlada

− Naš cilj je da covid 19 učinimo blagim, a ne teškim oboljenjem, da bude uporediv sa jakom prehladom – rekao je koautor studije dr. Scott Budinger, šef pulmologije i intenzivne nege na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northvestern Feinberg.

− Sve ovo što radimo je kao bomba kada je reč o istraživanju covid 19 infekcije – rekao je koautor studije, dr Richard Vunderink, profesor i medicinski direktor istraživačkog centra „Northwestern Medicine“.

Covid 19 verovatno neće potpuno nestati

− Oboljenje covid 19, kao i grip, verovatno neće nestati, čak i ako veći deo populacije bude vakcinisan. Ova studija će nam pomoći da razvijemo tretmane za smanjenje težine covid 19 kod onih koji ga razviju – kažu istraživači. Studija je takođe otkrila zašto je smrtnost među pacijentima na respiratorima kod covid 19 bila niža od pacijenata na repsiratorima zbog obične upale pluća. Upala pluća ima veći rizik od smrti, pacijenti sa covid 19 upalom pluća dugo su bolesni, ali upala u plućima nije toliko jaka kao kod obične pneumonije, iako se preko pluća bolest širi na druge organe.

Ako se pacijentima sa covid 19 pažljivo upravlja, a zdravstveni sistem nije preopterećen, možete ih bezbedno „sprovesti“ kroz bolest“. Ovi pacijenti su veoma bolesni. Treba im zaista puno vremena da se oporave. Ali ako imate dovoljno kreveta i zdravstvenih radnika, možete da zadržite smrtnost na 20%. Kada su zdravstveni sistemi preplavljeni, stopa smrtnosti se udvostručuje i do 40% – kažu autori studije.

Kako je teklo istraživanje

− Za ovu studiju naučnici su izvršili analizu plućne tečnosti visoke rezolucije 86 pacijenata sa covid 19 na repiratorima i uporedili je sa plućnom tečnošću 256 pacijenata na repsiratorima koji su imali druge vrste upale pluća. Zbog zabrinutosti za bezbednost, samo je nekoliko grupa širom sveta izvršilo analizu imunološkog odgovora u plućima pacijenata sa covid 19. Kao rezultat, nedostajale su važne informacije o tome šta je ubijalo pacijente sa teškim covid 19.

Studija izvedena u „Northvestern Medicine“ je  jedinstvena je jer na ovom institutu godinama proučavali upalu pluća pre pandemije. Rezultat ovakve prakse, kada je pandemija covid 19 pogodila svet, bila je spremnost istraživača da na siguran i sistematičan način sakupljaju tečnost iz pluća covid pacijenata i upoređuju je sa tečnošću prikupljenom od drugih pacijenata sa upalom pluća prikupljenih pre pandemije. Ova istraživačka infrastruktura omogućila im je da pokažu da se upala pluća kod pacijenata sa covid 19 razlikuje od druge upale pluća i što je još važnije, kako se razlikuje.

Naučnici su uzeli ćelije iz plućne tečnosti pacijenata i pogledali RNK i proteine koje te ćelije izražavaju, omogućavajući im da identifikuju kako ove imune ćelije pokreću upalu.

− Ovaj nivo istraživanja nikada ne bi mogao da se postigne bez direktnog uzorkovanja plućne tečnosti – rekao je koautor studije, dr Aleksandar Mišarin, docent za medicinu pluća i intenzivne nege u Feinbergu. Kompleksna priroda studije, u kojoj su uzorci pacijenata analizirani najsofisticiranijim tehnologijama dostupnim u najsavremenijim istraživačkim laboratorijama, zahtevala je zajednički napor više od 100 istraživača.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo