Naslovna / Vesti

U Hjustonu počela vakcinacija adolescenata sa hroničnim oboljenjima protiv covid 19

Priredio/la: M.R. |13:00 - 07. 02. 2021.

Dečja bolnica u Hjustonu (Teksas) počela je sa vakcinacijom mlađih tinejdžera i adolescenata starijih od 16 godina koji imaju neka hronična oboljenja. Takođe, ulažu se veliki napori da imunizacija ove kategorije pacijenata bude što masovnija.

Veliki broj tinejdžera sa nekim hroničnim oboljenjima ispunjava uslove za vakcinaciju protiv covid 19 Foto: Shutterstock

– Stariji adolescenti ili mlađe odrasle osobe sa nekim hroničnim oboljenjima koje se inficiraju virusom SARS – COV – 2 u opasnosti su od komplikacija, a njihovo lečenje zahteva naprednu medicinsku, pa i intenzivnu negu. Kod nekih od njih mogu da se razviju teške pneumonije – kaže pedijatar dr Jim Versalovic.

Hiljade mlađih pacijenata već čekaju na vakcinu

Zbog toga čelnici bolničkog sistema Texas Children imaju spreman plan vakcinacije za oko 85.000 kandidata tog uzrasta koji ispunjavaju uslove da budu svrstani u visokorizične grupe covid 19 pacijenata prema državnom planu imunizacije koji uključuje starije od 16 godina (plan 1B).

– Usled srčanih bolesti, različitih karcinoma, dijabetesa, Daunovog sindroma ali i gojaznosti, ovi pacijenti su sigurno izloženi većem riziku – objašnjava doktor Versalovic, načelnik pedijatrije u ovoj bolnici.

Već vakcinisano 5.000 rizičnih

Američka akademija za pedijatriju je prošle sedmice dala preporuku za ovakve pacijente sa 16 i više godina da mogu da se vakcinišu. Kompleks Texas children je najveći sistem pedijatrijske zdravstvene zaštite u zemlji, a čelnici bolnice ističu da je sada važnije nego ikada govoriti o ovoj temi.

– Govorimo o izuzetno ranjivom delu populacije, mnogim starijim adolescentima i mlađim odraslim osobama je vakcina očajnički potrebna. Zbog toga smo mi ovde i moramo da uložimo ogromne napore da im to i omogućimo – rekao je Versalovic.

Do sada je više od 5.500 pacijenata koji su ispunjavali uslove već vakcinisano u Teksaškoj dečjoj bolnici.

Svi u očekivanju novih istraživanja

Čelnici bolnice su istakli i da se nadaju većem broju kliničkih ispitivanja u koja je uključena i njihova bolnica, kao i da će vakcine u narednim mesecima sigurno biti dostupnije ovom delu populacije.

Podsećamo, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je početkom decembra prvo odobrenje za hitnu upotrebu i distribuciju Pfizer vakcine za teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo