Naslovna / Zdravlje

Visok krvni pritisak nema očigledne simptome i zato je opasan

Priredio/la: S. M.|17:00 - 15. 11. 2021.

Visok krvni pritisak može mnogo da ošteti organizam i tako poveća rizik od moždanog ili srčanog udara

visok krvni pritisak Visok krvni pritisak, koji lekari tehnički nazivaju hipertenzijom, može se polako razvijati i oštetiti telo tokom godina. Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak, koji lekari tehnički nazivaju hipertenzijom, može se polako razvijati i oštetiti telo tokom godina. Vremenom, ako visok krvni pritisak napravi toliko štete organizmu, povećava se i rizik od moždanog ili srčanog udara. To je opasno stanje, ali ono što ga čini još opasnijim je to što se visok krvni pritisak obično ne manifestuje sa mnogo simptoma i zato se neformalno zove „tihi ubica“.

Visok krvni pritisak pouzdano beleži aparat

Uopšteno govoreći, krvni pritisak se definiše kao sila kojom krv deluje na zid krvnog suda. Jedini način da pozdano znate da li vam je krvi pritisak visok jeste da odete kod lekara kako bi dobili najprecizniju informaciju. To očitavanje krvnog pritiska, koje se meri pomoću merača pričvršćenog za manžetnu za krvni pritisak na naduvavanje, koja se obavija oko vaše ruke i nežno se zateže, dolazi u dve različite vrednosti. Visok pritisak je nešto sa čime se mora živeti i mora se držati pod kontrolom. Danas su mnogi ljudi na planeti njime pogođeni a problema imaju i mlađe osobe.

Sistolni i dijastolni pritisak

Postoje dve vrste pritiska – sistolni krvni pritisak (pritisak u vašim arterijama kada vam srce kuca) i dijastolni krvni pritisak (pritisak unutar vaših arterija kada se vaše srce odmara). Lekar će vam krvi pritisak predstaviti u sledećem formatu – sistolni krvni pritisak nad dijastolnim krvnim pritiskom. Na primer, 120 sa 80 (120/80) je normalna vrednost krvnog pritiska. Sve iznad toga smatra se povišenim.

Visok krvi pritisak ima simptome koji ukazuju i na druga stanja

Iako postoje neki faktori rizika koji mogu doprineti visokom krvnom pritisku, kao što su pušenje, visok nivo stresa, loša ishrana, nedovoljno vežbanje i genetika, simptomi hipertenzije nisu baš tako očigledni. Ne kaže se bez razloga za visoki pritisak da je „tihi ubica“. To je zato što svi mogući simptomi koji mogu biti povezani sa visokim krvnim pritiskom mogu takođe ukazivati na druga zdravstvena stanja.

3 simptoma visokog krvnog pritiska

Postoje tri takozvana „neubedljivo povezana“ simptoma visokog krvnog pritiska. Odnosno, simptomi, koji osim povišenog pritiska mogu ukazivati i na druge probleme sa vašim zdravstvenim stanjem.

Krvave fleke u očima – Ovo stanje, tehnički nazvano subkonjunktivalno krvarenje, češće je kod osoba sa dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, iako ni jedno ni drugo ne uzrokuje direktno krvne fleke.

Crvenilo lica moguć znak hipertenzije – Crvenilo lica se dešava kada se krvni sudovi na licu prošire. Iako se crvenilo lica može pojaviti kod visokog krvnog pritiska, to može biti i rezultat raznih drugih faktora kao što su izlaganje suncu, niska temperatura, začinjena hrana i proizvodi za negu kože.

Vrtoglavica – Iako vrtoglavica nije direktno uzrokovana visokim krvnim pritiskom, iznenadna vrtoglavica, gubitak koordinacije i ravnoteže i problemi pri hodanju ne smeju se zanemariti, jer mogu biti pokazatelji moždanog udara. Kada je reč o moždanom udaru tu je visok krvni pritisak je vodeći uzrok.

Visok krvni pritisak i hipertenzivna kriza

Iako krvni pritisak viši od normalnog često ne pokazuje specifične simptome, hipertenzivna kriza zahteva hitnu medicinsku pomoć. Hipertenzivna kriza nastaje kada krvni pritisak raste brzo i ozbiljno i iznosi 180/120 ili više.

Simptomi hipertenzivne krize su:

Redovno proveravajte krvni pritisak

Krvni pritisak morare redovno proveravati i slušati savete svog lekara,  Za razliku od drugih zdravstvenih stanja, ne možete računati na simptome koji će vam signalizirati da je vaš krvni pritisak opasno visok, pa je važno da pokušate da konstantno držite krvni pritisak pod kontrolom. To posebno važi u slučaju da vam je lekar tako nešto sugerisao

Visok krvni pritisak se može pobediti promenom životnih navika

Postoje različiti lekovi za krvni pritisak koji se mogu propisati na osnovu potreba određenog pacijenta, ali postoji i mnogo različitih načina za snižavanje krvnog pritiska kroz promene načina života. Ako pušite, razmislite o tome da prestanete, a takođe pazite da ne konzumirate alkohol previše. Pored toga, trebalo bi da pokušate da smanjite nivo stresa što je više moguće, da se pravilno i zdravo hranite i da redovno vežbate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo