Naslovna / Zdravlje

Razvijen algoritam koji uz pomoć kamere pametnih mobilnih telefona može da prepozna anemiju

Priredio/la: M. R.|13:00 - 26. 07. 2021.

Statistike pokazuju da anemija pogađa oko 25 odsto svetske populacije

Smartfon, algoritam, kamera, anemija Naučnici očekuju još bolje rezultate i nove aplikacije koje će medicina koristiti putem pametnih telefona Foto: Shutterstock

Umor, vrtoglavica, malaksalost, glavobolja, otežano disanje i poremećaj pažnje su među najčešćim simptomima, a jedan od indikatora je i niska koncentracija hemoglobina u krvi. Teška anemija je često posledica neuhranjenosti, parazitskih infekcija ili nekih drugih osnovnih bolesti. Značajan je faktor letalnog rizika posebno u osetljivim grupama među kojima su deca, starije i osobe sa hroničnim bolestima. Rezultati jednog novog istraživanja pokazali su da je anemiju moguće otkriti uz pomoć kamere na savremenim, pametnim telefonima. Algoritam koji može da registruje anemiju uz tačnost veću od 70 odsto, naučnici su razvili vršeći eksperimente prilikom kojih su pravili fotografije unutrašnjih očnih kapaka, a kasnija analiza dala je procenu koncentracije hemoglobina u krvi.

Anemija pogađa četvrtinu čovečanstva, mnogi nisu u poziciji da se redovno kontrolišu

Statistike pokazuju da anemija pogađa oko 25 odsto svetske populacije.

Zbog toga su rezultati nedavne studije koja se pojavila u časopisu PLOS One a koja je otkrila je da je fotografija unutrašnjeg donjeg kapka napravljena kamerom mobilnog telefona u detekciji anemije tačna u visokom procentu – oko 72 odsto, izuzetno važno. Benefiti ove metode bi mogli da budu značajni posebno u slučajevima osoba koje žive u nekim udaljenim, izolovanim predelima i koje nemaju mogućnost da se često podvrgavaju analizama.

Prednosti ove metode

Kako se anemija obično dijagnostikuje putem analize kompletne krvne slike uz korišćenje osetljive laboratorijske opreme, postoji neproporcionalna pojava anemije u ruralnim sredinama gde mnogi ljudi nemaju adekvatan i stalan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Prema autorima studije, postoji potreba za jeftinim, pristupačnim i neinvazivnim alatom, koji može brzo i što preciznije da identifikuje anemiju, po mogućstvu uz korišćenje neke široko rasprostranjene i svima dostupne tehnologije, pa je tako i najlogičniji izbor upravo pametni mobilni telefon.

Kamere pametnih telefona u ulozi detektora

Istraživači su studiju sproveli u dve faze, a prva je podrazumevala snimanje kamerom telefona unutrašnje donje kapke 142 pacijenta u jednom odeljenju za hitne slučajeve. Donji kapak, inače, ima sledeće jedinstvene osobine:

  • lako je dostupan za fotografisanje
  • ne postoje opozitne boje između krvnih sudova i površine donjeg kapka
  • udaljenost između njegove površine i krvnih sudova je vrlo mala
  • temperatura i drugi faktori okoline ne utiču značajno na protok krvi u ovoj regiji

Uvećavanjem više selektovanih malih regiona na svakoj fotografiji, istraživači su uspeli da razviju algoritam koji maksimizira rezoluciju boja i daje prediktivni model, uz upoređivanje boje kože i beonjača kod osoba sa različitim nivoima hemoglobina.

Osetljivost u drugoj fazi još veća, procenat još viši

Druga faza istraživanja je podrazumevala testiranje algoritma na fotografijama pametnih telefona ukupno 202 različita pacijenta na odeljenju za hitne slučajeve. Nalazi su pokazali da je model bio tačan i 72,6 odsto u detekciji anemije. Njegova tačnost u predviđanju ozbiljne anemije koja bi zahtevala i transfuziju krvi bila je još veća – između 86 i 94,4 odsto.

Doktori i naučnici su, zadovoljni ovim zaključcima, konstatovali da je korišćenje pametnog telefona za dokazivanje anemije korisno prvenstveno zbog decentralizovane prirode ovog načina skrininga i izbegavanja vađenja krvi, što znači uštedu vremena, truda i materijala koji to podrazumevaju.

Prednosti i ograničenja studije

Rezultati su pokazali da nije bilo potrebno čak ni koristiti blic prilikom fotografisanja, i da izvorni oblik fotografija pruža podatke koji se učitavaju direktno sa senzora kamere, bez tipične obrade i kompresije koja se javlja kod uobičajenih formata, kao što je JPEG, recimo.

Potencijalna ograničenja uključuju promenljiv kvalitet slike a razlozi mogu da budu različiti, od povlačenja i mrdanja kapka tokom snimanja, do problema sa osvetljenjem koje nije bilo standardizovano.

Budućnost medicinskih aplikacija na mobilnim telefonima izvesna

U 2019. godini 36 odsto svetske populacije koristilo je pametne telefone, a trendovi sugerišu da upotreba ovih uređaja neprekidno raste i u nižim socioekonomskim regionima.

Zbog toga su sasvim realna očekivanja stručnjaka da će razvoj sličnih aplikacija nepredovati, sa još boljim rezultatima. Ono takođe naglašavaju da su ovo značajna dostignuća posebno za zemlje u razvoju, koje imaju oskudne i slabo razvijene medicinske sisteme, ali sa stabilnim telekomunikacionim mrežama.

Naučnici veruju i da ova studija ukazuje na to da je predviđanje i detektovanje anemije pomoću pametnog telefona održiv koncept, kao i da slični projekti mogu da imaju imaju pozitivne efekte na veliki deo populacije, doprinoseći boljem zdravlju usled lakše dijagnostike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo