Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Znate li zašto pre polaska u porodilište mora da se skine lak s noktiju?

Piše: E. K.
7:00 - 22. 11. 2020.

Tokom vaginalnog porođaja, sa ili bez epidurala, ali i tokom carskog reza, lekari prate boju noktiju na rukama i nogama buduće majke. Dok su bezbojni i ružičasti, sve je u redu. Ako padne nivo kiseonika u krvi, biće plav i modri, a to se, kad su namazani, ne vidi

trudnica gleda svoje nokte

Trudnica ne bi trebalo da ima lak na noktima pred kraj trudnoće Foto: Shutterstock

Vreme preširokih, bezličnih, vrećastih farmerki s tregerima je nepovratno prošlo. Prošlo je i vreme „šator haljina“ sečenih ispod grudi u kojima i najvitkija devojke izleda kao pokretni plast sena.

Dobro je i što više nema zapuštenih trudnica koje ne mare ni za odeću, ni za frizuru, ali nije dobro što buduće mame sve češće podležu teroru lepote koji se širi posredstvom medija i društvenih mreža. Ovaj trend je krenuo iz bogatog razvijenog sveta, stigao do Srbije i lepo se ukorenio.

Teško je odupreti se teroru lepote

Zbog poznatih i manje poznatih tek porođenih žena koje na Instagram kače slike svojih ravnih stomaka i jedrih grudi, besprekornog tena, punih usta i dugih, namazanih trepavica, sve je više trudnica koje dane pred porođaj provode u salonima za negu lepote, kod frizera, pedikira i manikira. Bacaju silan novac ne znajući da se na porođaj ne sme sa namazanim, nadograđenim, izlivenim i svim drugim veštačkim noktima.

Nokti poručuju da nešto nije u redu

Ako ne ranije, lak skinite čim počnu kontrakcije, a izlivene nokte i gel-lak uklonite čim uđete u deveti mesec. U slučaju da tokom zahvata dođe do komplikacija, na noktima će se, po boji, prvo videti da nešto nije u redu. Kod pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih  organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani, piše newbornbaby.com.au.

Dok su nokti bezbojni i ružičasti, sve je u redu. Čim počnu da plave i modre, zna se da nastupa cijanoza (pad nivoa kiseonika) i da treba reagovati, a to se, kad su nokti nalakirani, ne vidi.

Uvek je moguć hitan carski rez

Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji koja nosi određene rizike. Tokom carskog reza na prst se stavlja pulsni oksimetar, mali aparat koji meri saturaciju, tj. nivo kiseonika u krvi.

Ukoliko žena ima veštačke nokte ili debeli sloj gel-laka, ovaj aparat neće pokazivati prave vrednosti. To bi, ukazuju ginekolozi, potencijalno moglo da bude veoma opasno. Isto važi i za porođaj uz epiduralnu analgeziju.
Čak i da nije reč o hitnom carskom rezu, u porodilištu nije zgodno skidati lak. To posebno važi za gel-lak ili one izlivene nokte koji se inače uklanjaju posebnim alatima i sredstvima u salonima.

Trudnice treba da izbegavaju sve hemikalije

Ženama u drugom stanju nije zabranjeno da farbaju kosu, da lakiraju nadograđuju nokte, da iscrtavaju obrve i lepe trepavice. Skoro ništa im nije zabranjeno, pa ginekolozi apeluju da se hemikalije koriste s posebnim oprezom. Tretmane treba raditi samo u proverenim salonima, s besprekornom higijenom i sterilisanim priborom za rad. Osim toga, treba kupovati provereno dobre marke kozmetičkih proizvoda i poštovati uputstva za upotrebu. Samo tako buduća mama neće ugroziti ni svoje zdravlje, ni zdravlje bebe.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor