Naslovna / Korona

Cvet komorača mogao bi da bude novi, prirodni tretman za lečenje infekcije covid 19

Priredio/la: I. V.|11:00 - 10. 08. 2021.

I australijska studija otkriva još više dokaza da timokinon, aktivni sastojak cveta komorača, može sprečiti virus SARS-CoV-2 da izazove infekciju pluća

komorač lek protiv covid 19 seme komorača Timokinon, aktivni sastojak cveta komorača, može sprečiti virus SARS-CoV-2 da izazove infekciju pluća Foto: Shutterstock

Seme biljke Nigella sativa, kod nas poznatije kao cvet komorača, vekovima se koristilo kao tradicionalni lek za mnoga medicinska stanja, uključujući razne upale i infekcije. Cvetna biljka, poreklom iz severne Afrike i zapadne Azije, mogla bi ubuduće da se koristi za lečenje infekcije covid 19, najavljuju otkrića najnovije australijske studije. Studija „Uloga timokinona, glavnog sastojka Nigella sativa, u lečenju inflamatornih i zaraznih bolesti“, objavljena je u časopisu Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

Timokin- aktivni sastojak koji sprečava infekciju pluća

– Sve je više dokaza iz studije da timokinon, aktivni sastojak cveta komorača, može sprečiti virus SARS-CoV-2 da izazove infekciju pluća. Takođe, utvrđeno je da može da blokira citokinsku oluju koja pogađa teško bolesne covid 19 pacijente koji su hospitalizovani – objasnila je profesorka Kaneez Fatima Shad, vodeći autor nedavno objavljene studije University of Technology u Sidneju.

Timokinon je opsežno proučavan u laboratorijama, uključujući i studije na životinjama, koje su pokazale da timokinon može na dobar način da reguliše naš imunološki sistem sprečavanjem oslobađanja hemikalija koje izazivaju upale, poput interleukina. Ovo daje timokinonu potencijalnu ulogu u lečenju alergijskih stanja poput astme, ekcema, artritisa, uključujući reumatoidni i osteoartritis, pa čak i moguće multiple skleroze.

Upotrebljavao bi se kao oralni lek

Australijska studija University of Technology detaljno opisuje mehanizme delovanja cveta komorača i timokinona i navodi da je reč o tretmanu koji obećava u lečenju infekcije covid 19. Naučnici ističu da je bilo mnogo prepreka u razvoju komorača kao terapijskog sredstva, dobrim delom zbog slabe prirodne apsorpcije u gastrointestinalnom traktu.

– Napredak u farmakološkom razvoju, poput nanotehnologije, uvideo je šansu da se prevaziđe ova barijera i omogući njena upotreba kao efikasan oralni lek. Štaviše, lek je nedavno uspešno davan pacijentima u vidu spreja za nos i kao pasta za lokalno nanošenje – naglasio je dr Wissam Soubra, koautor ove studije.

Biljka efikasna u ubijanju bakterija

Nigella sativa se pokazala korisnom u lečenju visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetes melitusa. Kao antiinflamatorni tretman, utvrđeno je da cvet komorača pomaže pacijentima sa alergijskim rinitisom i sinusitisom, ekcemom, osteoartritisom i epilepsijom u detinjstvu. Ova biljka se u u laboratorijskom okruženju takođe pokazala efikasnom u ubijanju bakterija, poput stafilokoka aureus, koje mogu izazvati niz blagih do teških infekcija, ako uđu u kožu, i virusa, uključujući i grip. Zbog svih ovoh dejstava, australijska studija pružila je širi uvid u prirodni proizvod, koji se koristi kao tradicionalni lek više od hiljadu godina, a naučnici se nadaju da će možda konačno dobiti i priznanje koje zaista zaslužuje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo