Naslovna / Korona

Koji su neželjeni efekti Pfizer vakcine zabeleženi u test grupi rizične dece od 12 do 15 godina

Priredio/la: I. V.|11:00 - 29. 08. 2021.

Kako su na Pfizer vakcinu reagovala deca uzrasta od 12 godina, koja spadaju u rizičnu grupu, posebno zbog dodatnih komplikacija koje bi covid 19 mogao da izazove

deca od 12 do 15- vakcina-covid 19 Deca sa neurološkim problemima su u velikom riziku od covid 19 Foto: Shutterstock

Neželjeni efekti covid 19 vakcine Pfizer-BioNTech verovatno će biti blagi do umereni kod dece od 12 do 15 godina, koja imaju visok rizik od potencijalnih komplikacija koje može da izazove infekcija covid 19 s obzirom na njihova određena, već postojeća stanja, otkriva mala studija objavljena u Archives of Disease in Childhood. Iako je broj učesnika studije mali, podaci su reprezentativni za tinejdžere koji će najverovatnije imati koristi od vakcinacije i trebalo bi da pruže sigurnost roditeljima i kliničarima, kažu autori istraživanja.

Savet za vakcinisanje dece sa neurološkim smetnjama

Zdrava deca sa infekcijom covid 19 uglavnom imaju blagu bolest, ali su neka već postojeća stanja, posebno neurološka, povezana sa teškim oblikom bolesti. Ova visokorizična deca su stoga bila zaštićena kako bi smanjila rizik od infekcije, naveli su autori studije. Britanska savetodavna grupa za vakcine i Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), savetovali su vakcinaciju dece uzrasta od 12 i više godina, sa teškim neurološkim smetnjama, koja imaju tendenciju da dobiju ponavljajuće respiratorne infekcije, kao i složene potrebe nege.

Ispitivanje ranjive grupe dece

S obzirom na nepoznate neželjene efekte vakcinacije u ovoj složenoj i ranjivoj grupi, autori su zatražili od roditelja 27. ove dece da zabeleže bilo koje neželjene efekte nakon vakcine protiv covid 19. Deca su imala između 12 i 15 godina, tri su bila bolnički slučajevi, 16 je bilo dečaka, a većina, njih 21 su bila deca bele kože. Patili su od različitih  neurološka stanja, uključujući mišićnu distrofiju i cerebralnu paralizu, plus niz istovremenih medicinskih stanja, kao što su epilepsija, urođene srčane mane i imunološki nedostatak, zbog kojih su primali različite vrste lekova.

Reakcije dece nakom 1. i 2. doze vakcine

Prijavljeni neželjeni efekti bili su blagi do umereni, sa izuzetkom jednog deteta koje je doživelo ozbiljan umor i nelagodu, u kombinaciji sa povećanom agitacijom. Jedna porodica je takođe prijavila da se tip napada javljao po grupama, iako su svi simptomi nestali nedelju dana kasnije. Sve u svemu, od 27. dece bilo je 8 neželjenih dejstava  kod 6. dece nakon prve doze, a svi su nestali u roku od 72 sata – blagi osip, glavobolja, dijareja, bol u grlu, bol u vratu, teškoće sa spavanjem i nizak nivo glukoze u krvi. Nakon druge doze, kod 5. dece se desilo 8 dodatnih nuspojava –  dijareja, povraćanje, oticanje pazuha i plikovi oko usta.

Reprezentativna grupa dece koja će imati korist od vakcine

Upotreba paracetamola nakon prve doze bila je visoko zastupljena, a temperatura je bila češća nego što je prijavljeno u studijama na odraslima (13 naspram 4 odsto u dobi od 16 do 55 godina). Ali, svi zabeleženi neželjeni efekti su se povukli u roku od nedelju dana.

– Brojevi ispitivanih jesu bili mali, ali ovi podaci su posebno važni jer predstavljaju reprezentativnu decu koja će najverovatnije imati koristi od vakcinacije, a i roditelji i kliničari su uvek zabrinuti u vezi sa povećanim rizikom od neočekivanih reakcija – primetili su autori studije.

Roditelji koji su odlučili da vakcinišu svoju decu, u vreme kada nije bilo dozvole za to, kao i vrlo malo dostupnih podataka o bezbednosti, to su učinili jer su i oni i kliničari verovali da su njihova deca u velikom riziku od bolesti covid 19. Zaista, mnogi su bili zaštićeni i smatra se bi vakcinacija značajno promenila njihove živote – naglasili su istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
goran
18:10, 29. 08. 2021.
Odgovori

Fajzer je visoko rizicna vakcina a ima znatno manju efikasnost od ruske koja je bezbedna,ne lazite narod besramnici.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo