Naslovna / Vesti

Evropa je epicentar pandemije, ponovo tamo gde je bila i prošle godine, tvrdi SZO

Priredio/la: D.T.|14:24 - 04. 11. 2021.

Evropa beleži rekordne brojke zaraženih korona virusom, a region bi mogao do februara sledeće godine da zabeleži novih 500.000 smrtnih slučajeva

evropa- epicentar covid 19 Evopa je postala epicentar epidemije covid 19 Foto: Shutterstock

Covid 19 se ne predaje, a 53 zemlje Evrope i Centralne Azije suočiće se u narednim nedeljama, sa „stvarnom pretnjom“ ponovnog izbijanja pandemije, izjavio je šef evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Hans Kluge.

Ozbiljna zabrinutos SZO

Velika većina evropskih država već je suočena s novim talasom infekcije. U Evropi se ponovo beleže rekordi, kada je u pitanju brzina prenošenja i broj zaraženih. Taj tempo prenošenja proteže se na istok, pa sve do bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji i uliva „ozbiljnu zabrinutost“, izjavio je danas dr Kluge.

Nalazimo se na još jednoj kritičnoj tački ponovnog izbijanja pandemije. Evropa se vratila u epicentar pandemije, tamo gde smo bili pre godinu dana – smatra dr Kluge.

Crne prognoze

Čelnik SZO, ipak, podvlači da ima bitne razlike u odnosu na prošlu godinu, jer sada „zdravstvene vlasti znaju više o virusu i imaju bolje alate za borbu protiv njega“.

– Opuštene mere prevencije i niske stope vakcinacije, u nekim oblastima, objašnjavaju najnoviji porast brojki – navodi dr Kluge i iznosi podatak, prema kojem se, stopa hospitalizacije zbog covid 19, u regionu od 53 zemlje, više nego udvostručila tokom prošle nedelje.

Ako se ta putanja nastavi, region bi mogao do februara sledeće godine, da zabeleži novih 500.000 smrtnih slučajeva – smatra dr Kluge.

Nedeljno 1,8 miliona novih slučajeva zaraze

Svetska zdravstvena organizacij za Evropu kaže da je region beležio, na nedeljnom nivo,u skoro 1,8 miliona novih slučajeva zaraze, što je povećanje od oko 6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. U isto vreme, na nedeljnom nivou, beleži se 24.000 smrtnih slučajeva od covid 19, što je više za 12 odsto u odnosu na prošli period. Dr Kluge je rekao da su zemlje u Evropi u „različitim fazama vakcinacije“ i da je u regionu u proseku 47 odsto ljudi u potpunosti vakcinisano. Samo osam zemalja imalo je 70 odsto potpuno vakcinisane populacije.

Moramo da promenimo našu taktiku, i da ne čekamo nove talase covid 19, nego da sprečimo da se oni uopšte dese – poručio je dr Kluge.

Sedište SZO u Ženevi saopštilo je da Evropa, petu nedelju zaredom, beleži povećan broj slučajeva covid 19. Evropa je jedan od retkih delova sveta u kojem se beleži povećan broj novozaraženih i taj broj raste, navodi SZO. Stopa zaraze, gde su prijavljena oko 192 nova slučaja na 100.000 ljudi, najveća je prema podacima SZO baš u Evropi.Naglašava se da se u nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope poslednjih nedelja beleži porast broja novih slučajeva covid 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo