Naslovna / Vesti

Evropa je jedini kontinent koji beleži crni rekord po broju preminulih od covid 19

Priredio/la: S. M.|16:00 - 10. 11. 2021.

Evropa po broju preminulih od covid 19 obara crne rekorde, a zahtevi za uvođenje strožijih mera uključuju nošenje maski i bržu vakcinaciju dece

evropa covid pandemija Evropa sa više od 225.000 smrtnih slučajeva obara crne rekord Foto: Shutterstock

Evropa, po poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije SZO beleži crne rekorde kada je reč o covid 19 pandemiji. SZO je saopštila da je prošle nedelje zabeležen porast broja novih slučajeva covid 19 širom Evrope za 7 odsto. Evropa je tako jedini region na svetu u kome se broj slučajeva covid 19 povećao, a neujednačena stopa vakcinacije predstavlja pretnju po stari kontinent.

Najviše slučajeva u Velikoj Britaniji, Rusiji i Turskoj

U svojoj sedmičnoj proceni pandemije, zdravstvena agencija UN saopštila je da je prošle nedelje širom sveta bilo oko 2,7 miliona novih slučajeva covid 19 i više od 46.000 smrtnih slučajeva. SZO je saopštila da su dva kontinenta sa najvećim porastom covid 19 slučajeva Evropa i Amerika. Globalno, SAD su prijavile najveći broj novih slučajeva, više od 580.000, što i dalje predstavlja pad od 11 odsto. Najviše slučajeva covid 19 u Evropi beleže Velika Britanija, Rusija i Turska.

U Africi pad broja obolelih

Kada je reč o najvećoj stopi pada novih slučajeva zaraženih od covid 19 prednjače Afrika i zapadni Pacifik gde je broj infekcija pao za oko 18 odsto odnosno 16 procenata. Broj smrtnih slučajeva u Africi je takođe opao za oko četvrtinu, uprkos ogromnoj nestašici vakcina na tom kontinentu. Za razliku od Afrike, već treću nedelju zaredom, broj slučajeva koronavirusa u Evropi raste, sa oko 1,3 miliona novih slučajeva. Više od polovine zemalja u regionu prijavilo je porast broja zaraženih slučajeva covid 19, saopštila je SZO. Britanija i Rusija su izvestile o porastu novih slučajeva za 15 odsto.

Odbijanje vakcina je neprijatelj broj jedan

U današnjem saopštenju, kancelarija SZO za Evropu saopštila je da je jedna milijarda vakcina protiv korona virusa sada primenjena širom kontinenta. Ipak, neprihvatanje vakcinacije u mnogim državama Evrope, SZO vidi kao glavnog neprijatelja u borbi sa covid 19. Rusija je u protekloj sedmici više puta oborila nove dnevne rekorde, a broj zaraženih u Velikoj Britaniji porastao je na nivoe, koji nisu viđeni još od sredine jula.

Više od 225 hiljada smrtnih slučajeva

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je prošle srede predlog vlade da ruski radnici ostanu kod kuće nedelju dana u pokušaju da se zaustavi širenje virusa. Samo oko 32 odsto stanovništva u Rusiji je vakcinisano, uprkos dostupnosti vakcine Sputnjik V. Evropa sa više od 225.000 smrtnih slučajeva obara crne rekorde, a zahtevi za strožije mere, koji uključuju nošenje maski i bržu vakcinaciju dece, nailaze na neprihvatanje od dela javnosti ali i dela političara u Evropi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo