Naslovna / Zdravlje

Simptomi koji jasno ukazuju da imate povišen šećer u krvi, a niste ih ni svesni

Piše: V. Marić Brajković|11:15 - 14. 11. 2020.

Bolest počinje praktično bez simptoma sve dok nivo šećera u krvi ne postane dovoljno visok, najčešće preko 10mmol/l, kada se javljaju prve tegobe kao što su žeđ i učestalo mokrenje, kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog

Foto Shutterstock, lična arhiva

Kada imate problem sa odstupanjem nivoa glukoze u krvi, odnosno kada šećer bitno odskoči od graničnih vrednosti koje iznose 6.1 mmol/l, te promene prati niz simptoma poput žeđi, češćeg mokrenja, umora, mučnine, vrtoglavice, konfuzije.

– Kada je šećer na gornjoj granici, odnosno 6.1 mmol/l osoba praktično nema nikakve simptome. Dijabetes počinje praktično bez simptoma dok nivo šećera u krvi ne postane dovoljno visok, najčešće preko 10mmol/l kada se javljaju prve tegobe kao što su osećaj žeđi i učestalo mokrenje – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Obratite pažnju na sledeće simptome i ako uočite da se neki od njih konstatno javlja, obavezno posetite lekara.

Češće mokrite

Bubrezi moraju naporno da rade kako bi preradili sav taj dodatni šećer u krvi. Kada ne mogu da se drže korak, vaše telo ga se rešava, zajedno sa vodom koja vam je potrebna.

Žednite

Da biste se rešili viška šećera, organizam crpi vodu iz sopstvenih tkiva. Budući da vam je potrebna tečnost da biste proizveli energiju, preneli hranljive sastojke i oslobodili se otpada, češće ćete da žednite.

Suva usta

Usta mogu da se osuše i ispucaju u uglovima uglovima dok vaše telo crpi tečnost iz njih. Manje pljuvačke i više šećera u krvi doprinose pojavi infekcije. Desni mogu da vam nateknu, a pojaviće se možda i bele mrlje na jeziku i unutar obraza. U tom slučaju, uzimajte više vode ili sisajte limun.

Problemi sa kožom

Vaše telo uzima vodu svuda da bi se rešilo suvišnog šećera u krvi. To može dovesti do suve, ispucale kože, naročito na nogama, laktovima, stopalima i rukama. Vremenom visoki nivo glukoze takođe može da ošteti nerve, odnosno dovede do dijabetičke neuropatije. Ako se ne leči, ovo oboljenje može da izazove gubitak nožnog prsta, stopala ili dela noge.

Problemi sa vidom

A povišeni šećer u krvi može da ošteti krvne sudove na zadnjem delu vašeg oka (mrežnjače). To može prouzrokovati dugotrajni gubitak vida, pa čak i slepilo.

Umor

Kada imate dijabetes tipa 2, a nivo šećera u krvi je prečesto visok, postajete manje osetljivi na insulin, koji pomaže u premeštanju energije u ćelije. Nedostatak energije može da vas umori. Isti umor možete imati i kod dijabetesa tipa 1, jer vaše telo ne može da stvori sopstveni insulin.

Probavni problemi

Ako je šećer u krvi predugo visok, može da ošteti vagusni nerv, koji pomaže u kretanju hrane kroz stomak i creva.

– Možda ćete i da mršavite,  jer se gube kalorije gubitkom glukoze putem urina i dolazi do dehidracije organizma pri viskiom vrednostima šećera – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Možete da imate problem sa refluksom kiseline, grčevima, povraćanjem i zatvorom.

Posledica poremećaja glukoze u krvi može da bude i umor Foto: Shutterstock

Umor zbog pada šećera

Ako imate dijabetes, insulin je jedan od načina da smanjite šećer u krvi kada se povisi. Ali ako uzmete previše, možda ćete ukloniti toliko glukoze tako brzo da vaše telo ne može da je zameni dovoljno brzo. To će vas umoriti.

Pad šećera zbog lekova

– Pad nivoa šećera u krvi kod osoba koje dugo vremena imaju dijabetes najčešće nastaje ako dođe do popuštanja rada bubrega i  tada je  potrebno značajno smanjiti dozu insulina – kaže endokrinolog.

Hipoglikemija, kaže sagovornica, nije simptom dijabetesa nego je posledica predoziranosti lekovima ili insulinom.

Drhtanje zbog pada glukoze

Nizak nivo glukoze može da poremeti vaš centralni nervni sistem, koji kontroliše kako se krećete. Kada se to dogodi, vaše telo oslobađa hormone, poput adrenalina, da bi vam pomoglo da vratite nivo glukoze. Ali te iste supstance mogu da izazovuu drhtavicu u rukama i drugim delovima tela.

Ubrzani otkucaji srca

Hormoni koji pomažu da povise nivo šećera u krvi kada je prenizak takođe mogu da ubrzaju rad srca.

Iznenadna glad

Iznenadna, intenzivna glad, čak i nakon što jedete, može da bude znak da vaše telo ne pretvara hranu na pravi način u šećer. Uzroci mogu da budu i bolest ili određeni lekovi. Ako imate dijabetes, lekar će možda moći da prilagodi vaše lekove, što je često izvor problema.

Znojenje

Hormoni koje vaše telo oslobađa da bi povisilo šećer u krvi kada je prenizak takođe može da izazove znojenje. Često je to jedan od prvih simptoma koje primetite kada nivo glukoze padne. Lekar vam može pomoći da pratite nivo šećera i pokušate da ga održite u zdravom rasponu uz pomoć lekova, vežbanja i prehrambenih navika.

Mučnina

Zapravo, to sam po sebi nije znak niskog šećera u krvi. Kada vaši nivoi postanu ili vrlo visoki ili vrlo niski, to može prouzrokovati povratni efekat. Šećer u krvi odskače od jedne krajnosti do druge, zbunjuje digestivni sistem vašeg tela što može da izazove mučninu.

Vrtoglavica

Vašim moždanim ćelijama je potrebna glukoza da bi pravilno funkcionisale. Kad je nema dovoljno, možete početi da osećate umor, slabost i vrtoglavicu. Takođe može da vas zaboli glava.

vrtoglavica

Vrtoglavica kao posledica pada nivoa glukoze u krvi Foto: Shutterstock

Konfuzija

Kada se nivo šećera u krvi zaista smanji (hipoglikemija), počinjete da gubite orijetaciju. Možete da konfuzno pričate ili zaboravite gde ste. Ponekad se to dogodi tako iznenada da možda ni ne shvatite da se ponašate neobično. U ozbiljnim slučajevima možete da dobijete napad ili da padnete u komu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jadranka
20:13, 06. 01. 2021.
Odgovori

Hvala na savetima.

Aleksandar
13:58, 04. 02. 2024.
Odgovori

da li imam secer u krvi,da li smem da pijem lek risar i lek rivotril u kombinaciji sa lekom brufenom

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo