Naslovna / Lekovito Bilje / Biber

Biber

Biber se može koristiti za olakšavanje simptoma prehlade

Smesa bibera, soli i šećera koristila se za zubobolju Foto: Shutterstock

BIBER – Piper nigrum

Crnog i belog bibera možete naći u skoro svakoj prodavnici, a jede se kao začin uz jelo. Ipak, nije toliko poznata njegova tradicionalna upotreba u lečenju određenih bolesti. Po doktoru Mileru i drugim, beli i crni biber leči od nekoliko bolesti, ako se upotrebi umere­no i po propisu.

Za bol u stomaku i prehladu

Kod bola u stomaku usled prehlade, treba skuvati 1 kašičicu sitnog bibera u dva decilitra rakije komovice ili šljivovice, pa tako toplo piti po 1 čašicu na svakih pola sata dok se ne popije čitav napitak. Takođe, biber u skuvanoj rakiji koristan je i kod nazeba, što može povući za sobom manje ili veće bolesti. Zagreje želudac i goni na znojenje, a preznojavanjem se umanjuju i skražuju simptomi prehlade, ali i sprečavaju dodatne zdravstvene komplikacije.

Kod lošeg varenja, grčeva u stomaku i nadimanja, treba uzi­mati celo belo biberovo zrnevlje punih devet dana. Prvi dan uzme se samo 1 zrno, drugi, dva, treći, tri, i tako umnožavati do 9 zrna. Zatim početi uzimati svaki dan po jedno zrno manje, dok se ne siđe na 1 zrno. Uvek se to mora činiti izjutra – na prazan stomak. Posle svakog uzimanja bibera, posle pola sata treba popiti 1 čašu toplog kravljeg mleka. U slučaju da mleko nije dostupno ili se ne može piti, umesto njega uz uzimanje bibera treba popiti čašu sveže vode. Protiv grčeva u stomaku ovaj lek će pomoći i tamo gde svi lekovi i sve banje nisu, a naročito kod žena, veruje se u narodu. Doduše, nužno je uzimati svako jutro po pet zrna kada su grčevi jaki i dugotrajni.

Za zubobolju

Protiv zubobolje izmeša se deo istucanog bibera i isto toliko soli i šećera u jednoj limenoj kašici, pa potom se stavi da stoji nad zapaljenom svećom dok se ne rastopi. Od te smese se prave mala zrna, kuglice, i na svakih 15 minuta ili pola sata stavlja se po jedno zrno na bolni zub. Od ove smese dolazi do povećanog lučenja pljuvačke, koju treba ispljunuti.

Za smirivanje kašlja

U narodu smo leči jak i uporan kašalj pićem od dva decilitra belog starog vina u kome je skuvana jedna ka­šičica istucanog belog bibera. Napitak treba da se pije topao. Pije se uve­če, pre spavanja. Dolazi do noćnog preznojavanja0, posle kog se treba presvući u čistu odeću i opet prilično utopliti.

Protiv vaši i muva

Za vaške u kosi tradicionalno se posipalo usitenjno zrno crnog bibera po glavi, a za rasterivanje muva kuvalo se u mleku, a zatim tako pripremljeno ostavljalo na mestima gde inače dolaze muve.