Naslovna / Lepota

Čaj od crnog luka eliksir za mladoliku kožu

Priredio/la: D. T.|14:00 - 29. 03. 2021.

Kuvari tvrde da bez njega ne može da se pripremi dobar ručak. U narodnoj medicini se godinama koristi kao lek, a od skora bi mogao i pored neprijatnog mirisa da postane pomoćno kozmetičko sredstvo

Za zdravlje i lepotu Foto: Shutterstock

Kažu da se koža najbolje hrani iznutra zdravom ishranom. Crni luk (lat. Allium cepa) je bogat snažnim pigmentom poznatim kao kvercetin, koji bi mogao da igra ključnu ulogu u odbrani kože od starenja. Kvercetin je snažan antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, upala, štiteći na taj način kožu od preranog starenja.

Neke studije pokazuju da kvercetin štiti kolagen od UV zraka. Najveća koncentracija kvercetina je u ljusci crnog luka, zbog toga često se preporučuje korišćenje neoguljenog luka pri kuvanju. Crni luk je i bogat izvor C vitamina. Stručnjaci tvrde da nema neograničene moći koje mu pripisuje narodna medicina, ali da sigurno pomaže u skraćivanju trajanja simptoma ukoliko ga koristimo na samom početku bolesti.

Crni i crveni luk

Smatra se da sve varijante crnog luka imaju dobra lekovita svojstva, ali crveni luk je posebno bogat kvercetinom, piše Mindbodygreen.

U delovima Azije, gde su žene veoma mladolike od crnog luka se kuva čaj, koji može, kako se tvrdi, da bude odlična zamena za neku kremu protiv bora. Crveni luk se dobro opere, nekoliko komada luka se kuva u na laganoj vatri. Krčka se 15 do 30 minuta, potom se pije kao čaj.

Nije baš kao čaj od nane ili kamilice, ali korisnici kažu, da ovaj čaj od crnog luka ima sasvim prihvatljiv ukus. Kažu da oni kojima se ne dopada ukus, mogu da uvek u njega dodaju i malo limuna. Na vama je da odlučite da li ćete koristiti ovaj čaj ali jasno je da je crni luk kvalitetna namirnica, koja uz vitamin C, sadrži i vitamine A, B i E, tako da revitalizuje organizam i poboljšava zdravlje.

Reguliše šećer i leči kašalj i bronhitis

Bitno je napomenuti da je ovo povrće bogato hromom, mineralom koji pomaže ćelijama da reaguju na insulin, što znač niži nivo glukoze.

Posebno je efikasan kao lek za kašalj i bronhitis. Uzrok neprijatnog mirisa luka je sumpor, koji je prirodni rastvarač sluzi (mukolitik). Čaj od luka sigurno ima jako antibakterijsko dejstvo i može biti od pomoći pri lakšem iskašljavanju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo