Naslovna / Zdravlje

Prof. dr Miljko Ristić: Kako vijagra i cijalis utiču na dijabetičare?

Piše: Pavle Živković|12:17 - 30. 10. 2020.

Osobe koje imaju dijabetes smeju da koriste lekove za potenciju, ali isključivo uz konsultaciju sa kardiologom

Vijagra, cijalis i levitra su lekovi izbora za dijabetičare ukoliko nisu srčani bolesnici, Foto Shutterstock

Muškarci koji imaju dijabetes izloženi su riziku od erektilne disfunkcije za oko 50 odsto više nego ostali, pokazuju istraživanja. Kod  njih se ovaj probem javlja 5-10 godina ranije nego kod prosečnog muškarca.

Važno je istaći da erektilna disfunkcija može da bude posledica tri faktora. Prvi je vaskularni – slab protok krvi kroz penis. Drugi je psihološki. Naime, depresija, anksioznost i depresivno raspoloženje često su urok problema sa potencijom. Treći je problem sa nervima u penisu. Dijabetes može da pogorša sva tri faktora. Zbog toga pacijenti koji boluju od dijabetesa i erektilne disfunkcije primećuju da njihov problem vremenom postaje sve veći.

Zašto dijabetes smanjuje potenciju?

Dijabetes izaziva povišen šećer u krvi, što može da ošteti male krvne sudove. Oštećenje malih krvnih sudova u penisu uzrokuje i teže postizanje i održavanje erekcije. Zbog toga se kod muškaraca koji imaju dijabetes koji dugo nije pod kontrolom razvija erektilna disfunkcija.

Prema procenama, 25 posto muškaraca sa dijabetesom ima nizak nivo testosterona. Testosteron ima veliki uticaj na seksualnu funkciju muškaraca, tako da njegov nedostatak može da dovode do erektilne disfunkcije.

Mnogi muškarci sa dijabetesom pate od depresije ili anksioznosti. To je najčešće posledica stresa usled borbe sa bolešću. Depresija može da dovede do raznih problema koji za posledicu imaju erektilnu disfunkciju. Jedan od primera je nedostatak sna koji dovodi do gubitka jutarnje erekcije. Anksioznost može da prouzrokuje iznenadni gubitak erekcije tokom odnosa, kao i teže postizanje same erekcije.

I na kraju, neki od tih lekova koje piju dijabetičari mogu da dovedu do snižavanja krvnog pritiska ili nekih drugih nuspojava koje izazivaju erektilnu disfunkciju.

Da li su lekovi najbolje rešenje?

– Vijagra (sildenafil), cijalis (tadalafil) ili levitra (vardenafil) su lekovi izbora za dijabetičare. Oni povećavaju protok krvi u penisu i omogućavaju erekciju. Osobe koje imaju dijabetes smeju da ih koriste, ali isključivo uz konsultaciju sa kardiologom jer dijabetes sam po sebi nije prepreka za uključivanje ovih lekova. Međutim, ako postoje bolesti srca i ako pacijent pije lekove sa prefiksom „nitro“, onda se ne savetuje upotreba vijagre, cijalisa i levitre, pa se savetuju druge vrste terapija za probleme sa potencijom – kaže prof. dr Miljko Ristić, kardiolog, za E-kliniku.

Pored vijagre, cijalisa i levitre, postoji i terapija testosteronom, koja povećava seksualni nagon i leči erektilnu disfunkciju kod muškaraca koji pate od nedostatka ovog hormona. Međutim, s obzirom na to da terapija testosteronom potencijalno uzrokuje srčane probleme, a dijabetes takođe povećava rizik od srčanih problema, to je nešto što prvo treba pažljivo razmotriti sa svojim lekarom i pažljivo pratiti stanje.

Kada se koriste mehanički tretmani?

Ako dijabetes dovodi do poteškoća sa protokom krvi u penis, nekoliko uređaja mogu da budu od pomoći. Ovo posebno važi za osobe koje ne reaguju na lekove. Uređaji za uvlače krv u penis da bi izazvali erekciju, što se pokazalo uspešnim kod dva od tri muškarca. Postoji i invazivniji tretman – protetska hirurgija. Ovde se u penis ubacuje proteza koja može da se naduva kad god se planira seksualni odnos.

Savet stučnjaka: Vodite zdrav život

Tretman dijabetesa oslanja se na promene životnih navika koje ne samo da mogu da pomognu u regulisanju nivoa šećera u krvi nego smanjuju i rizik od erektilne disfunkcije. Savetuje se sledeće:

Ostavite duvan – Pušenje povećava rizik od erektilne disfunkcije jer izaziva povišen krvni pritisak koji vremenom može da ošteti krvne sudove penisa. Još gora je ukoliko bolujete od dijabetesa koji sam po sebi izaziva oštećenje krvnih sudova.

Smanjite unos masti i holesterola – Istraživanja su pokazala da muškarci sa povećanim holesterolom imaju veći rizik od erektilne disfunkcije.

Smršajte – Gubitak kilograma je važan za muškarce sa dijabetesom koji su gojazni jer pomaže u smanjenju šećera u krvi, ali i u postizanju bolje cirkulacije. Gubitak težine omogućava bolju seksualnu funkciju kod mnogih muškaraca, pokazuju studije.

Smanjite stres – Dijabetes može da dovede i do mentalnih problema kao što su depresija i anksioznost, što loše utiče na potenciju. Prevazilaženje stresa može da se postigne meditacijom i psihološkom podrškom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo