Naslovna / Zdravlje

Dr Gordana Jovin: Stres i neispavanost pomažu da se ekcem vrati kad je organizam oslabljen

Piše: Iva Nenezić|8:00 - 28. 04. 2021.

Nakon što se zaleči, ekcem može ponovo da se javi, čak i posle 20 godina. Naš dermatolog savetuje kako da se sačuvate od ove neprijatnosti, posebno u eri pandemije

Dr Gordana Jovin Da bi se ekcem predupredio, koži je potrebna posebna nega Foto: Dr Gordana Jovin, privatna arhiva/Canva

Oslabljen imunitet daje intenzivnije manifestacije atopijskog dermatitisa, pa se javlja ekcem, kao alergijska reakcija. Najbolja zaštita protiv ekcema jeste jak imunitet, jer on utiče na funkcije kože, saglasni su dermatolozi.

Zaštitna uloga kože

Koža je naveći, a ujedno i najteži organ našeg tela. Ima površinu od 1,5 do 2 metra, a teži neverovatnih 10 do 20 kilograma. Ujedno, ima i brojne funkcije. Barijerna, zaštitna funkcija smatra se najvažnijom. Koža, zatim, učestvuje u termoregulaciji, u sebi ima komponente čula, a ima i sekrecionu i resorpcionu, kao i imunološku funkciju.

Ekcem kao simptom

Atopijski dermatitis je alergijska bolest. Kod osoba koje su joj sklone javljaju se reakcije na koži u vidu ekcema, ali i na disajnim putevima, u vidu alergijskog rinitisa. Može da se javi i konjuktivitis.

– Organizam reaguje drugačije na alergene i ove osobe su znatno osetljivije. Pojava, dakle, ne pogađa samo kožu kao organ, pa iz tog razloga za te osobe kažemo da su atopske konstitucije. Kad je barijerna funkcija kože poremećena, na nekim mestima ona je tanja i suvlja, javlja se svrab. Atopijski dermatitis je češći kod mlađe dece i starih osoba, kod kojih je poprimio hronični oblik, pa je ekcem češća pojava – kaže u razgovoru za eKlinika portal specijalista dermatovenerologije prim. dr Gordana Jovin.

Balans vlažećih i lipidnih elemenata

– Neophodno je da i zdrava, a posebno bolesna koža, sačuva barijernu funkciju. Da bi ona bila očuvana, odnos emolijentnih, odnosno vlažećih i lipidnih elemenata mora da bude u optimumu. Dobrim vlažećim medicinskim preparatima, koži pomažete da se ne isušuje – objašnjava dr Jovin koja podseća da, kako barijera ne bi bila narušena, potrebno je voditi računa kako o načinu života, higijeni, tako i o ishrani i pažljivo birati preparate.

Kupanje, ne više od jednom dnevno

Kupanje skida gornji sloj masnoće, pa je osobama sklonim ekcemu preporučeno kupanje ne više od jednom dnevno, posle čega je potrebno da se koža zamasti.

– Kupanje ne treba da budu često i dugo, ne češće od jednom dnevno. Kupanje u hlorisanoj vodi, u bazenima, posebno se ne preporučuje, jer može da dođe do iritacije. Oni koji se kupaju češće, posebno leti, kad je jače znojenje, moraju da koriste blaga sredstva za pranje. Koža osoba koje imaju problem sa ekcemima sklona je isušivanju, naročito prilikom pranja toplom vodom. Savet je da u kupku dodati ulje ili morsku so ili gotove, farmaceutski pripremljene preparate – kaže sagovornica eKlinika portala.

Kupke za one koje muči ekcem

– Sredstva koja sadrže mnogo mirisa i deterdženata mogu da iritiraju, pa je ekcem način na koji koža reaguje. Sredstva moraju da vlaže, da hidriraju. Takozvani sinteti su odlična zamena za sapune. Ne sadrže deterdžente i ne pene ili pene veoma blago, posebno sad, kad smo u eri pandemije covid 19, i dodatno vodimo računa o higijeni ruku, na prvom mestu. Potrebno je da dezinficijensi sadrže i dezinfekcione komponente i sredstva za vlaženje, poput aloe vere. Nakon pranja, neophodno je blago zamastiti ruke – savetuje dr Gordana Jovin.

Nega nakon kupanja

Nakon kupanja potrebno je na kožu naneti sredstva koja vlaže i blago zamašćuju. Njih je moguće naći u različitim oblicima – u vidu losiona, krema, sprejeva… Ona pomažu očuvanju barijerne funkcije kože. Treba ih naneti na sva suvlja mesta, poput potkolenica. Osobe kod kojih se povremeno javlja ekcem, i kad njega nema, treba da koriste kozmetiku koja nema konzervanse, koja ne može da bude iritirajuća. Kreme treba i da vlaže i da zamaščuju i da se nanose po potrebi.

Ekcem ne trpi sintetiku

– Tokom hladnih dana, veća površina kože je pokrivena garderobom. Osobe koje su sklone ekcemima do tela treba da imaju tkanine od prirodnih materijala, kao što su pamuk, svila, lan, viskoza. Iako je vuna prirodni materijal, ako se nosi do kože, može da iritira. Sintetiku, mikrofiber treba izbegavati – savetuje naša sagovornica i dodaje da bi se sprečila pojava ekcema na stopalima, potrebno je da unutrašnja podloga obuće, posebno kad su mala deca u pitanju, bude od prirodnog materijala, poput pamuka. Ukoliko to nije slučaj, pamučne čarape su obavezne.

Oprezno sa kućnom hemijom

Iako je za osobe osetljive kože veoma važno održavanje higijene u kući, neka sredstva se ne preporučuju. Oni skloni ekcemima treba da paze u čemu peru garderobu. Potrebno je koristiti prašak za veš na kojem je naznačeno da je namenjen osetljivoj koži, a preporučuje se i dva puta ispiranje tokom pranja. Ne treba koristiti omekšivače, jer oni trajno ostaju u garderobi.

Suv vazduh i osveživači

Parno grejanje u zavorenim prostorijama isušuje vazduh koji ne prija osetljivoj koži. Problem predstavljaju i čestice smoga u spoljašnjoj sredini, pa je zima iz tog razloga neprijatelj kože, koja tokom hladnog vremena zahteva poseban tretman. Osveživače vazduha unutrašnjih prostorija treba izbegavati. Čak i ukoliko reakcija na ova sredstva izostaje, mogu da podstaknu alergiju ili drugu manifestaciju, poput curenja iz nosa ili crvenila očiju.

Atopijska konstitucija i imunitet

Za osobe atopijske konstitucije karakteristično je da jedna vrsta alergije, poput reakcija koje se javljaju na koži u jednom životnom periodu, u drugom periodu može da dobije drugačiji oblik, kaže dr Jovin, odnosno da se javi u vidu konjuktivitisa ili curenja iz nosa. I nakon pet, pa i posle 20 godina, ona može da se ponovi u istom ili drugom obliku, ako dođe do pada imuniteta.

Ishrana i ekcem

S obzirom na značaj imuniteta u borbi protiv ekcema, kao i na to da je ekcem česta reakcija na određene alergene, ishrana na pojavu ekcema može da utiče posredno i neposredno. Posredno, od ishrane direktno zavisi imunitet, pa je posebno bitno da osetljive osobe unose dovoljno svežih namirnica visoke nutritivne vrednosti. Njen neposredan uticaj manifestuje se po unosu alergena, koji mogu da izazovu neželjene reakcije.

– Određeni alergeni, poput kikirikija, ne savetuju se, posebno maloj deci. Proizvodi štetni po imunitet jesu oni koji sadrže konzervanse, veštačke boje, pojačivače ukusa, emulgatore, kao i koncentrovana hrana, jer oni imaju loš uticaj na imunitet. Ovde spadaju konditorski proizvodi, supe iz kesice, kečap, majonez, šlagovi i drugo. Po unosu ovih proizvoda može da se javi ntenzivnija alergijska reakcija – objašnjava dr Gordana Jovin. Ona naglašava značaj redovnog unosa vode, kao i voća i povrća. Kafa i gazirani napici se ne preporučuju.

Dobre i loše životne navike

– Koža je ogledalo našeg zdravlja. Kafa, cigarete, hrana koju unosimo, sve to utiče na opšte stanje organizma i imunitet, što ima uticaj i na kožu – kaže dr Jovin. Unos vode je od neizmernog značaja, kao i kretanje. Boravak na svežem vazduhu i sportske aktivnosti omogućavaju optimalan dotok kiseonika, koji je važan za razgradnju toksina koji se nakupljaju u organizmu.

Stres i neispavanost pomažu da se alergije vrate kad je organizam oslabljen, pa je kvalitetan san od velike važnosti – kaže dermatovenerolog.

Starost donosi probleme

Pravilna nega od ranog detinjstva je od velikog značaja za osobe sa osetljivom kožom. Kod onih sklonih alergijama često se njihova pojava može prevenirati, a stanje se može držati pod kontrolom ako se one pravilno odnose prema svom organizmu.

– U poznijim godinama koža gubi elastičnost i masnoću u gornjem sloju. Tad se vraćaju problemi kao što je ekcem, pa je bitno voditi računa o koži tokom čitavog životnog perioda, kako bi ona sačuvala svoju barijernu funkciju – objašnjava dr Jovin.

Priprema kože za tople dane

Koža osoba sklonih ekcemima je leti u boljem stanju, jer oni koji pate od atopijskogi dermatitisa tad bolje proizvode lipide, koji su važni za elastičnost, pa koža tad bolje podnosi suvoću.

– Izlaganje suncu je potrebno zarad neurohumoralne regulacije. Ono podstiče lučenje hormona sreće, kao i proizvodnju vitamina D, pa se osobama sklonim ekcemima, kao i svima, preporučuje izlaganje sunčevim zracima ujutro i uveče. Sunce, međutim, može da deluje iritirajuće. Iz tog razloga, potrebno je koristiti sredstva koja sadrže UV zaštitu – kaže dr Gordana Jovin i podseća da, kada se ekcem pojavi, potrebno je obratiti se dermatologu i ništa ne primenjivati mimo saveta, „na svoju ruku“. Pogrešno tretiranje ovog problema može da pogorša stanje.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo