Naslovna / Korona

Vakcinacija protiv covid 19 u toku menstrualnog ciklusa, da ili ne?

Piše: M.Rajić|11:00 - 13. 04. 2021.

Do promene zakazanog termina za vakcinaciju može da dođe zbog nekih zdravstvenih okolnosti, ali menstrualni ciklus nije jedna od njih – kažu za sada dostupna istraživanja

Menstruacija nije kontraindikacija za primanje vakcine protiv covid 19 Foto: Shutterstock

Najveći broj istraživanja koja se za sada sprovode na temu veze između covid 19 i menstrualnog ciklusa, dolazi iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Postoje indicije da covid 19 može da utiče na menstrualni ciklus nakon preležane infekcije u smislu neredovnih ili obilnijih krvarenja, ali je, kako navode naučnici, taj rizik neuporedivo veći od primanja same vakcine. Takođe, istraživanja su pokazala i da su žene u menopauzi u manjem riziku od oboljevanja teškom kliničkom slikom.

Bez dokazane veze reakcija i vakcine

Dr Jessica Shepherd, ginekolog i akušer iz Ilinoisa, istraživala je neke zanimljive slučajeve koje su žene prijavljivale, a koje bi mogle da dovedu u vezu plasiranje vakcine u toku menstrualnog ciklusa.

– Menstruacija ne bi smela da vas spreči da se vakcinišete. Milioni žena primaju vakcine na dnevnom nivou i proces imunizacije je od najveće važnosti. Istraživanja koja smo uradili nisu pokazala da su neke reakcije, ako ih je i bilo, u uzročno – posledičnoj ili direktnoj vezi – izjavila je doktorka za Verywell Healt, ukazujući na neophodnost nastavka studija, prvenstveno vezanih za uticaj infekcije covid 19 na hormonski status žena.

Istog mišljenja je i dr Javeed Siddiqui, infektolog iz Kalifornije koji se dugo bavi zaraznim bolestima, a koji kaže da menstruacija apsolutno nije razlog za neprimanje vakcine protiv covid 19.

Na pitanje o mogućoj manjoj efikasnosti vakcine ako se primi u toku menstrualnog ciklusa s obzirom na to da je hormonski status u neprekidnom variranju u tom periodu, ginekolog Kim Langdon iz Ohaja priznaje da je za sada nedovoljno istraživanja na tu temu, ali da je malo verovatno da to može dogodi.

I naši stručnjaci saglasni, prate preporuke

Dr Radomir Aničić, ginekolog i akušer iz Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“, saglasan je sa kolegama i za eKliniku kaže da naši ginekolozi prate preporuke FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics), a da menstruacija kao kontraindikacija nije apostrofirana u do sada prezentovanim istraživanjima.

– Po njihovim preporukama a na bazi istraživanja sprovedenih na 20.000 pacijentkinja u Americi, izvestili smo javnost i zainteresovane pacijentkinje koje su želele i konstatno izražavaju želju da se informišu o vakcinaciji, uključujući i dojilje, da su rizici od infekcije covid 19 neupredivo ozbiljniji od minornog broja reakcija na 20.000 primljenih vakcina. Informišemo se stalno, pratimo istraživanja kao i evropska i svetska lekarska zajednica, ali za sada apsolutno nema razloga da se menstruacija stavi na spisak situacija zbog kojih bi trebalo odložiti proces imunizacije – rekao je dr Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Zašto se žene duže oporavljaju od covid 19, hormoni ili nešto drugo?

Iako je, prema statistikama, u svetu od covid 19 umrlo više muškaraca nego žena, veći broj žena pokazuje dugoročne simptome uticaja na zdravlje i oporavka koji traje mesecima. Ovo se odnosi i na poremećene menstrualne cikluse.

U jednoj novijoj studiji objavljenoj u januaru ove godine, utvrđeno je da je oko 18 odsto žena u reproduktivnom dobu imalo produžene periode krvarenja, dok se kod 3 odsto žena period ciklusa smanjio (skratio) nakon ili u toku infekcije virusom SARS – CoV- 2. Uočene su i bitne razlike u nivou Antimilerovog hormona (kontrolora preteranog folikularnog rasta).

Žene u menopauzi u manjem riziku od teške kliničke slike

Naučnici još istražuju zašto covid 19 utiče na menstrualni ciklus, ali su saglasni da stres igra važnu ulogu – poznato je da svaki stres može da prouzrokuje neredovne menstrualne cikluse. Jedna nova studija iz februara je otkrila je da je 52,6 odsto žena prijavilo promene u menstrualnom ciklusu i da je to vrlo verovatno povezano sa povećanim ličnim i porodičnim stresom. Stres zbog posla takođe je povezan sa pojačnim krvarenjem tokom menstruacije.

Drugi razlog bi mogao biti efekat virusa na reproduktivne hormone. Jedna studija kineskih istraživača otkrila je da su žene sa menopauzom koje su imale nizak nivo estrogena i Antimilerovog hormona imale manju verovatnoću da dožive tešku infekciju covid 19, kao i manju potrebu za hospitalizacijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo