Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

U pandemiji korona virusa najviše stradaju pluća: Evo kako da ih sačuvate

Priredio/la: eKlinika
10:00 - 03. 12. 2020.

 Pluća su ta koja su na prvom udaru kada virusi i bakterije uđu u naše telo, zato je neophodno da ih održavate zdravim uz vežbe disanja i pravilnu shranu

Pluća Od zdravih pluća zavisi zdravlje čitavog organizma Foto: Shutterstock

Normalan rad pluća od suštinskog je značaja za dobro funkcionisanje čitavog tela: disanje daje telu neophodan kiseonik. Na taj način naše telo dobija neophodnu energiju.

Takođe, pluća su osetljiva na razne spoljne faktore koji im smetaju: od pušenja i podjednako štetnog zagađenja vazduha do virusnih i bakterijskih infekcija. Zbog toga stručnjaci savetuju da prevenciju respiratornih bolesti započnemo što pre kako bismo izbegli ozbiljnije zdravstvene probleme. Doktorka Olga Sakjan, šef terapijskog odeljenja kliničko-dijagnostičkog centra Medintsentr savetuje kako da više povedemo računa o svojim plućima.

Radite vežbe disanja

Respiratornom sistemu potrebna je zaštita, kaže dr Olga Sakjan. Na kraju krajeva, pluća su ta koja su na prvom udaru kada virusi i bakterije uđu u naše telo. Nažalost, ozbiljno oštećeno plućno tkivo često dovodi od smrtnog ishoda i zbog toga moramo da damo sve od sebe kako bismo ih očuvali.

Da bismo ojačali pluća posle  preležane bolesti poželjno je da radimo vežbe disanja. Tako povećavamo i otpornost pluća na razne patogene. Ove vežbe pružaju ćelijama dodatni kiseonik, jačaju respiratorne mišiće i pomažu u čišćenju bronhija.

– Postoji mnogo vežbi disanja, ali one najjednostavnije su svima dostupne i ne zahtevaju puno vremena. Glavno pravilo je da izdah treba da bude dvostruko duži od udisanja. Prva vežba se radi u sedećem položaju dok su nam mišići vrata i ramena opušteni. Udahnite kroz nos, usta su vam zatvorena. Zatim polako izdahnite. Vežba se radi po 3-5 minuta svakoga dana. Fokus druge jednostavne vežbe je stomak. Udišemo kroz nos dok se stomak naduvava kao lopta. Izdahnite – skupite usne kao kad zviždite i polako uvlačite stomak.

Pravilno disanje je posebno važno za pušače, astmatičare i ljude koji su podložni respiratornim bolestima. Za ljude sa prekomernom težinom, pravilno disanje  je prilika je da se reše otežanog disanja – kaže dr Olga Sakjan.

Korekcija ishrane

Jedna od korisnih namirnica za jačanje pluća, kako primećuje dr Olga Sakjan, je svinjska mast. Svinjska mast se često preporučuje u malim količinama kao proizvod dobar za jačanje imuniteta, jer je bogata hranljivim sastojcima. Ona sadrži vitamine A, D, E, C, cink i selen.

Za  očuvanje zdravlje pluća lekari preporučuju i hranu koja sadrži antioksidanse: žitarice od celog zrna, limun, grejp, crvenu i zelenu papriku, brokoli, bademe i kikiriki. Takođe je važno konzumirati proizvode koje sadrže omega-3 i selen – kao na primer šargarepa i spanać.

Vodite zdrav način života

Naravno, zdravlje pluća zahteva odustajanje od loših navika, posebno od pušenja koje direktno utiče na plućno tkivo.

Takođe, zdravlje pluća direktno zavisi od celokupnog imuniteta. Dakle, da biste mogli lepo da dišete morate da sledite prilično jednostavna pravila:

  • naspavajte se, idealno bi bilo da vam san traje osam sati;
  • budite fizički aktivni u svakoj prilici: umesto prevozom idite peške na posao , umesto lifta koristitie stepenice;
  • smanjite stres kako se telo ne bi preopteretilo.

Zdrava pluća su ključ za zdravlje čitavog tela. Ako je respiratorni sistem zdrav, čoveku će biti lakše da da se zaštiti od mnogih virusa i bakterija, što je danas od posebne važnosti.

TEME:
Keri Erika
22:25, 06. 12. 2020.
Odgovori

Imam rak pluća, pluća me bolu bas to plucno krilo na koji mi je rak, kako ja da dišem, koristim 2 pumpice

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor