Naslovna / Korona

Pfizer vakcina za zaštitu od Omikron soja stiže u martu

Priredio/la: I. V. |16:19 - 10. 01. 2022.

Nova vakcina za zaštitu od Omikron soja takođe će biti usmerena i na druge varijante korona virusa koje kruže svetom

pfizer vakcina Vakcina za zaštitu od Omikron soja stiže u martu Foto: Shutterstock

Pfizer vakcina protiv Omikron soja biće spreman u martu ove godine, saopštio je danas generalni  direktor kompanije Pfizer Albert Burla, a kompanija je već počela da proizvodi prve doze. Burla je rekao da će vakcina takođe biti usmerenai na druge varijante korona virusa koje kruže svetom i dodao da još uvek nije jasno da li je Omikron vakcina potrebna ili kako će se koristiti, ali će Pfizer imati spremne neke doze jer neke zemlje žele da bude spremna što je pre moguće.

Pfizer vakcina za zaštitu od Omikron soja štitiće i od drugih varijanti

– Nadamo se da ćemo postići nešto što će imati cilj, mnogo bolju zaštitu, posebno od infekcija, jer zaštita od hospitalizacija i teške bolesti, vidljiva je već sada, sa sadašnjim vakcinama, dokle god ste vakcinisani sa tri doze – istakao je Burla.
Podaci iz stvarnog sveta iz Velike Britanije, pre svega, pokazali su da su vakcine kompanije Pfizer i Moderna efikasne samo oko 10 odsto u sprečavanju simptomatske infekcije od Omikron varijante 20 nedelja nakon druge doze, prema studiji Agencije za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije. Međutim, prvobitne dve doze i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti, pokazalo je istraživanje. Dopunske injekcije, odnosno treća doza, su do 75 odsto efikasne u prevenciji simptomatske infekcije, navodi se u studiji.

Moderna sprema vakcinu do jeseni

Glavni medicinski savetnik Bele kuće, dr  Anthony Fauci rekao je u decembru da nema potrebe za dodatnom injekcijom, koja posebno cilja na Omikron, jer trenutni pojačivači dobro funkcionišu protiv ove varijante. Generalni direktor Moderna kompanije Stephane Bancel izjavio je danas za CNBC da kompanija radi na pojačivaču koji cilja na Omikron i da će vakcina biti gotova na jesen, a da uskoro ulazi u klinička ispitivanja. Bancel je naveo da je potražnja od velika dok vlade zemalja pripremaju redovnu vakcinaciju protiv virusa.

Direktor Pfizer kompanije Albert Burla izjavio je da nije jasno da li je potrebna četvrta doza covid 19 vakcine. Rekao je da će Pfizer sprovesti eksperimente kako bi utvrdio da li je potrebna još jedna doza. S druge strane, Izrael je stavio četvrtu dozu vakcine kompanije Pfizer na raspolaganje ljudima starijim od 60 godina, osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom i zdravstvenim radnicima. Izrael je takođe otkrio da četvrta doza vakcine povećava antitela koja štite od virusa pet nedelja nakon vakcinacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo