Naslovna / Korona

Biljna ishrana, uz dodatak ribe, smanjuje rizik od covid 19, poručuju istraživači

Priredio/la: I. V.|11:00 - 17. 08. 2021.

Vegani i peskatarijanci imaju manje šanse da se zaraze virusom, a manje verovatno je i da će zbog covid 19 završiti u bolnici

veganska ishrana- covid 19- virus-infekcija Ishrana biljnog porekla, bogata integralnim žitaricama, može da pomogne u zaštiti od covid 19 infekcije Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje otkrilo je da ishrana biljnog porekla, bogata integralnim žitaricama, može da pomogne u zaštiti od covid 19 infekcije. Naime, vrhunski istraživači sa Harvard Medical School i King’s College London prikupili su podatke od oko 600.000 pojedinaca o tome šta su jeli pre i tokom pandemije.

Veganska ishrana smanjuje šanse od zaraze virusom

Sprovedena studija bila je deo aplikacije ZOE COVID  Symptom Study app, neprofitne organizacije koja pomaže istraživanju covid 19, a proglašena je najvećom tekućom studijom o ovoj bolesti. Zapanjujući rezultati ukazuju na to da su osobe, koje su bile na režimu „visokokvalitetne“ zdrave veganske ishrane, imale manje šanse da se zaraze virusom, a manje verovatno je i da će biti hospitalizovane zbog covid 19. 

Šta sadrži visokokvalitetna ishrana koja štiti od covid 19?

Učesnici studije popunjavali su detaljan upitnik o tome šta su jeli pre i tokom pandemije. Zatim su istraživači formirali „ocenu kvaliteta ishrane“ od ukupne nutritivne vrednosti onoga što obično jedu. Oni sa visokokvalitetnim rezultatom sadržavali su mnoštvo biljnih namirnica – od voća i povrća do integralnih žitarica. Štaviše, najbolje ocenjena ishrana sadržavala je manje prerađene hrane i rafinisanih ugljenih hidrata. Niskokvalitetna ishrana bila je u skladu sa većim rizikom od razvoja covid 19.

– Ovo je prvi put da se pokazalo da ishrana smanjuje rizik od razvoja bolesti – tvrde istraživači sa dva prestižna univerziteta.

Upečatljivi dokazi iz 6 zemalja ko je u većem riziku od infekcije

Druga nedavna studija takođe je otkrila da veganska ishrana može da smanji ozbiljnost covid 19 infekcije. Pratila je zdravstvene radnike, u 6 zemalja, koji su bili „značajno“ izloženi virusu u takozvanim „covid zonama“. Pokazalo se da vegani, osobe koje konzumiraju samo biljnu ishranu, imaju 73 odsto manje šanse za razvoj umerenog do teškog oblika covid 19. S druge strame, studija je pokazala da su oni, koji su se pridržavali ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, a sa visokim sadržajem proteina, imali veće šanse za umeren do ozbiljniji oblik covid 19 infekcije.

Za neke ljude, covid 19 je bolest opasna po život, dok je za druge malo više od kratkotrajne smetnje. U određenoj meri, zavisi i od komorbiditeta pojedinca, već postojećih, pridruženih bolesti. Međutim, zašto se SARS-CoV-2 manifestuje tako različito kod različitih ljudi ostaje misterija. Neka istraživanja su pokazala da to možda ima veze sa ishranom osobe, a studija sprovedena u 6 zemalja, koja uključuje zdravstvene radnike, pruža upečatljive nove dokaze.

Ishrana ipak štiti od ozbiljnog covid 19

Zdravstveni radnici, koji se hrane biljnom ishranom imali su 73 odsto manje šanse da dobiju umereni do teški oblik covid 19, a oni koji su konzumirali biljnu ili ishranu zasnovanu na ribi (peskatarijanci) imali su 59 odsto manje šanse da se ozbiljno razbole. Autori studije objavljene u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health pišu da njihovi rezultati ukazuju  na to da se zdrava ishrana, bogata hranljivim materijama, može uzeti u obzir za zaštitu od ozbiljnog oblika covid 19.

Kako razumeti odnos vrste ishrane i težine bolesti

Istražujući uzročnost, odnosno zašto bi mogla da postoji tako snažna veza između načina ishrane i ozbiljnosti covid 19 infekcije stručnjaci zaključuju da to može biti zbog činjenice da je ishrana vegana, koji jedu hranu biljnog porekla i peskatarijanaca, osoba koje konzumiraju samo riblje meso, takođe povezana sa smanjenjem antiinflamatornih markera. Studija pokazuje da su hranljive materije u biljnoj ishrani, koje mogu da pomoći ljudima sa covid 19 fitohemikalije, kao što su polifenoli i karotenoidi, i minerali i vitamini, a svi oni podržavaju zdrav imunološki sistem. Peskatari, na primer, dobijaju korisne omega-3 masne kiseline i vitamin D-sve, odnosno sve protivupalne supstance iz ribe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo