Naslovna / Lepota

Ulje semenki grožđa prija svim tipovima kože i pripada „kući slavnih prirodnih sastojaka“

Priredio/la: I. V.|13:00 - 09. 09. 2021.

Ulje semenki grožđa prerađuje se iz semenja grožđa, koja su nusproizvod vinarstva, a ispitivanja su pokazala da se ovo ulje dobro slaže sa drugim sastojcima i neguje različita stanja kože

ulje semenki grožđa-nega kože-linolna kiselina- Ulje semenki grožđa ima dobra dejstvo zahvaljujući linolnoj kiselini i vitaminu E Foto: Shutterstock

Ulje semenki grožđa sve je češći sastojak kozmetičkih proizvoda za negu kože, a razlog tome je što ovaj prirodni sastojak ima neuobičajeno dobro dejstvo na svaki tip kože. Koliko god koncept prirodnih sastojaka bio privlačan, činjenica da je sastojak prirodan ne govori ništa o njegovoj bezbednosti ili efikasnosti. Postoji bezbroj sintetičkih sastojaka koji se koriste u formulama za negu kože, koji su sigurni i visoko efikasni, a postoji mnogo prirodnih sastojaka koji ili tek ponešto urade za našu kožu ili čak mogu da joj nanesu štetu. Ali, jedan botanički ekstrakt koji zaslužuje mesto u „kući slavnih prirodnih sastojaka“ jer je i blagotvoran i nežan prema koži jeste ulje iz semenki grožđa.

Šta je ulje od semenki grožđa i kako se dobija?

Bez obzira na to što volite grožđe koje nema mnogo semenki, stručnjaci podsećaju da je upravo to seme sastojak koji čini čuda. Ulje semenki grožđa prerađuje se iz semenki grožđa, koje su nusproizvod vinarstva. Ulja se obično ekstrahuju u fabrikama drobljenjem semena i upotrebom rastvarača, ali zdravije vrste semena i biljna ulja su hladno ceđena. Ispitivanja su pokazala da se ovo ulje dobro slaže sa drugim sastojcima te se zbog toga može naći u brojnim proizvodima za negu različitih stanja kože.

Koje su prednosti ulja od semenki grožđa?

Reći da ulje od semenki grožđa ima neka svojstva koja ga čine poželjnim u nezi kože može biti nešto kao potcenjivanje. Kao ulje poznato po svojim antioksidativnim prednostima, ulje semenki grožđa može pomoći u zaštiti od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a ta antioksidativna moć, potiče od polifenola i vitamina A, C i E.

Osim svojih odbrambenih svojstava, ove ulje može učiniti primetnu razliku u izgledu naše kože. Dobro hidrira i vraća vlagu isušenoj, umornoj, dehidriranoj koži, izjednačava ton kože i smanjuje pojavu finih linija i bora. Ova svojstva ulje semenki grožđa ima zahvaljujući linolnoj kiselini i vitaminu E, koji pomažu koži da zadrži vlagu, vraćajući joj elastičnost štiteći je od štetnih uticaja iz okoline. Linolna kiselina, kako kažu dermatolozi, takođe može poboljšati barijernu, zaštitnu funkciju kože i umanje crvenilo, zahvaljujući tome što deluje protivupalno.

Može li ulje od semenki grožđa da zapuši pore?

Reč ulje može dočarati slike masne kože, proširenih pora… ali, upotreba ulja, navode dermatolozi, ne mora nužno dovesti do izgleda masne kože, posebno u slučaju ulja od semenki grožđa. Ustvari, ulje semenki grožđa ima svojstva za borbu protiv akni jer je antimikrobno i protivupalno. Za razliku od kokosovog ulja, ulje semenki grožđa je nekomedogeno, pa čak i osobe sa najosetljivijim tipom kože mogu koristiti ovo ulje. Do sada nema poznatih negativnih nuspojava od korišćenja ulja od semenki grožđa, ali, ljudi koji su alergični na grožđe, na primer, ne bi trebalo da ga koriste.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo