Naslovna / Korona

Rendgenski snimci pokazuju jasnu razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih u slučaju covid 19 infekcije

Priredio/la: M.R.|9:00 - 14. 08. 2021.

Vakcinisanim osobama koje se ipak zaraze korona virusom najčešće nije potrebna intenzivna nega

RTG pluća, covid 19,rentgen pluća RTG snimci pluća su važan parametar u dijagnostici i lečenju covid 19 Foto: Shutterstock

Dr Ghassan Kamel, načelnik odeljenja SSM Health SLU bolnice u Sent Luisu, uporedio je dva rendgenska snimka njegovih pacijenata pozitivnih na covid 19, jednog vakcinisanog i jednog koji nije imunizovan. Fotografije koje je napravio pokazale su jasnu razliku u stanju pluća zaraženih, pa je to još jedan dokaz o važnosti i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

Šta znači bela boja na snimku pluća nevakcinisanog, a šta crna kod vakcinisanog

Kod nevakcinisanog pacijenta, slika je vidno zamagljena belom bojom, a dr Kamel objašnjava da bi to mogle da budu bakterije, sluz ili izlučevine.

– U slučaju ovih pacijenata najverovatnije bi bila potrebna barem kiseonička potpora, a za neke se ne može isključiti ni intubacija, sa ostalim terapijskim protokolima, uz uključivanje sedativa, ako dođe do potrebe za respiratorom i održavanjem života – objašnjava dr Kamel.

Kod vakcinisanog pacijenta slika je, međutim, mnogo jasnija. Kako podseća dr Kamel, ova pluća na rendgenskom snimku izgledaju tamno, sa više boje, a to je slučaj kada su normalno ispunjena vazduhom. Prema njegovim rečima, vakcinisanim osobama, koje se ipak zaraze korona virusom, uglavnom nije potrebna intenzivna nega, za razliku od nevakcinisanih, osim ako nemaju već postojeće komorbiditete ili su ozbiljnije imunokompromitovani.

SAD dostigle brojku od 70 odsto vakcinisanih

Doktor Ghassan Kamel se takođe nada i da će publikovanje ovih fotografija doprineti odluci ljudi koji to do sada nisu učinili da se što pre vakcinišu, budući da Delta soj i dalje preti i širi zarazu. Ovo upozorenje nije nevažno jer se u SAD beleži rekordan broj slučajeva infekcije covid 19 u nekim državama, uključujući Floridu. CDC upozorava da infekcija Delta sojem, koja sada čini većinu novih slučajeva u SAD, izaziva brže prenošenje, poput varičela, ali i ozbiljnije kliničke slike. Nošenje maski preporučuje se u visokorizičnim područjima i onima koji su vakcinisani sa obe doze.

Iako je broj novih slučajeva u porastu, SAD ostvaruju blagi napredak u procesu vakcinacije, a predsednik Džo Bajden je u ponedeljak izjavio da je nacija dostigla brojku od 70 odsto imunizovanih.

– To je neverovatan napredak, ali moramo da idemo dalje – poručio je američki predsednik i pozvao ljude da se vakcinišu, ako još uvek nisu, kako bi se virus konačno pobedio.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo