Naslovna / Korona

Tip dijabetesa određuje težinu kliničke slike Covid 19

Piše: Pavle Živković
5:00 - 17. 09. 2020.

Koliko su i zašto dijabetičari posebno ugroženi od koronavirusa i koji tip dijabetesa je opasniji

Dijabetičari su posebno rizična grupa tokom pandemije koronavirusa Izvor: Shutterstock

Najveća studija koja se bavi vezom između smrtnosti od kovida 19 i dijabetesa, nedavno objavljena u Engleskoj, otkriva da ukoliko bolujete od ove bolesti, od njenog tipa će zavisiti da li ste i u kolikom riziku.

Istraživači, predvođeni timom iz „Imperijal Koledža“ u Londonu sproveli su analizu kojom su utvrdili da je značajno povećana smrtnost od posledica SARS-CoV-2 kod osoba koje imaju dijabetes tip 2. Naime, oni su prikupili podatke pacijenata koji su preminuli od posledica novog virusa širom Engleske u periodu od prvog marta do jedanaestog maja. Rezultati istraživanja objavljeni su u The“ Lancet Diabetes & Endocrinology“, i to je do sada najveće istraživanje koje se bavilo ovim važnim pitanjem.

U datom periodu u engleskim bolnicama od posledica kovid 19 preminulo je ukupno 23.698 ljudi. Trećina njih su imali dijabetes, ali 31.4% preminulih je bolovalo od dijabetesa tipa 2. Tek mali broj preminulih je bolovao od dijabetesa tipa 1, svega 1.5%.

− Rezultati ove sveobuhvatne analize u Engleskoj pokazuju da su dijabetes tipa 1 i 2 bili nezavisno povezani sa značajnim povećanim izgledima smrti u bolnici od novog koronavirusa − piše Ema Baron, jedna od autorki studije i naglašava da će rezultati imati važne posledice za ljude koji imaju dijabetes, zdravstvene radnike i kreatore strategija za borbu protiv virusa.

− Dalje rasvetljavanje prilagođenih faktora rizika za lošije ishode kovida 19 kod osoba obolelih od dijabetesa biće od presudnog značaja za vođenje lečenja i pružanje ciljane podrške − dodaje Baron.

Američka asocijacija za dijabetes sredinom avgusta objavila je članak u kojem upozorava da komplikacije od koronavirusa pokreću upalne procese koji kod dijabetičara potencijalno izazivaju rezistenciju na insulin i hiperglikemiju, koja može biti vrlo kobna kod ove vrste hroničnih pacijenata. Dijabetičari kao posebno rizična grupa moraju da ulože dodatne napore kako bi se zaštitili od kovida 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo