Naslovna / Zdravlje

Šta povišen kreatinin govori o vašem zdravlju?

Piše: Mr ph. Sonja Šuput|15:00 - 15. 11. 2020.

Merenje nivoa kreatinina služi za procenu bubrežne funkcije. Važno je da laboratorijske rezultate tumačite zajedno sa lekarom

kreatinin Kreatinin test. Foto: Shutterstock

Merenjem nivoa kreatinina u organizmu možemo da proverimo kako nam rade bubrezi. Ova analiza pre svega služi za procenu bubrežne funkcije. On se može proveriti i putem urina i putem krvi.

Kreatinin je, inače, sporedni produkt metabolizma koji nastaje u našim mišićima. Bubrezi imaju ulogu da filtriraju te neželjene produkte i izbace ih kroz urin.

Kada lekari preporučuju da proverimo kreatinin?

Klinika Mayo objavila je na svom sajtu tri glavna razloga zbog kojih lekari preporučuju pacijentima da pregledaju nivo kreatinina:

1. Ukoliko boluju od dijabetesa – analize kreatinina se obično rade nekoliko puta godišnje

2. Ukoliko se sumnja na neku bolest bubrega

3. Ukoliko se sumnja na neku bolest koja može da utiče na rad bubrega – pacijenti koji boluju od visokog pritiska ili piju neke lekove koji mogu da utiču na njihov rad

Šta sve može da izazove povišen kreatinin?

Povišen kreatinin može da se javi kod bubrežne infekcije, hroničnog ili akutnog zastoja rada bubrega, glomerulonefritisa, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, prostatitisa, opstrukcije urinarnog trakta i srčanih bolesti.

Da li povišen kreatinin uvek ukazuje na neki ozbiljniji problem?

Analiza kreatinina uglavnom pokazuje da li je sve u redu sa našim bubrezima. Kratkoročno povećan kreatinin nije opasan. Može da bude posledica dehidracije i pojačane fizičke aktivnosti u prethodnom periodu. Jedan od uzroka može biti i posledica uzimanja suplementa kreatina, koji se uzima kako bi povećao radnu sposobnost mišića, pošto kreatinin nastaje iz kreatinina.

Šta treba da uradimo ukoliko nalazi pokažu da je kratinin povišen?

Kada dobijete laboratorijske rezultate, najbitnije je da se ih tumačite zajedno sa lekarom koji prati vaše zdravstveno stanje. Izmenjene vrednosti kreatinina često zahtevaju i dodatne analize kako bi se utvrdilo u čemu je problem.

Blago povišene vrednosti najčešće su posledica pojačane fizičke aktivnosti ili proteinske ishrane. Ipak, i u tim slučajevima, potrebno je nakon nekoliko nedelja ponoviti analizu i pratiti vrednosti.

Svako veće odstupanje od normalnih vrednosti potrebno je prijaviti lekaru koji će proceniti šta je potrebno da se uradi kao dalja dijagnostika.

Normalne vrednosti kreatinina u organizmu zavise od uzrasta, pola i mišićne mase.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
petar
22:30, 20. 01. 2024.
Odgovori

Kreatinin mi je 127, kasljem uzimam antibiotike

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo