Naslovna / Zdravlje

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević: Vakcinu mogu da prime i oni koji su preležali koronu, evo i kada

Piše: Telegraf|10:04 - 31. 12. 2020.

Preležan kovid 19 nije kontraindikacija za primenu vakcine

darija kisić tepavčević

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević Foto: Marko Jovanović

Srbija je jedna od retkih zemalja, ako ne i jedina u Evropi, koja trenutno raspolaže sa dve vakcine protiv korona virusa, različitih proizvođača, američkom i ruskom, a za prof. dr Dariju Kisić Tepavčević, ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i članice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, vakcina protiv kovida je svetlo na kraju tunela.

U razgovoru za portal eKlinika, Kisić Tepavčević objašnjava svima koji su pobedili koronu da preležan kovid 19 nije kontraindikacija za primenu vakcine.

-Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja preležan covid 19 nije kontraindikacija za primenu vakcine. Prema preporukama, trebalo bi da prođe najmanje mesec dana od infekcije do primanja vakcine. Kod nas je prisutna i vakcina Pfizer-BioNTech. Ova vakcina je kontraindikovana kod osoba sa poznatom istorijom ozbiljnih alergijskih reakcija na neku od supstanci prisutnih u sastavu ove vakcine – kaže prof. dr Kisić.

Ima li na vidiku kraja ovoj epidemiji i kada, do kada ćemo živeti pod merama?

-Vreme je pokazalo da virus neće nestati sam od sebe. Ključ borbe se nalazi u nama i u našem ponašanju. Pojava vakcine je i pojava svetlosti na kraju tunela….

Da li je u trećem talasu korona virus pogodio više dece, i zbog čega je to tako? Da li zato što je virus sada rašireniji?

-Tokom poslednjeg pika imamo mnogo veći broj testiranih osoba, počeli smo i sa primenom brzih antigenskih testova što je rezultiralo i povećanim brojem potvrđenih slučajeva infekcije u gotovo svim uzrasnim grupama. Takođe je bitno navesti i činjenicu da je upravo ovo period godine kada je sezona respiratornih infekcija i kada se one najlakše i najbrže šire. Treba imati na umu da je u momentu unosa ovog virusa u našu populaciju 6. marta već bio beležen kraj sezone oboljenja sličnih gripu.

– Što se tiče obolevanja dece, od početka je konzistenta teorija da deca uglavnom imaju blaže forme infekcije, a što se tiče nešto većeg broja obolelih tokom poslednjeg pika on se najpre može objasniti malopre navedenim činjenicama, odnosno povećanim obimom testiranja i sezoni respiratotnih infekcija

Da li su nam potrebne oštrije mere, s obzirom na to da smo u prvom talasu, sa manjim brojem zaraženih, imali zabrane kretanja i policijski čas?

– Već mesecima unazad sva stručna javnost širom sveta priča jedno te isto kada je u pitanju prevencija COVID-19. Evo ponoviću i ja po ko zna koji put- nošenje maski, fizička distanca i pranje ruku predstavljaju osnov opšte prevencije zaraznih bolesti koje se prenose kapljičnim putem. Da smo se svi u svetu pridržavali ovih mera u svakom momentu virus ne bi imao gde da opstane i nestao bi. To se nije desilo.

-Virus lagano pronađe put do osetljive osobe i “iskoristi” svaku našu nepažnju i nepridržavanje mera. Čitav svet se pokazao nespremnim za pandemiju ovakvih razmera.

-Na samom početku epidemije covid 19 u našoj zemlji odlučili smo se za konzervativan pristup sa zabranom kretanja. Virus je u našu zemlju ušao među poslednjima u Evropi i mogli smo da sagledamo tok kretanja epidemije na osnovu iskustava drugih zemalja. Bili smo svedoci kolapasa zdravstvenih sistema širom Evrope i bili smo čvrsto rešeni da ne dozvolimo da se to i nama desi. U tom momemtu nije bilo mogućnosti ni za nabavku dovoljne količine PCR testova. Zato smo se odlučili za uvođenje policijskog časa. To je bio dosta težak period za sve nas jer nismo viđali svoje roditelje, bake, deke….ali uspeli smo ono što nije uspela većina zemalja- zaštitili smo naše najstarije sugrađane. Takođe, za sve to vreme nismo stajali skrštenih ruku – nabavili smo stotine novih respiratora, stotine hiljada testova, izgradili nove laboratorije…..

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo