Naslovna / Korona

Lek za snižavanje lipida TriCor efikasan u lečenju teških covid 19 pacijenata

Priredio/la: I. V.|11:00 - 24. 08. 2021.

Lek za snižavanje lipida fenofibrat je efikasan antivirusni lek koji ujedno smanjuje oštećenje plućnih ćelija i blokira replikaciju virusa u laboratoriji

covid 19 -lek TriCor- lipidi Lek za snižavanje lipida – fenofibrat je daleko sigurniji od drugih, do sada predloženih lekova Foto: Shutterstock

Nedavno je tim profesora Yaakova Nahmiasa sa Hebrew University of Jerusalem saopštio da korona virus izaziva nenormalno nakupljanje lipida, za koje je poznato da pokreću ozbiljnu upalu u procesu koji se naziva lipotoksičnost. Naučni tim je prošle godine identifikovao lek za snižavanje lipida TriCor (fenofibrat) kao efikasan antivirusni lek, pokazujući da je ujedno smanjio oštećenje plućnih ćelija i blokirao replikaciju virusa u laboratoriji. Ove rezultate je u međuvremenu potvrdilo nekoliko međunarodnih istraživačkih timova.

Desetodnevna doza fenobriata dala dobre rezultate

Prošlog oktobra objavljeno je posmatračko istraživanje sprovedeno u više kliničkih centara u Izraelu u prilog originalnim nalazima. Tim je zatim pokrenuo interventnu kliničku studiju za lečenje teških pacijenata sa covid 19 u izraelskom Barzilai Medical Center, uz podršku Abbott Laboratories. Sada su istraživači saopštili obećavajuće  rezultate istraživačke kliničke studije koju je vodio profesor Nahmias i kojom je koordinirao profesor  Shlomo Maaian, šef Jedinice za zarazne bolesti u Barzilai Medical Center.

U ovoj studiji, lečeno je 15 teško hospitalizovanih pacijenata sa covid 19, sa upalom pluća, kojima je bila potrebna podrška kiseonikom. Pored standardne nege, pacijentima je davano 145 mg dnevno leka TriCor  (fenofibrata) tokom 10 dana i kontinuirano je praćeno napredovanje bolesti i ishodi.

Markeri upale pluća opali u roku 48 sati

– Rezultati su bili zapanjujući. Progresivni markeri upale, koji su signal pogoršanja infekcije covid 19, opali su u roku od 48 sati od početka lečenja. Štaviše, 14 od 15 teških pacijenata nije zahtevalo podršku kiseonikom tokom nedelju dana lečenja, dok dosadašnje iskustvo pokazuje da velikoj većini teških pacijenata, koji se leče standardom negom,  potrebna duga respiratorna podrška – izjavio je profesor Yaakov Nahmias.

Ovi rezultati obećavaju jer je TriCor (fenofibrat) američka Uprava za hranu i lekovee FDA odobrila lek 1975. za dugotrajnu upotrebu i ima snažne sigurnosne podatke.

Fenofibrat je daleko sigurniji od drugih, do sada predloženih lekova, a manje je verovatno da će mehanizam njegovog delovanja biti specifičan za neki soj korona virusa. Svi pacijenti su otpušteni u roku od manje od nedelju dana nakon početka lečenja i pušteni kućama da završe desetodnevni tretman kod kuće, bez prijavljenih neželjenih efekata povezanih sa lekovima – naglasio je Shlomo Maaian i dodao da je manje pacijenata prijavilo neželjene efekte infekcije covid 19 nakon svog četvoronedeljnog pregleda.

Druga faza studije u toku

Naučnici ističu da preliminarni nalazi obećavaju oslobađanje od značajnog zdravstvenog opterećenja pacijentima  koji prežive akutnu fazu covid 19. Naglasili su i da, iako su rezultati bili izuzetno obećavajući, samo nasumične placebo kontrolisane studije mogu da posluže kao osnova za kliničke odluke.

– Ušli smo u drugu fazu studije i aktivno regrutujemo pacijente – objasnio je profesor Nahmias, napominjući da se već sprovode dve studije 3. faze u Južnoj Americi, SAD (NCT04517396) i Izraelu (NCT04661930).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo