Naslovna / Zdravlje

Dr Mima Fazlagić: Trudnica ne sme da ignoriše ni najmanji bol dok mokri

Priredio/la: V. Marić Brajković|9:00 - 09. 11. 2020.

Trudnica može da ima urinarnu infekciju i bez  simptoma pa je  zato redovna kontrola kod ginekologa obavezna. Lečenje je efikasno, a ukoliko izostane, urinarna  infekcija može da izazove upalu bubega i prevremeni porođaj

infekcije u trudnoci Foto: Shutterstock

Žene su podložnije urinarnim infekcijama nego muškarci, a posebno su osetljive, kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog,  dok su u drugom stanju. Inače kraća mokraćna cev za vreme trudnoće još je osetljivija i podložnija infekcijama izazvanim bakterijama. Neke prolaze i bez simptoma.

 Za infekciju krivi hormoni i pritisak materice

Trudnice su podložne urinarnim infekcijama, jer materica vremenom raste i sve više pritišće bešiku. Pod pritiskom žene imaju potrebu da često mokre, ali nikad ne ispuste sav urin, tako da u bešici ostane sasvim dovoljno urina što pogoduje razvoju bakterija – objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Do infekcija dolazi i zbog hormonalnog disbalansa, visok nivo progesterona utiče, između ostalog, i na mišiće mokraćovoda koji slabe i otežavaju protok urina što takođe doprinosi razvoju bakterija.

Neprijatno i bolno peckanje

Trudnica će lako da prepozna neprijatne simptome koji prate infekciju kao što su peckanje pri mokrenju, potreba da se često ili hitno mokri, otežano ispuštanje mlaza, a urin može da poprimi neprijatan miris ili je mutan. Ovo su simptomi zbog kojih trudnica treba odmah da se javi lekaru. U protivnom, može da ugrozi svoj i život bebe.

urinarne infekcije u trudnoci

Urinarne infekcije obično se manifestuju peckanjem i bolom pri mokrenju Foto: Shutterstock

Kobne posledice po bebu

Nelečena urinarna infekcija može da dovede do infekcije bubrega što u trudnoći može prouzrokovati prevremeni porođaj i malu težinu bebe na rođenju. Zapuštena bakterijska infekcija zahteva bolničko lečenje koje može dugo da traje sa brojnim rizicima po zdravlje bebe i majke.

Infekcija je tu, a simptoma nema

Međutim, neke buduće mame imaju urinarnu infekciju, a da nemaju simptome.  Zato je važno da buduće mame redovno idu na redovne kontrole kod ginekloga koji obuhvataju i analizu urina.    

Kod trudnica je veoma česta asimptomatska urinarna infekcija, takozvana asimptomatska bakteriurija koja se javlja u 20 do 50 odsto slučajeva svih trudnoća.  Žena i ne zna da je ima, jer je došlo do pojave bakterija, ali u nedovoljnoj količini da se ispolje simptomi. Pri kontroli urina u urinokulturi prisutan je samo mali broj klica, između 10.000 i 100.000 mikroorganizama u mililitru urina – objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Ova vrsta infekcije, kaže sagovornica, uglavnom se ne leči antibioticima, već preparatima na biljnoj bazi, poput brusnice, kamilice, preporučuje se uzimanje mnogo tečnosti i to je često dovoljno da infekcija prođe.

trudnica pije caj

Za blaže infekcije preporučuju se preparati na biljnoj bazi Foto: Shutterstock

Lečenje antibioticima

U protivnom, ako ne dođe do poboljšanja, i ispolje se simptomi, u lečenje se, kaže dr Fazlgić, uključuju antibiotici. Ovi lekovi takođe se nakon obavljene analize urina odmah propisuju kao terapija trudnicama sa izraženim simptomima infekcije.

Urinokultura pokazuje o kojoj se bakteriji radi, uglavnom je to ešerihija koli, kao i u kojoj količini je prisutna. Uz druge važne parametre kao što je broj leukocita određuje se vrsta i doza antibiotika. Za svaku trudnicu primenjuje se individualan pristup u lečenju – navodi ginekolog.

Dosledni u primeni terapije

Antibiotici su veoma efikasni u lečenju urinarnih infekcija u trudnoći, već posle prva dva-tri dana terapije trudnica će osetiti olakšanje. Važno je i da trudnica popije kompletnu propisanu terapiju, a ne da prestane sa uzimanjem lekova čim joj bude bolje. U ovom slučaju infekcija može da se vrati i izazove još mučnije tegobe.

Prevencija: Mnogo vode i higijena

Budući da su trudnice podložne urinarnim infekcijama, potrebno je da uzimaju dovoljne količine tečnosti, oko dva litra vode dnevno, biljne čajeve koje preporuči lekar, sok od brusnice. Potrebna je redovna higijena genitalne regije, ali ne agresivnim sapunima. Preporučuje se pamučni veš i komotnije pantalone koje ne stežu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo