Naslovna / Vesti

SZO će nove sojeve covid 19 možda nazivati imenima sazvežđa

Priredio/la: M. R.|Izvor: www.telegraph.co.uk|15:00 - 09. 08. 2021.

Imena sazvežđa bi mogla da se koriste prilikom otkrivanja novih sojeva kovid 19, ukoliko slova grčkog alfabeta ne budu dovoljna

Covid 19, novi soj, korona Pojava novih sojeva je izvesna jer virus i dalje mutira Foto: Shutterstock

Imena sazvežđa bi mogla da se koriste prilikom otkrivanja novih sojeva covid 19, ukoliko slova grčkog alfabeta ne budu dovoljna, izjavila je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija van Kerkhove.

Slova alfabeta nisu dovoljna

Kerkhove, koja je i epidemiolog, misli da je moguće da 24 slova grčkog alfabeta neće biti dovoljna ako se otkriju novi sojevi.

– Zbog toga razmišljamo o imenima sazvežđa – rekla je ona za britanski Telegraf.

Ona je dodala da se razmatralo i da se sojevima virusa daju imena grčkih bogova i boginja, ali je taj predlog odbijen.

Za sada su imenovani sojevi od interesa (VOI) – eta, jota, japa i lambda, i sojevi za zabrinutost (VOC) – alfa, beta, gama i delta.

 Bez stigmatizacije i diskriminacije

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 1. juna najpre da će imena za nove, opasnije sojeve korona virusa, koji se povezuju sa zemljom u kojoj su prvi put registrovani, zameniti imenima po slovima grčkog alfabeta.

SZO se, kako je tada navedeno, odlučila na ovaj korak kako bi se izbegla stigmatizacija i diskriminacija. Epidemiolog SZO Maria Van Kerkhova, o usvajanju novih imena rekla je „nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti“.

Po SZO, za sada postoje 4 zabrinjavajuće mutacije korona virusa, u javnosti poznate kao UK/Kent (B.1.1.7) ili britanski soj, Južna Afrika (B.1.351) odnosno južnoafrička mutacija, Brazil (P.1) ili brazilski soj i Indija (B.1.617.2) ili indijska varijanta SARS-CoV-2. Sada će ovi sojevi zovu Alfa, Beta, Gama, odnosno Delta, na osnovu hronološkog redosleda otkrivanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo