Naslovna / Zdravlje

Naučnici identifikovali šest tipova predijabetesa

Priredio/la: M.R. |18:00 - 15. 01. 2021.

Nova studija nemačkih naučnika označila je više različitih profila rizika za pojavu dijabetesa kod osoba sa simptomima predijabetesa i dala nove preporuke koje mogu da utiču na smanjenje procenta oboljevanja

dijabetes Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu „Nature Medicine„, na kojoj su radili nemački istraživači, identifikovala je šest širih kategorija u okviru poznatih predijabetes stanja. Za ljude sa predijabetesom do sada nije bilo moguće sa sigurnošću predvideti da li će razviti dijabetes uz druge ozbiljne komplikacije poput otkazivanja bubrega, ili će i dalje živeti sa nešto višim nivoima glukoze u krvi, bez značajnijih rizika. Rezultati studije su pokazali da osobe sa dijabetesom ipak nisu homogena grupacija i da postoje bitne razlike u predispozicijama kao i u pogledu mogućnosti  da se umanji rizik i sama pojava dijabetesa.

Predijabetes je stanje u kome je nivo šećera u krvi konstantno povišen ali još uvek nedovoljno da bude indeksiran kao dijabetes. Vremenom, organizam postaje sve rezistentniji  na dejstvo insulina a kada pankreas više ne može da održi nivo šećera u propisanim granicama (od 3.6 do 6,1 mmol/l), dolazi do dijabetesa, i to najčešće tipa 2 .

Metaboličke promene praćene četvrt veka

Istraživači su pratili promene u metabolizmu kod 899 osoba u nemačkom gradu Tubingenu, a istraživanje je uključilo osobe sa rizikom od dijabetesa na nivou porodične studije ali i proučavanju društvenih navika i stila života u gradu. Tokom 25 godina ispitivanja više puta su ponavljani klinički i laboratorijski testovi, uz snimke magnetne rezonance (MRI). Istraživanje je kasnije prošireno na još oko 7.000 ispitanika u Velikoj Britaniji.

Na osnovu osnovnih metaboličkih karakteristika među kojima su bili i nivo glukoze u krvi, količina masti u jetri, ukupna raspodela masti, nivo lipida u krvi i genetska predispozicija, korišćenjem statističke metode zvane klaster, došlo se do šest podtipova predijabetesa.

Evo otkrivenih profila rizika svrstanih u pojedine klastere (grupe):

  • Klasteri 1, 2 i 4 imaju nizak rizik od razvoja dijabetesa kao i nizak mortalitet.
  • Većina ljudi u klasteru 2 je vitka i ima vrlo mali rizik od komplikacija i razvoja dijabetesa.
  • Klaster 3 proizvodi premalo insulina i u njemu su osobe sa genetskim predispozicijama rizika za dijabetes uz kardiovaskularne komplikacije i moguće bolesti bubrega. Rizik od smrtnosti je u njihovom slučaju umeren.
  • Ispitanici u klasteru 4 imaju prekomernu težinu, ali njihov metabolizam je relativno zdrav.
  • Klaster 5 ima visok nivo masti u jetri, tkiva su rezistеntnija na insulin i samim tim se pojačava i visok rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i nefropatije. Njihova stopa smrtnosti je viša od one u klasteru 3.
  • Klaster 6 ima visok nivo masti u bubrezima i organima trbušne duplje (visceralna masnoća). U poređenju sa grupama 3 i 5, rizik od dijabetesa je relativno nizak, ali rizik od nefropatije i mortaliteta je visok.

Objektivne mane studije

Bez obzira na ohrabrujuće preporuke proizašle iz ovog istraživanja, naučnici priznaju i neka ograničenja koja se u prvom redu odnose na etničku jednoobraznost ispitanika. Grupe koje su istraživali nažalost ne odražavaju širu sliku i mogu se primeniti samo na “belu rasu” dela evropske populacije. Radi se o bitnom ograničenju ako govorimo o globalnoj svetskoj slici jer je broj obolelih od predijabetesa veći među pojedinim rasnim i etničkim grupama. Na primer, u Sjedinjenim Američkim državama Afroamerikanci, Indijanci, Latinoamerikanci, ostrvsko stanovništvo Pacifika i  još neke grupe imaju veći rizik od predijabetesa, za sada bez naučnih objašnjenja. Takođe, samo oko polovine početne populacije bilo je dostupno za naknadna ispitivanja.

Zabrinjavajuće brojke i važne preporuke

Prema istraživanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 88 miliona odraslih u USA  ima predijabetes, što predstavlja ne samo povećani rizik od dijabetesa tipa 2, već i od opasnosti kakve su moždani udar i brojne bolesti srca. Više od 84 odsto osoba sa predijabetesom nije čak ni svesno da ga ima i to stanje može biti višegodišnje. Faktori smanjenja telesne težine, zdravije ishrane, vežbanja i regulisanja nivoa stresa kod pacijenata sa predijabetesom mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i do 58 odsto. U populaciji starijoj od 60 godina, ovakve promene načina života mogu da smanje šanse za razvoj dijabetesa za čak 71 odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo