Naslovna / Zdravlje

Prva vakcina za maligne tumore mozga pokazala se kao sigurna i efikasna u ispitivanju

Priredio/la: I. V.|14:00 - 01. 04. 2021.

Vakcina je pokrenula željeni imunološki odgovor u tkivu tumora

Uz pomoć vakcine, aktivirane mutacije, specifične imune ćelije, napale tkivo tumora mozga Foto: Shutterstock

Vakcine protiv tumora mogu da pomognu telu u borbi protiv raka, dok mutacije u tumorskom genomu često dovode do promena proteina koje su tipične za rak. Na bazi tog saznanja lekari i istraživači karcinoma iz Hajdelberga i Manhajma po prvi put su izveli kliničko ispitivanje da bi testirali specifičnu vakcinu protiv mutacija malignih tumora mozga. Vakcina se pokazala sigurnom i pokrenula je željeni imunološki odgovor u tkivu tumora, a ova naučna studija objavljena je časopisu Nature.

Tumorske ćelije imaju istu mutaciju gena u 70 odsto slučajeva

Difuzni gliomi su obično neizlečivi tumori na mozgu koji se šire po njemu i teško ih je u potpunosti ukloniti operacijom. Hemoterapija i radioterapija često imaju samo ograničen efekat. U mnogim slučajevima, difuzni gliomi imaju zajedničku karakteristiku – kod više od 70 odsto pacijenata tumorske ćelije imaju istu mutaciju gena. Identična greška u DNK dovodi do razmene jednog, specifičnog bloka proteina u enzimu IDH1 (izocitrat dehidrogenaza 1) i to  stvara novu proteinsku strukturu, poznatu kao neo-epitop, koju imuni sistem pacijenta može da prepozna kao strano telo.

– Naša ideja bila je da podržimo imunološki sistem pacijenata i da koristimo vakcinu kao ciljani način delovanja na tumor-specifični neo-epitop. Mutacija IDH1 je ovde posebno pogodan kandidat, jer je visoko specifična za gliome i ne javlja se u zdravom tkivu. Štaviše, mutacija IDH1 odgovorna je za razvoj ovih glioma. To znači da vakcina protiv mutiranog proteina omogućava rešavanje problema u korenu – objasnio je direktor studije dr Michael Platten, medicinski direktor Department of Neurology of University Medicine Mannheim i šef odeljenja German Cancer Research Center (DKFZ).

Vakcina zaustavila rast ćelija karcinoma mutiranih proteina

Plattenov tim je stvorio veštačku verziju segmenta proteina IDH1 sa karakterističnom mutacijom pre nekoliko godina. Ova peptidna vakcina, specifična za mutaciju, uspela je da zaustavi rast ćelija karcinoma mutiranih IDH1 kod miševa. Za ovo otkriće Platten je 2019. godine dobio nemačku nagradu za karcinom. Ohrabreni ovim rezultatima, Platten i tim lekara odlučili su da prvi put testiraju specifičnu vakcinu za mutaciju u fazi I studije, na pacijentima kojima je tek dijagnostikovan IDH1 mutirani gliom (astrocitomi III i IV stepena SZO). Ukupno 33 pacijenta u nekoliko različitih centara u Nemačkoj bilo je uključeno u istraživanje. Pored standardnog tretmana, dobili su i peptidnu vakcinu koju su proizveli Michael Schmitt, šef ćelijske imunoterapije, Odeljenja za hematologiju, onkologiju i reumatologiju Heidelberg University Hospital i Stefan Stevanović, profesor molekularne imunologije na Odeljenju za imunologiju University of Tübingen. Imuni odgovor uočen je kod 30 pacijenata.

Otkriveno da su specifične imune ćelije napale tkivo tumora mozga

Lekari nisu primetili ozbiljne neželjene efekte ni kod jednog pacijenta koji je bio vakcinisan. Imuni sistem je kod 93 procenata pacijenata pokazao specifičan odgovor na peptid vakcine i to bez obzira na genetsku pozadinu pacijenta, što određuje važne prezentacione molekule imunološkog sistema, HLA proteine. Kod velikog dela vakcinisanih pacijenata lekari su primetili pseudoprogresiju – oticanje tumora izazvano mnoštvom invazivnih imunih ćelija. Ovi pacijenti su imali posebno veliki broj T pomoćnih ćelija u krvi sa imunološkim receptorima koji su specifično reagovali na peptid vakcine, kako je otkriveno sekvenciranje pojedinačnih ćelija.

– Takođe smo uspeli da pokažemo da su aktivirane mutacije, specifične imune ćelije, napale tkivo tumora mozga – saopštila je Theresa Bunse iz German Cancer Research Center, koja je koordinirala imunološkim analizama za ove studije. Trogodišnja stopa preživljavanja nakon lečenja iznosila je 84 odsto kod potpuno vakcinisanih pacijenata, a kod 63 procenata pacijenata rast tumora nije napredovao u ovom periodu. Među pacijentima čiji je imuni sistem pokazao specifičan odgovor na vakcine, ukupno 82 odsto nije imalo progresiju tumora u trogodišnjem periodu.

Koncept vakcine koji se sledi

– Iz ove rane studije ne možemo da izvučemo dalje zaključke o efikasnosti vakcine bez kontrolne grupe. Bezbednost i imunogenost vakcine bili su toliko ubedljivi da smo nastavili da sledimo koncept vakcine u sledećoj fazi koju proučavamo – naglasio je  dr Michael Platten. A toj sledećoj studiji istraživači kombinuju IDH1 vakcinu sa imunoterapijom inhibitora kontrolnih tačaka.

– Inhibitori kontrolnih tačaka deluju kao podsticaj imunološkog sistema. Verujemo da postoje dobre šanse da u još većoj meri mogu aktivirati imune ćelije protiv glioma – smatra dr Platten. Studija se sprovodi u saradnji sa drugim centrima u Nemačkoj i uz podršku Nemačkog konzorcijuma za rak.

Vakcina za dugoročno suzbijanje tumora

Istraživači takođe pripremaju fazu II studije kako bi prvi put ispitali da li vakcina IDH1 dovodi do boljih rezultata lečenja od samog standardnog lečenja.

– Gliomi se dijagnostikuju kod oko 5.000 ljudi u Nemačkoj svake godine, od čega je oko 1.200 difuznih glioma sa mutacijom IDH1. Do sada smo obično imali samo ograničen uspeh u zaustavljanju napredovanja tumora kod ovih pacijenata. Verujemo da vakcina protiv IDH1 nudi potencijal za razvijanje tretmana koji može efikasnije i dugoročno da suzbije ove tumore – istakao je jedan od vođa studije dr Wolfgang Wick, medicinski direktor Neurološke klinike Heidelberg University Hospital i šef odeljenja DKFZ.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo