Naslovna / Vesti

Zvaničnik EMA potvrdio vezu između vakcine AstraZeneca i stvaranja krvnih ugrušaka

Priredio/la: M. R.|Izvor: RTS|17:02 - 06. 04. 2021.

Među vakcinisanim osobama, veći je broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali, izjavili zvaničnici Evropske agencije za lekove

Postoji veza između Astra-Zeneca vakcine i retkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka Foto: Shutterstock

Prema navodima lista Guardian, visoki zvaničnik Evropske agencije za lekove rekao je za jedan italijanski dnevnik da je jasno da postoji veza između vakcine kompanije Astra-Zeneca i retkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, ali da uzrok još uvek nije poznat.

Veći je broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih

Šef Odeljenja za bezbednost i strategiju vakcinacije Evropske agencije za lekove (EMA) Marco Cavaleri potvrdio je da postoji veza između vakcine Astra-Zeneca i stvaranja krvnih ugrušaka.

– Po mom mišljenju, sada možemo reći da je jasno da postoji veza sa vakcinom. Još uvek ne znamo šta uzrokuje ovu reakciju. Pokušavamo da dobijemo preciznu sliku o onome što se dešava, da detaljno definišemo ovaj sindrom – rekao je on. EMA je prošle nedelje saopštila da očekuje „ažurirane preporuke“ nakon sastanka svog odbora koji počinje danas i traje do petka – rekao je Cavaleri za italijanski list Messaggero i najavio da će Agencija tokom dana objaviti zvanično saopštenje.

– Među vakcinisanim osobama, veći je broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali. To ćemo morati da kažemo – istakao je Cavaleri.

ALIMS: Pratimo preporuke EMA

Povodom pitanja na temu primene vakcine protiv covid 19 koju je razvila kompanija AstraZeneca, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije u saopštenju javnost od 17. marta d,a prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena te vakcine u Republici Srbiji.

Kako se navodi, Agencija je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama i na nivou EU, ali takođe prati i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacija (SZO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije.
Naime, postojanje sistema spontanog prijavljivanja i praćenja neželjenih događaja nakon imunizacije omogućilo je da se detektuju potencijalni signali koji se odnose na događaje poremećaja koagulacije krvi kod nekoliko osoba u periodu nakon vakcinacije AstraZeneca vakcinom protiv covid 19 u EU. Ovi podaci se sada prikupljaju i pažljivo pregledaju od EMA i SZO i još uvek nije potvrđeno da li su ovi događaji u vezi sa primenom AstraZeneca vakcine protiv covid 19 ili sa drugim nezavisnim faktorima (krvni ugrušci se spontano i nezavisno mogu javiti i ovi događaji nisu retki, prevashodno kod starije populacije). Svakako, navodi se u saopštenju, skrećemo pažnju da do danas nijedna zemlja ili telo nije donelo drugu odluku osim da korist AstraZeneca vakcine – u prevenciji bolesti covid 19 i njenim pratećim rizicima od hospitalizacije i smrti – za sada prevazilazi potencijalne rizike od mogućih neželjenih reakcija od vakcine – stoji u saopštenju ALIMS od 17 marta.

Apel za prijavljivanje neželjenih reakcija na vakcine

Bezbednost vakcina je za Agenciju od najveće važnosti, čijem praćenju je kontinuirano i pažljivo posvećena. Agencija dodatno apeluje na zdravstvene radnike, kao i građane, da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lekove, kako se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja svih nas – naveo je ALIMS.

Upotreba u nekim zemljama ograničena samo na starije

Nemačka, Italija, Francuska, Španija i Holandija nedavno su ograničile upotrebu vakcine britansko-švedske kompanije samo na starije osobe a uvođenje sličnog ograničenja razmatra i Britanija. Jedan broj evropskih zemalja obustavio je sredinom marta vakcinaciju Astra-Zeneca vakcinom zbog stvaranja krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su je primili, kao i nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva. Nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da vakcina ne izaziva neželjena stanja i da je korist od vakcinacije daleko veća od rizika, većina zemalja vratila je ovu vakcinu u upotrebu. Kompanija je nedavno promenila i ime vakcine, pa sada umesto jednostavnog Astra-Zeneca covid 19 vakcina, nosi ime Vaxervia.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milena
16:45, 09. 04. 2021.
Odgovori

I ja sam imala reakciju na Sputnik vakcinu blokada rada jetre i povecan d dimer .problemi sa venama

Sonja
20:19, 24. 04. 2021.
Odgovori

Ja sam primila prvu dozu Astra Zeneka vakcine i imala sam jednodnevni reakciju u vidu blago povišene temperatura i osećaja opšte salabosti (kao u slučaju gripa). Pila sam Coldrex. Posle tačno jednog dana simptomi su nestali – odjednom. Trenutno čekam revakcinaciju…

Emi Baš
20:15, 25. 04. 2021.
Odgovori

1.marta sam primila Astra zeneka vakcinu. Natekla mi ruka leva, módra je bila nedelju dana a tri nedelje nisam mogla podići u visinu, zbog bolova, sve me je bolelo, imam proširene vene na nogama, pijem andol protekt 1oo,pijem tablete zbog visokog krvnog pritiska. Razmišljam da ne primim drugu vakcinu, jer plašim se posledica, Vene na nogama su mi bolele I dva čvora su se stvorila. Čitala sam da za zamenu mogu dati Fajzera. Neodlučna sam,konsultovat ću se i sa lekarom, jer nakon prve vakcine čeka se na drugu 12 nedelja. Pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo