Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:
- Neophodno je navesti ime u polju označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
- Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
- Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
- Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
- Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
- Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
- NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
<% message.text %>
Svetlana
Moje iskustvo sa autofagijom je veoma pozitivno. Inače, imam hašimoto tiroiditis i počela sam da se golim usled usporenog metabolizma. Poštujem i pravoslavne postove. Moj poslednji obrok je najkasnije u 18 sati, a prvi u 9 i 30. Prvo popijem oko 6 dl tople vode, zatim razmućenu kašičicu kurkume sa pola kašičice đumbira, malo bibera i malo sirupa od agave ili meda. Zatim doručkujem. Kada su mrsni dani pravim omlet sa sezonskog salatom, bezglutenskim i beskrajnim hlebom od heljde, leblebija i kukuruznog griza i semenki. Hleb pravim sama. Nekada doručkujem haringu iz konzerve, neku domaću pitu, meso pečeno u rerni i sl. Nikada ne jedem sladak doručak ili voće. Ručam oko 17 sati Kuvano jelo. Obavezno supu ili potaž od povrća. Od doručka do ručka ne jedem ništa. Trudim se da ne kombinujem različite proteine, ali ne uvek. Ručak mi je upola manje običan od doručka. Oko 18 sati jedem voće ili neki slatkiš od urmi, koštunjavog voća i nekog voća (mandarina, maline, ananas i sl.). Kada su posni dani (sreda, petak i, kod mene, utorak), grilujem povrće, pravim humus ili gvakamole sos, salatu od avokada i sl. Ne koristim mleko i mlečne proizvode, osim sira, jer mi ne prijaju. Pravim sama bademovo mleko. Ne pijem sokove, kafu jednu dnevno ili ni jednu. Pijem cikoriju sa bademovim mlekom, a najviše običnu vodu. Kada se ovako hranim osećam se dobro. Nemam problema sa varenjem, sa glasovima i imam redovno pražnjenje creva. Kada jedem meso, bilo koje, ne osećam se najprijatnije. Ali, jedem ga povremeno i to kuvano ili pečeno. Retko i malo jedem kupus, brokoli, kelj i proključa zbog štitne žlezde. Ne jedem soju uopšte. Moje iskustvo kaže da je autofagija korisna, ali treba svako da pazi šta i koliko jede. Sve treba da bude usklađeno sa zdravstvenih stanjem. Potrebna je i fizička aktivnost. Najbolje su ubrzane šetnje, bez prevelikog umaranja, kao i lake jutarnje vežbe. Zahvaljujući ovakvom režimu ja se osećam dobro i držim kilažu pod kontrolom. I da zaključim: svako mora da uključi sopstveni mozak i napravi sopstveni režim ishrane i fizičke aktivnosti.