Naslovna / Psihologija

Manjak samopouzdanja pratilac je razvoja bolesti i sigurna karta za depresiju

Priredio/la: D. T.|17:00 - 09. 08. 2021.

Imajte na umu da vam „niko ne može usaditi osećanje manje vrednosti bez vašeg pristanka“, pisao je Bertol Breht

samopouzdanje Foto: Unsplash

Manjak samopouzdanja, vere u vlastite snage, često je pratilac mnogih bolesti, koje nekada može dovesti do pojave depresije, anksioznosti i nekih pogrešnih mehanizama odbrane, tvrde psiholozi. Dobra vest je da se samopouzdanje gradi, neke osobe koje vam deluju do kraja sigurne u svoje sposobnosti, nisu sigurno takve i rođene.

Bitno je imati na umu da vam „niko ne može usaditi osećanje manje vrednosti bez vašeg pristanka„, pisao je Bertol Breht.

Samopouzdanje se izgrađuje

Psihoterapeut i konsultant za mentalno zdravlje Zoe Aston smatra da se ne govori dovoljno o uticaju svega što nas okružuje na naše samopoštovanje.

– Tokom pandemije covid 19 razgovarali smo o gubitku, neizvesnosti i osećaju da nemamo kontrolu. Samopouzdanje ljudi dovedeno je u pitanje bez upozorenja, iznenada prošlog marta – kaže ona.

Nemogućnost direktnog kontakta sa prijateljima, nedostatak socijalnih sadržaja primorao je mnoge da se zagledaju u sebe i počnu da preispituju svoje mogućnosti. Mnogi su prvi put, počeli kako tvrde psiholozi da se ozbiljno suočavaju sa bolešću. Psihoterapeuti, ipak, naglašavaju da se samopuzdanje izgrađuje.

Svi imamo psihološke slabe tačke, kao što imamo i fizički slabe tačke, neko ima slabije noge, nekog ima visok pritisak, neko je anemičan. Bitno je samo da ih uočimo i pravovremeno lečimo – kaže ona, prenosi Huffington post.

I kada plaćamo račun brineo o sebi

Kao što vežbamo i jačamo telo, moramo vežbati mozak i svest o našim postupcima.

Kad se hranimo zdravo, idemo ranije na spavanje, plaćamo račune mi radimo odgovoran posao. Sve ove male svakodnevne sitnice na kojem ne obraćamo dovoljno pažnje govore nam da se brineom o sebi – kaže Aston.

Smirenje i stabilne misli ključ uspeha

Psiholozi upućuju na to da je bitno da preuzmemo odgovornost, jer i na taj način jačamo samopouzdanje. Radite na izgradnji smirenja, bitno je da imate stabilne misli, nastojte da razmišljate na pozitivan i motivišući način, savetuju stručnjaci.

Zoe Aston poziva da zapišite tri misli koje vas umiruju, i tri misli koje su za vas pozitivne i motivišuće.

Psiholozi kažu da je sve povezano, pa nekada moramo imati smireni i skoncentrisani um kako bi se osećali dobro. I obrnuto ako se osećamo dobro, imaćemo smirenije i usredsređenje misli, moći ćemo lakše i brže da se organizujemo, kako bismo rešili neki problem koji nam nekada izgleda nepremostiv.

Manjak samopozdanja ne znači i manjak sposobosti

Svaki uspeh, ali i nastojanje da se u tome uspe dovešće do čvršće vere u vlastite potencijale.

Bitno je da imate na umu da manjak samopouzdanja ne znači i nedostatak sposobnosti. Imajte na umu da je nedostatak samopouzdanja nekada posledica nerealnih očekivanja i želje da po svaku cenu ispunimo očekivanja drugih, a pri tom sasvim zanemarimo naše potrebe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo