Naslovna / Prirodna medicina

Manuka med može da pomogne u lečenju ekcema jer stimuliše proizvodnju zdravog tkiva

Priredio/la: D.T.|13:00 - 17. 08. 2021.

Manuka med ima potencijal da bude alternativni tretman za lečenje infekcija otpornih na antibiotike, a ako ne sadrži jedan sastojak – reč je o lažnom proizvodu

manuka med- metilglioksal-ekcem Manuka med mogao bi biti od pomoći i kod tretmana ekcema, ali i alternativni tretman za lečenje infekcija otpornih na antibiotike Foto: Shutterstock

Med manuka smatra se jednim od najzdravijih vrsta meda. Stanovnici Novog Zelanda vekovima veruju u njegova isceliteljska dejstva kod lečenja infekcija i oštećenja tkiva. Neka novija istraživanja sugerišu da bi ovaj med mogao biti od pomoći i kod tretmana ekcema, ali i alternativni tretman za lečenje infekcija otpornih na antibiotike. Zbog korišćenja ovog meda nisu registrovane neke bitnije nuspojave, a jedini ograničavajući faktor mogla bi da bude cena manuke, koji je jedna od najskupljih vrsta meda na svetu. Samo 250 grama ovog meda košta više od 5.000 dinara.

Ublažava simptome ekcema

Antimikrobna, protivupalna i antioksidativna svojstva meda manuka, kako se smatra, mogu ublažiti simptome ekcema. Ekcem je upalno stanje kože koja je najčešće suva. Na koži se primećuje crvenilo praćeno svrabom. Koža je suva, osetljiva, moguć je otok i ljuspanje. Ne postoji lek za ovo stanje, ali lekari ističu da je izlečenje moguće uz odgovarajuću terapiju. Manuka med može, naglašava se, stimulisati makrofage, koji uklanjaju mrtve ćelije i podstiču proizvodnju novih zdravih tkiva. Smatra se, ipak, da je potrebno još istraživanja koja bi potvrdila ove pretpostavke.

Postoji 300 različitih vrsta meda, a med manuka, od cvetova biljke manuka sa Novog Zelanda, smatra se jednim od najzdravijih vrsta meda. Mala studija iz 2017. istraživala je efekte primene manuka meda na lezije atopijskog dermatitisa. Uočeno je poboljšanje kod učesnika ispitivanja, ipak, uzorak je bio i suviše mali da bi se izvodili konačni zaključci.

Kako se koristi manuka med?

U svrhu lečenje mora da se korstiti pravi med manuka. Ima dosta lažnih etiketa pod kojima se prodaje ovaj veoma skup med. Prvenstveno se ovaj med koristi kao lokalna mast za lečenje površinskih rana i opekotina. Manuka med stimuliše, smatra se, upalni odgovor i stvara zaštitnu barijeru kože, što može biti od koristi kod tretmana ekcema. U lečenju ekcema primenjuje se tanak sloj meda na ugrožen deo kože, svako veče. Med se nanosi čistim rukama, pa se potom sve zaštiti gazom ili zavojem. Ostavi se da deluje tokom noći, a ujutro se sve skine i opere.

Za lečenje infekcija otpornih na antibiotike

Naučnici istražuju lekovita svojstva manuka meda i zato što raste otpornost na antibiotike u celom svetu. Iako, još u ranim fazama istraživanja, med ima potencijal da bude alternativni tretman za lečenje infekcija otpornih na antibiotikeStručnjaci veruju da je manuka med povećao antimikrobnu aktivnost protiv raznih mikroorganizama. Ovaj med sadrži, kako se ističe, metilglioksal, dihidroksiaceton i druge aktivne komponente. Metilglioksal nalazi se isključivo u ovom medu, ukoliko ovog jedinjena nema – reč je o lažnom manuka medu. Metilglioksal u manuka medu nalazi se u koncentraciji od 300 do 700 mg/kg, a antibakterijsko dejstvo je jače ako je veća koncentracija metilglioksala.

UMF faktor

Istraživanja naglašavaju da su sve studije rađene u kontrolisanim uslovima, pa manuka med možda neće imati iste rezultate u realnom životu. Savet je da se obrati pažnja da se koristi pravi manuka med, posebno na oznaku Unique Manuka Factor (UMF) koja je istaknuta na proizvodu i ukazuje na to da med dolazi od proizvođača, pčelara i izvoznika licenciranih od strane ovlašćenih pčelarskih udruženja. Pored oznake UMF postoji i broj koji ukazuje na ključne markere za manuka med, kao što su metilglioksal i dihidroksiaceton. UMF od 10 ili veći smatra se najboljim.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo