Naslovna / Lekovito Bilje / Brđanka

Brđanka

Tinktura arnike koristila se za lečenje posekotina i rana

Nekada je ovu travu morala da ima svaka kuća Foto: Shutterstock

BRĐANKA – Arnica montana

Arnika, moravka veprovac, naziva se još i brđanka. Tinktura arnike leči rane i ranice koje se dobiju od udara, posekotina, uboda, ujeda svinja, psa, pčele, ose, udarca, nagnječenja, razdvajanje kože ili mesa i svakog otoka koji otuda do­lazi.

Tinktura anrike pravi se lako. Utuca se dosta sirovog, svežeg korena u avanu, pa iscedi soka koliko je potrebno. Nalije se u staklenu ambalažu i doda podjednako vinskog alkohola. Izmućka se, zatvori i ostavi da stoji pre­ma suncu na nekom drvetu 8 do 14 dana. Nakon toga je spremna i čuva se za upotrebu. Dobro zatvorena tinktura može stajati po dve-­tri godine, pa da se koristi kao lek.

U letnje vreme bere se cve­t ili nasecka koren arnike, ako nema cveta. Odozgo se naspe jaka komovica, dobro zatvori i ostavi prema suncu da stoji oko 14 dana. Nakon toga, procedi se kroz trostruki papir za filtriranje. Za sve pomenute bolesti i povrede treba nali­ti po 20 kapi ove tinkture u ranu, tako da dođe na celu povredu. Posle toga svaki dan umače se vata u tinkturu i oblaže na ranu dok je potrebno. Ako je koža i meso natečeno i bez rana, onda se maže odozgo, a tako isto i otok trbuha i druge. Za bolove u uhu, sipa se 3 do 4 kapi ­tinkture u uvo i zapuši čistim pamukom.

Odvar, tej (čaj) arnike dobar je protiv bola krsta, nečistih zavala u stomaku i crevima. Odvar se pravi ovako: uzeti 6 do 10 grama cveta arnike i skuvati u litru dobro prokuvane vode i ostaviti da stoji poklopljena do tri­-četiri sata. Od tog odvara treba piti tri puta na dan po 1 čašu, ne više jer može da škodi.