Naslovna / Psihologija

Meditacija može da ojača imunitet i covid 19 učini blažim, tvrdi nova studija

Priredio/la: Ma.R.|16:00 - 29. 12. 2021.

Otkriveno je da je meditacija pojačala aktivnost stotina gena za koje je dokazano da su direktno uključeni u regulaciju imunološkog odgovora

Meditacija Meditacija

Meditacija, kada se upražnjava redovno i intenzivno, može značajno da podstakne funkcionisanje našeg imunološkog sistema, kažu rezultati nove studije objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences. Baza istraživanja je bila analiza krvi kod više od 100 žena i muškaraca, uz praćenje genetskih promena pre, i posle meditacije.

Meditacija i njeni efekti su različiti u studijama i u stvarnom životu

Meditacija je, navodi se u zaključcima, pojačala aktivnost stotina gena za koje je dokazano da su direktno uključeni u regulaciju imunološkog odgovora. Svaka studija, međutim, zahteva oprez zbog sprovođenja u kliničkim uslovima. Ovo istraživanje je podrazumevalo desetočasovne meditacije vođene osam dana zaredom u potpunoj tišini. U stvarnom svetu i životu, većina ljudi bi bila onemogućena da ponovi te metode.

– Ipak, ne mogu se zanemariti dokazi da bi redovna meditacija mogla da ima važnu ulogu u lečenju različitih bolesti povezanih sa oslabljenim imunološkim sistemom – rekao je autor studije dr Vijayendran Chandran, docent na University of Florida’s College of Medicine.

Meditacija i lično iskustvo autora studije

Pre nego što je osmislio i započeo studiju, dr Chandran je sproveo lični program. Trajao je 48 dana uz 20 minuta dnevne meditacije u kućnim uslovima. Ovaj eksperiment mu je pomogao da se oseća bistrije i fokusiranije. Zato je i odlučio da istražuje dublje kako bi došao do što preciznijeg molekularnog mehanizma pomoću koga bi meditacija mogla da ima pozitivan uticaj na zdravlje.

Kako je izgledala studija

U istraživanju je učestvovalo 106 muškaraca i žena, prosečne starosti 40 godina. Svi su bili polaznici kursa meditacije u Institute of Inner Sciences. Osnovu su predstavljale analize više uzoraka krvi koje su uzimane svima učesnicima u raznim periodima. Bilo je to pre redovnog praktikovanja joge, za vreme aktivnog vežbanja, i tri meseca posle prestanka planiranog režima.

Takođe, ispitanici su bili na režimu veganske ishrane, i imali precizan plan spavanja. Sesije meditacije su trajale 10 sati dnevno i vođene su u potpunoj tišini. Tri meseca nakon završetka istraživanja, dr Chadran i njegove kolege zabaležile su porast aktivnosti čak 220 gena povezanih sa imunitetom. Izuzetno je važno to što je reakciju pokazalo 68 gena uključenih u takozvanu „interferonsku signalizaciju“. Autori studije su istakli da ovo može biti ključ za objašnjenje i funkcionisanje mehanizama efikasne odbrane od različitih bolesti uz  rak, multiplu sklerozu ili čak i covid 19. Teorija je jednostavna: proteini interferona efikasno funkcionišu kao pokretači imunog sistema.

Meditacija, interferoni i covid 19

Dr Vijayendran Chandran je objasnio da su skoro svi geni odgovora interferona (97 odsto), aktivirani nakon prestanka ove vođene meditacije. U slučaju covid 19, 76 odsto zaraženih je razvilo blagu kliničku sliku, a 31 odsto je imalo teže forme bolesti. Takođe je otkriveno da je interferonska reakcija bila jača među onima koji su imali teži oblik covid 19.

Očigledni uticaj na molekularnu aktivnost i reakciju interferona primećen je među učesnicima i po prestanku vođenih meditacija. Iako se zbog ograničenosti studije ne može sa sigurnošću reći da je isključivo meditacija uslovila ovakvu reakciju, nalazi, po rečima dr Chadran, jesu ohrabrujući. Oni navode na zaključak da bi neke slične nove terapije u budućnosti mogle da utiču na poboljšanje stanja kod pojedinih sada neizlečivih neuroloških bolesti.

Nesporne koristi meditacije

Jedan stručnjak koji bio nije uključen u studiju, dr Alex Presciutti, klinički psiholog, dodao je da rezultati nisu iznenađujući.

– I mnoge prethodne studije su objasnile pozitivne aspekte meditativnih praksi na psihičko i fizičko zdravlje. Iako ne možemo da tvrdimo da bi svaka prosečna osoba koja meditira kod kuće doživela isto jačanje imuniteta kao u ovoj studiji, meditacija sigurno doprinosi opštem psihofizičkom zdravlju – naglasio je on.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo