Naslovna / Zdravlje

Kako se menja menstrualni ciklus posle 40. godine života

Priredio/la: D.T.|15:00 - 17. 08. 2021.

Menstrualni ciklus doživljava neizbežne promene tokom decenija, posebno jer je menstruacija direktno vezana za hormone

mentsruacija- menopauza-promena ciklusa Promene u menstrualnom ciklusu su neizbežne tokom decenija Foto: Shutterstock

Od prvog dana kada devojčica/žena dobije menstruaciju, može računate da će se ona vraćati svakog meseca (osim tokom trudnoće) iako tako skoro četiri decenije. Nazovite to kako god želite – prokletstvo, teret, oda vašoj ženstvenosti – ali, s menstruacijom se žene nose sve do 50. ili 52. godine života, dok ne uđu u menopauzu. Promene u menstrualnom ciklusu su neizbežne tokom decenija, posebno jer je menstruacija direktno vezana za hormone. A šta se dešava kada napunite 40 godina? S obzirom na to da tada žensko telo počinje da doživljava razne burne momente, evo šta ginekolozi kažu da bi mogli da očekujete.

Manje učestale menstruacije

Prvi sigurni znak dolaska menopauze su promene u menstrualnom ciklusu. Menstruacije su manje učestale. Menopauzi prethodi perimenopauza, to jest, prelazno vreme kada su menstruacije još učestale.  To je vreme kada počinje da opada reproduktivna sposobnost. Dijagnozu menopauze, doktori postavljaju tek posle 12 meseci amenoreje, odnosno izostanka krvarenja, menstruacije i tada nastaje postmenopauza. Perimenopauza je razdoblje oko menopauze, sa simptomima neredovnih krvarenja. Ovo razdoblje počinje oko 5 godina pre menopauze.

Neredovnost ciklusa

nakon 40. godine menstruacija može da ponekad i da se ne javi, u terminu kada je očekujete. Preskočena menstruacija je prvi znak pogoršanja kvaliteta jajnih ćelija, poručuju ginekolozi. Nekoliko meseci jajne ćelije  jednostavno ne dosegnu tačku u kojoj se oslobađaju, pa se zbog toga dešava izostanak menstruacije. Ali, zapamtite –  niste u menopauzi sve dok ne provedete celu godinu bez menstruacije, pa preskakanje mesečnog ciklusa ne znači nužno da možete baciti sve svoje uloške i tampone.

Ciklusi postaju sve bliži

Lekari kažu da ne postoji „normalno“ kada je u pitanju menstrualni ciklus. Dešava se da neke žene imaju češće cikluse posle 40 godine. Skokovi estrogena i progesterona sve su učestaliji i veći. To znači da menstruaciju nećete dobiti na svakih 30, nego na primer 20 dana. Period između dve menstruacije može trajati između 21 i 35 dana, nije isti kod svakog, a najčešće traje od 28 do 30 dana. Ovo je period kada se skraćuje ili produžava vreme između dve menstruacije, a menja se i dužina trajanja krvarenja.

Protok krvi može da postane teži

Kako ženski jajnici počinju da se normalizuju pre menopauze, menstrualni raspored će postati pomalo nestabilan. Nekoliko meseci jajne ćelije uspevaju da se otpuste na vreme, a nekoliko meseci taj proces malo kasni, pa će kasniti i  menstruacija. Nekoliko meseci je uopšte neće ni biti, može se desitida preskoči mesec ili dva. Kada propustite ovulaciju, sluznica materice nastavlja da raste, protok krvi postaje sve teži, a nekad i vrlo obilan.

Teži PMS i prateći simptomi

Zbog svih hormonalnih disbalansa koji počinju posle 40. godine dolazi do promena raspoloženja. PMS i svi njegovi simptomi može postati izraženiji. Neke žene, kako se primećuje, sa ovim hormonskim fluktuacijima postaju depresivnije ili razdražljivije. U slučaju da je ovo veoma izraženo, do te mere da remeti dnevno funkcionisanje, obratite se za pomoć stručnjaku.

Grčevi u nekim slučajevima mogu postati još bolniji. I pored toga što će menstruacije kraće trajati i biti ređe, mogući su grčevi. Oni se mogu pogoršati na početku perimenopauze zbog, kako kažu lekari, učestalijeg i burnijeg rasta estrogena i progesterona. S vremenom, ipak i ovo postaje sve ređe, pa bolova skoro i nema ili su dosta lakši.

I dalje postoji mogućnost začeća

Nakon 40. godine života žene jeste manje plodna, ali i dalje postoji mogućnost začeća. Šanse da zatrudnite počinju da opadaju kada se pređe 40. godina. Doktori, naglašavaju da veliki broj žena može i pored toga ostati u drugom stanju. Znači, ukoliko ne planirate trudnoću i dalje biste trebali koristiti kontracepciju.

Promene menstrualnog ciklusa su normalne, ipak nekada mogu biti signal koji upućuje na postojanje nekih bolesti. Stoga su veoma bitni redovni ginekološki pregledi, kako bi se mogući miomi ili polipi lečili na vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo