Naslovna / Zdravlje

Krajnici su deo imunološkog sistema, ali postoje razlozi zašto ih treba odstraniti kada smetaju

Priredio/la: J. M.|17:00 - 30. 08. 2021.

Krajnici su prva linija odbrane tela od mikroba, koji izazivaju bolesti i koji ulaze kroz usta ili nos

krajnici-upala krajnika- operacija krajnika Krajnici su odgovorni za filtriranje bakterija i virusa iz vazduha. Na taj način nas štitite od infekcija Foto: Shutterstock

Krajnici i adenoidi (treći krajnik), koji se nalaze u grlu, deo su imunološkog sistema čoveka. Oni su prva linija odbrane tela od mikroba, koji izazivaju bolesti i koji ulaze kroz usta ili nos. Krajnici i adenoidi odgovorni su za aktiviranje belih krvnih zrnaca, koji pomažu telu da se bori protiv infekcija. Ponekad se krajnici i adenoidi povećavaju, često zbog virusne ili bakterijske infekcije. Ova uobičajena pojava može izazvati hrkanje, otežano disanje i česte prehlade.

Šta su krajnici, a šta adenoidi i gde se nalaze?

Adenoidi i krajnici su strukture u limfnom sistemu, koji je deo imunološkog sistema. Krajnici su dve okrugle kvržice na desnoj i levoj strani zadnjeg dela grla. Adenoidi ili faringealni krajnici su žlezde smeštene visoko u grlu i iza nosa. Kada su usta širom otvorena krajnici sue mogu videti okom, a adenoide lekar može da vidi samo pomoću ogledala pod uglom ili kamere u nosu. Kod većine ljudi, krajnici i adenoidi se smanjuju nakon devete godine života, a tokom tinejdžerskih godina, zabeležno je dodatno smanjenje.

Kakavu ulogu krajnici imaju u organizmu

Kao komponente imunog sistema, krajnici su odgovorni za filtriranje bakterija i virusa iz vazduha. Na taj način nas štitite od infekcija. Krajnici i adenoidi naročito su važni u ranom detinjstvu. Oni pomažu u razvoju dve vrste belih krvnih zrnaca – B i T ćelija. Ali, ukoliko se uklone, nedostatak krajnika, adenoida ili i jednog i drugog, kasnije u životu neće učiniti osobu imunokompromitovanom. Lekari ne znaju zašto se krajnici i adenoidi povećavaju, ali to je često normalan deo detinjstva. Drugi simptomi, kao što su grlobolja, bolno gutanje i groznica, ponekad prate povećanje krajnika. Uobičajeno stanje koje pogađa krajnike i adenoide je tonzilitis ili upala krajnika.

Znaci i simptomi upale krajnika

Mogući znaci i simptomi povećanih krajnika ili adenoida uključuju:

– pauze u disanju tokom sna
– hrkanje
– otežano disanje
– uglavnom disanje na usta
– česte prehlade
– teškoće pri gutanju
– nemiran san, mokrenje u krevet i često buđenje
– neuobičajeni položaji spavanja, poput nagnute glave unazad

Simptomi tonzilitisa (upale) su:

– groznica
– crvenkasta boja krajnika
– otok
– grlobolja, koju ponekad prati i bol u uhu
– žuti ili beli premaz na tonzilima
– bolno ili neprijatno gutanje
– blaga promena glasa zbog otoka
– otok limfnih čvorova
– loš zadah.

Istraživanje pokazuje da približno 2 odsto dece ima pauze u disanju tokom sna, a oko i 7 procenata njih i hrče. Simptomi koje osoba doživi delimično će zavisiti od toga da li su se krajnici ili adenoidi uvećali. Povećani krajnici mogu uzrokovati pauze u disanju tokom sna, a povećani adenoidi utiču na sposobnost osobe da diše kroz nos. 

Povećani krajnici mogu dovesti i do:
– infekcije respiratornog trakta
– hrkanja
– apneja za vreme spavanja.

Povećani adenoidi mogu dovesti i do:
– pogrešnog poravnanje vilice i promene položaja jezika
– infekcije srednjeg uha
– hronični sinusitis.

Uklanjanje krajnika i adenoida

Lekari će uglavnom prvo lečiti upalu krajnika pre nego što razmotre hirurško uklanjanje. Propisaće antibiotike za nekoga sa bakterijskom infekcijom i neke antivirusne lekove ako je uzrok virusna infekcija. Alternativno, mogu preporučiti steroidni sprej za nos koji smanjuje adenoide, što olakšava disanje.

Kao i kod svake operacije, uklanjanje krajnika ili adenoida nosi rizike. Zbog toga lekari obično preporučuju da se sačeka da se simptomi poboljšaju, pre nego što se odluče za operaciju. Takođe, postoje kriterijumi koji moraju da se ispune da bi neko bio kandidat za uklanjanje krajnika ili adeonida, a to je broj epizoda upale krajnika, upale grla ili oboje koje osoba ima – najmanje sedam epizoda u prošloj godini znači da je osoba kandidat za operaciju.

Ponekad se krajnici delimično uklanjaju ili se uklanjaju potpuno, ponekad se samo radi adenoidektomija – uklanjanje adenoida, a nekad se radi tonzilektomija i adenoidektomija, odnosno uklanjaju se i krajnici i treći krajnik.
Nakon operacije, mnoga deca bolje i lakše dišu, imaju bolji san, a i manje hrču. Deca bi trebalo da izbegavaju fizički naporne aktivnosti 2 do 3 nedelje nakon operacije. Iako se smernice o tome šta treba da jedu ili piju razlikuju, važna je konzumacija dosta tečnosti. Kako proces zarastanja traje 2. do 3. nedelje, rana može ponovo početi da krvari nakon povratka kući. Kada se to dogodi, krv će izaći kroz nos ili usta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo