Naslovna / Korona

Simptomi covid 19 infekcije izazvane Omikron varijantom

Priredio/la: I. V. |11:30 - 14. 12. 2021.

Na osnovu stanja do sada obolelih od Omikron soja, medicinski stručnjaci izdvajaju 5 najčešćih simptoma, karakterističnih za ovu infekciju

simptomi Zaraza Omikron sojem ima 5 karakterističnih simptoma Foto: Shutterstock

Simptomi covid 19 infekcije su nešto što nikako ne bi trebalo zanemariti, upozoravaju stručnjaci. Kako naglašavaju, najopasniji aspekt virusne infekcije je njena težina. Iako virus može biti veoma prenosiv, njegova virulentnost je ono što definiše stopu smrtnosti među ljudima. Kada je u pitanju covid 19, Delta varijanta izazvala je „pustoš“ širom sveta. Ne samo da je ovaj soj izuzetno zarazan, već takođe izaziva blage do umerene do teške simptome, u rasponu od visoke temperature, upornog kašlja do nedostatka daha, bolova u grudima i niskog nivoa kiseonika u krvi.

Simptomi Omikron varijante, za sada definisane kao blagi oblik zaraze

S obzirom na to da Omikron soj ima više od 30 mutacija u S proteinu, zbog čega se razlikuje od bilo kog drugog prethodnog soja, stručnjaci veruju da može izbeći imunitet stečen vakcinacijom, zbog čega može da se „širi poput požara“.
Međutim, do sada su slučajevi zaraze Omikron sojem širom sveta bili „blagi“. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazuje da najnovija varijanta SARS-CoV-2 može lako da zarazi one koji su se ili ranije zarazili virusom ili su bili potpuno vakcinisani. Međutim, globalna zdravstvena agencija navodi i da će bolest biti blaža u odnosu na onu koja se razvija infekcjom Delta varijante.

Simptomi zaraze Omikron varijantom

Umor – Slično ranijim varijantama, Omikron soj može dovesti do umora ili ekstremne iscrpljenosti. Osoba može da se oseća preumorno, bez energije, uz jak osećaj za neophodnim odmorom, što može poremetiti svakodnevne aktivnosti. Međutim, važno je napomenuti da umor može nastati i iz drugih razloga i zdravstvenih problema. Obavezno se testirajte da biste potvrdili svoje stanje.

„Grebanje“ grla – Prema južnoafričkoj doktorki Angelique Coetzee, osobe zaražene Omikron sojem su se žalile na „grebanje“ grla, a ne na bol u grlu, što je neobično. Iako ova dva stanja mogu da budu slična u određenoj meri, prvo može biti više u korelaciji sa iritacijom grla, dok je drugo bolnije.

Blaga temperatura koja prolazi sama od sebe – Od pojave korona virusa, blaga do umerena temperatura je jedan od znakova covid 19. Ali, dok je temperatura od prethodnih sojeva imala dugotrajan efekat na pacijente, trenutna varijanta izaziva blagu telesnu temperaturu koja se sama po sebi poboljšava, navodi dr Coetzee.

Noćno znojenje i bol u telu – U drugom ažuriranju Ministarstva zdravlja Južne Afrike, doktor opšte prakse Unben Pillay naveo je simptome koje pacijenti doživljavaju. On ukazuje da bi noćno znojenje moglo da bude jasan simptom nove Omikron varijante. Noćno znojenje se javlja kada se znojite toliko da vam odeća i posteljina postaju mokri, čak i ako boravite u hladnom prostoru.
Ovo, prema doktoru, može biti praćeno drugim simptomima, uključujući „bol kompletnog tela“.

Suvi kašalj – Osim toga, dr Pillay je naglasio da se suvi kašalj može javiti i kod osoba koje su inficirane Omikron sojem. To je bio jedan od najčešćih simptoma i kod prethodnih sojeva.

Šta se promenilo?

Dokazi pokazuju da varijanta Omikron izaziva samo blage simptome. Za razliku od simptoma iz prethodnih varijanti, veruje se da Omikron soj ne pokazuje znakove gubitka mirisa i/ili ukusa i nije bilo slučajeva zapušenog nosa, a oni koji su pogođeni novim sojem nisu se žalili na veoma visoku temperaturu.

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo