Naslovna / Korona

Žena koja se leči od neplodnosti može da se vakciniše protiv covid 19, ali šta ako zatrudni posle prve doze

Piše: Branka Lazić|8:00 - 08. 03. 2021.

I žene koje su u postupku vantelesne oplodnje se pitaju da li mogu da se vakcinišu protiv covid 19, dilemu za eKliniku rešava profesor dr Ana Mitrović Jovanović

Prof.dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju Prof.dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju Foto: Yotube TV Kurir i Shutterstock

Više od 50 parova dnevno pozove Centar za telesnu oplodnju i raspituje se da li je i kada je bezbedno i koje su preporuke struke kada je reč o vantelesnoj oplodnja i lečenju infertiliteta i vakcinaciji protiv covid 19.

– Ljudi su zbunjeni, različite informacije se pojavljuju u medijima. Centru za vantelesnu oplodnju se zato dnevno obrati više od 50 parova iz cele Srbije i pita da li mogu da se vakcinišu protiv covid 19. Interesuje se i za sva druga pitanja o vakcinaciji. Mi odgovor za sada nemamo. Želimo zvaničan stav struke u vezi sa ovim pitanjem  – kaže za eKliniku Sandra Jovanović, predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju (RSK za BMPO), ginekolog GAK Narodni front potvrdila je za naš portal da se uskoro očekuje zvaničan stav stručnjaka u Srbiji.

Do tada, za eKliniku prof. Mitrović daje najnovije smernice, kao preporuke date na osnovu globalne borbe protiv pandemije covid 19, i naglašava da je prihvatanje ili ne, bilo koje preporuke – lični izbor svakog pojedinca.

Struka preporučuje, a ostalo je lični izbor pacijenata

Prema poslednjim preporukama međunarodne federacije ginekologije i akušerstva FIGO od 2. marta ove godine, koje naši stručnjaci svakodnevno prate, vakcine su bezbedne i za žene koje se leče od neplodnosti.

Pacijentkinje koje leče neplodnost mogu primiti vakcinu protiv covid 19. Ukoliko ostanu trudne, a nisu primile revakcinu, preporučuje se da prime i drugu dozu vakcine bez obzira na to što su u drugom stanju. Ukoliko trudnica želi, može se vakcinisati tokom trudnoće, a obavezna je i revakcinacija – kaže naša sagovornica i dodaje:

Nema zvanične preporuke kojom vakcinom se treba vakcinisati. 

FIGO (The International Federation of Gynecology and Obstetrics) je svetska nevladina organizacija koja predstavlja akušere i ginekologe na više od sto teritorija, osnovana je 1954. u Švajcarskoj. Trenutno članstvo čine 132  profesionalna Nacionalna društva akušera i ginekologa širom sveta.

ESHRE  i IFFS preporučuju vakcinu, ali kao lični izbor

Iako je ceo svet posvećen borbi protiv širenja virusa korona i očuvanja javnog zdravlja, parovi koji se dugo bore za potomstvo ne bi trebalo da odlažu lečenje ili postupak vantelesne oplodnje, kaže struka. Prethodna godina bila je za sve parove s problemom infertiliteta u Srbiji dodatno traumatična i stresna. Dva puta su zaustavljeni procesi vantelesne oplodnje zbog pandemije korona virusa. To je izazvalo još veći strah kod ove osetljive grupe. Da li se vakcinisati ili ne? Od ove odluke zavisi i dalji postupak VTO.

Svakako da dilema da li će se neko vakcinisati ili ne – postoji. To je indivudualna odluka. Preporuke vodećih društva kažu da žene koje planiraju trudnoću, ali još nisu trudne, imaju opciju da odlože trudnoću do trenutka koji nudi efikasno ublažavanje rizika od zaražavanja (tj. znatno smanjeni prenos virusa ili dostupnost vakcina) ili da nastave sa planiranjem trudnoće i potraže covid 19 vakcinu što je pre moguće – kaže Sandra Jovanović.

U saopštenju koje je uputila javnosti, Jovanovićeva je naglasila da po smernicama ESHRE (European Sociaety of Human Reproduction and Embryology – Evropska aoscijacija za humanu reprodukciju i embriologiju) i IFFS (International Federation of Fertility Societies – Međunarodna federacija društava za plodnost) postoje jasna uputstva u vezi sa vakcinacijom kod žena koje žele trudnoću.

Sandra Jovanović, predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“ i direktorka Centra za vantelesnu oplodnju Foto: Screenshot

– Ove smernice naglašavaju da svaki izbor nudi potencijalne koristi i rizike. Odlaganje trudnoće može predstavljati najmanji rizik, ali možda nije najbolja opcija za žene koje imaju smanjenu ovarijalnu funkciju, bez obzira na njihove godine. Vakcinacija može imati veću korist, ako pacijent smatra da je veći rizik od infekcije – kaže Sandra Jovanović.

RFZO: Pružanje usluge lečenja neplodnosti u 2021. sada bez pauza

Republički fond za zdravstveno osiguranje povećao je broj finansiranih vantelesne oplodnje (VTO) postupaka  i podigao je i starosnu granicu za žene do navršenih 43 godine. Od septembra meseca prošle godine, posle pauza zbog pandemije, neometano se izvode komisijski pregledi i vantelesna oplodnja u Srbiji.

− U 2021. godini Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio je ugovore za pružanje usluge lečenja neplodnosti postupcima BMPO sa 10 ustanova van Plana mreže zdravstvenih ustanova (privatne ustanove) i sa 6 ustanova u Planu mreže (državne ustanove) u koje se osigurana lica sve vreme od zaključivanja ugovora upućuju. Takođe, i Komisije za BMPO nesmetano rade. Partneri mogu da se jave zdravstvenim ustanovama i zakažu pregled svakog radnog dana, kao i lekarskim komisijama Republičkog fonda – kažu za eKliniku u ovoj ustanovi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
saša
18:06, 08. 03. 2021.
Odgovori

A šta je sa muškarcima? Dali i oni smeju da prime vakcinu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo