Naslovna / Lepota

Emolijensi obezbeđuju vlagu suvoj koži – kako deluju i kako izabrati pravi

15:00 - 29. 08. 2021.

Emolijensi se u dermatologiji najčešće preporučuju za negu veoma suve kože, jer umiruju svrab i sprečavaju njeno dalje fizičko oštećenje, kao i upotrebu kortikosteroida

rane i povrede Emolijens je topički preparat koji sprečava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njene vlažnosti Foto: Shutterstock

Najbolji izbor za negu suve kože su emolijensi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer umiruju svrab, koji je  najčešći simptom ovakvog stanja kože, i sprečavaju njeno dalje fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za topičkim kortikosteroidima i drugim lekovima. Njihova redovna primena nužna je u svakodnevnoj nezi suve kože, a od posebne važnosti – i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suvoćom kože, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i različiti oblici ekcema, kao i bolesti s naslednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja.

Kako deluju emolijensi

Emolijens (lat. emolliens = koji omekšava) je topički preparat koji sprečava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njene vlažnosti, nešto poput ovlaživača, koji koži obezbeđuje vodu. Dva su osnovna načina njihova delovanja. Prvi je okluzivnost, odnosno stvaranje masnog sloja na površini kože, što postižu masne supstance životinjskog, biljnog, mineralnog ili sintetičkog porekla. Okluzivne supstance na koži stvaraju tanak nepropusni film, sprečavajući tako gubitak vode iz kože. Nakon primene takvih emolijensa, koža je meka, elastična i sjajna. Od okluzivnih supstanci u preparatima najzastupljeniji su tekući parafini različite gustoće, beli vazelin, čvrsti parafin i skvalen.

Drugi način delovanja emolijensa je preko humektansa – hidrofilnih supstanci, koje, unesene u kožu, znatno povećavaju kapacitet zadržavanja vode. Hidrofilne supstance na sebe vezuju vodu i tako koži osiguravaju vlagu. Od hidrofilnih supstanci u preparatima najzastupljeniji su polihidroksilni alkoholi – glicerol, propilenglikol, sorbitol i manitol, zatim hijaluronska kiselina i urea.

Svakodnevna primena emolijensa je neophodna

Kako bi se koža održala vlažnom, emolijens treba što češće nanositi, uz napomenu da je njihova primena prilično individualna. Može se započeti s primenom dva do tri puta dnevno, a zatim, prema potrebi, postupno povećavati ili smanjivati broj nanošenja. Nakon tuširanja ili kupanja treba što pre  (najkasnije 3 minuta nakon kupanja) naneti emolijens kako bi se sprečilo dodatno isušivanje kože. Obavezan je i nakon kupanja u bazenu ili u moru. Prilikom nanošenja na telo, najbolje bi bilo prethodno ga zagrejati razmazujući ga dlanom o dlan i zatim lagano umasirati u kožu, ali bez trljanja.

Kako izabrati emolijens

Emolijentni kozmetički proizvodi najčešće se izrađuju u obliku krema, masti, gelova ili losiona. Emolijensi su na tržištu dostupni i u obliku sredstva za pranje kože bez sapuna, ulja za tuširanje, kupki. Najčešće se upotrebljavaju kreme, a sadrže masne supstance i vodu, čija je razmera vrlo važna, isto kao i količina i vrsta drugih sastojaka. Emulzije tipa „masti u vodi“ (U/V), koje su češće, prijatne su za primenu, nisu masne i hlade kožu, dok su one tipa „voda u masti“ (V/U) masnije i teže se ispiraju.

Izbor emolijensa zavisi od stepena suvoće kože i o području tela na koje se nanosi. Tako, na primer, suvoj koži lica emolijens u obliku masti biće premastan i neugodan, što je razlog zašto se brzo odustaje od njegove primene, ali će zato biti veoma pogodan za ispucalu, suvu i tvrdu kožu tabana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo